19.12.2018

Henry Erkkilä on todellinen elokuva-alan kasvatti. Vanhempiensa kiertävän elokuvateatterin valoissa kasvanut Erkkilä kertoo alan yrittäjyyden olevan hänellä niin voimakkaasti verissä, että aikuisiän ammattivalinta oli aina kristallinkirkas. Unelma sai siivet vuonna 2014, kun Erkkilä päätti perustaa ystävänsä Antti Juntusen kanssa elokuva-alan yrityksen Cinemahouse Oy:n, jolla on tällä hetkellä teatterit sekä Kaarinassa, Laitilassa että Turussa.

Finnveralla on ollut yritystoiminnan laajentamisessa merkittävä rooli, sillä vuonna 2016 Erkkilä ja Juntunen hakivat ja saivat Finnveran alkutakauksen, jonka turvin Cinemahouse perusti uuden elokuvateatterin Kaarinaan. Alkutakaus, jolla tarkoitetaan aloittelevalle yritykselle suunnattua, pankkilainan saamista helpottavaa takausta, oli Cinemahouselle elintärkeä.

– Ilman sitä emme olisi voineet perustaa uutta teatteria, Erkkilä toteaa.

Vuodesta 2015 tarjolla ollut alkutakaus on löytänyt hyvin käyttäjäkuntansa, ja tälläkin hetkellä Finnvera auttaa vuosittain tuhatta uutta yritystä saavuttamaan unelmansa. Finnveran tuotepäällikkö Leena Waarna toteaa, että alkutakaus sopii monenlaisille toimialoille, valmistavasta teollisuudesta palveluihin. Sen hyödyt ovat selkeät.

– Yrityksen alkuvaiheessa vakuuksista on usein pulaa, ja niinpä alkutakaus mahdollistaa monille yrittäjäksi ryhtymisen, Waarna toteaa ja nostaa esiin myös toisen näkökulman: – yrittäjän voi olla fiksua hyödyntää alkutakausta myös siksi, että silloin omia, henkilökohtaisia vakuuksia voi säästää myöhempiin rahoitustarpeisiin.

Alkutakauksen hakeminen on yksinkertaista

Finnveran alkutakauksen hakeminen on helppoa, sillä yrittäjä voi hakea sitä suoraan omasta pankistaan. Ensin yrittäjä esittää luottohakemuksensa pankille, joka arvioi yrityksen toimintaedellytykset ja luottokelpoisuuden. Tämän jälkeen pankki hakee alkutakauksen Finnverasta – yrittäjä ei siis asioi suoraan Finnveran kanssa.

Leena Waarna kertoo, että Finnvera saa yrittäjiltä kosolti positiivista palautetta alkutakauksesta. Yrittäjät kokevat käteväksi, että takauksen saadakseen ei tarvitse asioida usean tahon kanssa. Myös hakuprosessin nopeutta ja helppoutta kehutaan, ja samoilla linjoilla on myös Cinemahousen Erkkilä.

– Byrokratiaa ei ollut paljon ja maalaisjärjellä pärjäsi, hän summaa ja toteaa, että suosittelisi ehdottomasti takausta muillekin yrittäjille.

Finnvera mukana tukemassa suomalaista yrittäjyyttä

Finnveran alkutakauksen taustalla on voimakas yhteiskunnallinen missio. Finnvera haluaa olla varmistamassa, että Suomessa rohkaistuttaisiin yrittämään:

– Yksikään hyvä hanke ei saisi jäädä toteutumatta rahoituksen puutteen vuoksi, Leena Waarna toteaakin osuvasti.

Yrityksen ja Finnveran yhteistyön ei kuitenkaan suinkaan tarvitse jäädä alkutakaukseen, vaan Finnvera voi auttaa yritystä myös muissa rahoitustarpeissa, kuten kävi Cinemahousenkin tapauksessa. Finnvera oli pankin kanssa mukana toisella takaustuotteellaan, kun elokuvayritys päätti laajentaa toimintaansa ja ostaa popcorn- ja snacks-alan tukkuyrityksen. Henry Erkkilä kehuu, että Finnvera-yhteistyö on aina ollut mutkatonta ja ideat on ollut helppo saada eteenpäin.

Yhteistyötarpeita voi tulevaisuudessa tulla lisääkin, sillä elokuva-alan markkinat näyttävät positiivisilta ja kotimaiset elokuvat vetävät väkeä pikkukaupunkien teattereihin. Erkkilä, joka kertoo saavansa yrittäjyyteensä imun aina iloisilta asiakkailtaan, lähettää Finnveran suuntaan positiivisia terveisiä:

– Jos meille tulee tulevaisuudessa laajenemistarpeita, Finnvera on se, johon soitamme ensimmäiseksi.

Cinemahousen menestystarinasta iloitaan myös Finnverassa, joka haluaa painottaa erityisesti yrittäjyyden alkutaipaleen tärkeyttä. Kotiläksyt on tässä vaiheessa syytä tehdä hyvin, ja esimerkiksi liiketoiminta- ja tulossuunnitelmat voi hioa yhdessä paikallisen uusyrityskeskuksen kanssa. Tämän jälkeen pankkiin voi marssia hyvillä mielin. Ja kohta jo mennäänkin – lujaa!

 

Finnveran alkutakaus

  • Alkutakaus helpottaa yrityksen pankkilainan saamista. Jos yrityksen omat vakuudet eivät riitä lainan saamiseen, pankki voi hakea Finnveran alkutakausta luoton osittaiseksi vakuudeksi.
  • Alkutakaus on tarkoitettu aloittaville, EU:n pk-määritelmän mukaisille henkilöomisteisille yrityksille, joiden kaupparekisteriin merkitsemisestä on kulunut enintään kolme vuotta.
  • Hakijayrityksen oma pankki hakee alkutakausta Finnveralta. Yrityksen ei tarvitse olla suoraan yhteydessä Finnveraan.
  • Finnveran takausosuus voi olla enintään 80 % kuitenkin siten, että yhdelle yritykselle myönnettyjen alkutakausten määrä on enintään 80 000 euroa.