Content Section

Lumikko Oy

Lumikko sai uuden omistajan suvun sisältä: ”Pinnalla ovat niin vihreä siirtymä kuin huoltovarmuuskin”

Lumikko on vaativiin olosuhteisiin räätälöityjen lämmönhallintaratkaisujen haluttu kumppani. Suurin kasvualue on vihreä siirtymä ja teollisuuden sähköistyminen. Myös puolustusteollisuus on kiinnostunut sen ratkaisuista. Finnvera auttoi viemään päätökseen yrityskaupan, jossa myyjiä oli 16.
Kolmannen sukupolven yrittäjä Lauri Latvala, 32, osti Lumikkoyhtiöt juuri, kun Ukrainan sota alkoi.

Kolmannen sukupolven yrittäjä Lauri Latvala, 32, osti Lumikko-yhtiöt juuri, kun Ukrainan sota alkoi. Yritys oli tuttu, olihan sen perustaja Laurin isoisä veljiensä kanssa. Kauppatieteiden opintojen jälkeen Lauri suuntasi ensimmäiseksi ulkopuoliselle töihin, hetkeksi rahoituksen ja viennin pariin ja sitten Palloliiton verkkokaupan myynnin ja markkinoinnin tehtäviin. Vuosi rauhanturvajoukoissa Afganistanissa on tuonut hyödyllistä kokemusta. 

- Elämme ikäviä aikoja, joten ratkaisuillamme on nyt enemmän kysyntää. Yksi kolmesta tuotelinjastamme on puolustusteollisuuden tarvitsemat ratkaisut, joissa standardit ovat hyvin tiukat. Viennin osuus on kasvussa, kertoo Lauri Latvala.  

Lumikon tavoitteena on olla lämmönhallinnassa pohjoiseurooppalaisen valmistavan teollisuuden paras kumppani. Yrityksessä on syväosaamista liikkuvan kaluston ratkaisuista, esimerkiksi Jokeri-pikaraitiovaunujen ilmastointilaitteet ovat yrityksen käsialaa. Energiavarastoinnin merkitys näyttää kasvavan vuosi vuodelta. Pinnalla ovat niin vihreä siirtymä kuin huoltovarmuuskin.

- Olemme tehneet tällä alalla kotiläksymme erinomaisesti, joten osaamisellamme on nyt kysyntää. Siirrettävät energiavarastot vaativat tarkkaan suunniteltua jäähdytystä ja muun muassa sähkökäyttöisten kaivoskoneiden latauksen jäähdytys on monen vuoden tuotekehityksen tulos. Myös ratikoiden jarrutusenergian talteenottojärjestelmä on meidän käsialaamme, jatkaa Latvala.

Omistajanvaihdokset yhä useamman pk­-yrityksen kasvun lähde

Lumikon historiassa uuden omistajan myötä kääntyi uusi lehti, ja kasvutavoitteet ovat kovat. Tällä hetkellä yritys työllistää 40 henkilöä, ja viime vuoden liikevaihto on noin 7 miljoonaa. 

-Tavoitteet ovat korkealla, mutta niin pitää ollakin. Vuoden aikana yhtiöön on hankittu osaamista hallitukseen sekä johtoryhmään, uudistettu strategia, tehty huolellista markkinaselvitystä. Olemme sanoittaneet yrityskulttuuria ja arvoja. Perusasiat on saatettu kuntoon ja olemme tukevasti kasvu-uralla. Uskon avoimeen, oikeudenmukaiseen ja kestävään liiketoimintaan, jatkaa Latvala.

Lumikko on perustettu 70-luvulla ja silloin päätuotteena olivat autokylmäkoneet. Tämän päivän yksi päätuotealueista ovat kiskokaluston ratkaisut, mikä lähti liikkeelle Latvalan isoisän naapurissa asuneesta veturinkuljettajasta, joka valitteli työolosuhteitaan epäinhimillisen kuumiksi. Asialle on voitava tehdä jotain tekniikan avulla, tuumasi isoisä, ja seinäjokisessa tuotekehityspajassa alkoi tapahtua. 

- Päätös yritysostosta kypsyi pikkuhiljaa. Tunsin yrityksen, olinhan sitä seurannut koko elämäni ja viimeiset vuodet ollut hallitustyössä mukana. Koin, että 50-vuotiaan perheyrityksen tarinan jatkaminen oli ohittamaton mahdollisuus. Myyjien joukossa on ollut tyytyväisyyttä, että yritys säilyy suvussa. 

Yrityskauppa valmisteltiin huolellisesti, rahoituksella tärkeä rooli

Omistajia yrityskaupan toteutuksen aikaan oli yhteensä 16, joista osa toisen polven yrittäjiä ja osa yrityksen alkuvaiheen työntekijöitä. Yrityskauppaa valmisteltiin huolellisesti, ja ulkopuolisten asiantuntijoiden avulla kauppa saatiin maaliin sujuvasti. Myyjäjoukko valitsi edustajat, mikä nopeutti käytännön asiointia huomattavasti. 

Finnveralla oli tärkeä rooli yrityskaupassa. Kaikki sujui hienosti, ja olen vaikuttunut Finnveran Marjo Seppälän panoksesta prosessin aikana. Olihan siinä monta palloa ilmassa yhtä aikaa. Yrityskauppaa suunnitteleville antaisin vinkiksi, että uskokaa visioonne, toteaa Latvala.

Omistajanvaihdosten aktiivinen edistäminen vahvistaa yrityskantaa, mahdollistaa kasvua, säilyttää ja luo uusia työpaikkoja. Finnvera on mukana rahoittamassa arviolta joka neljättä omistusjärjestelyä Suomessa. Vuonna 2022 se rahoitti yritysjärjestelyjä 130 miljoonalla eurolla, ja kuluva vuosi on edelleen hyvin vilkas.

- Omistajanvaihdoksilla on merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus. Oli hienoa olla mukana mahdollistamassa perheyrityksen jatkoa, toteaa Finnveran aluepäällikkö Marjo Seppälä.

Lisää aiheesta:

Finnvera voi olla mukana mahdollistamassa yrityskauppoja monin eri tavoin. Lue lisää ratkaisuistamme
 

Jaa sivu: