Content Section

Mehi Tools Oy

Tie yrittäjyyteen avautui yritysoston kautta

Kovalaisen veljesten unelma toteutui vuoden 2021 lopulla, kun suomussalmelainen Mehi Oy vaihtoi omistajaa, ja veljeksistä tuli ensikertalaisia konepajateollisuuden yrittäjiä. Finnveran tuella uusi metallialan yhtiöryhmä on hyvällä kasvun tiellä, ja seuraavaksi katseet suunnataan toiminnan laajentamiseen kotimarkkinoilla sekä viennin edistämiseen kainuulainen luotettavuus ja tehokkuus kärkinä.
Mehi Tools.

Yli 20 vuotta ammatillisen koulutuksen ja yrittäjyyskasvatuksen parissa työskennellyt Urpo Kovalainen totesi hetken olevan oikea yrittäjäksi lähtemiseen, kun hän yhdessä veljensä Jari Kovalaisen kanssa löysi konepajateollisuudelle erikoistyökaluja valmistavan Mehi Oy:n. Taustalla oli alueen yritysvaihdosten edistämiseksi käynnistetty Business Kainuu -hanke.

Veljekset perustivat Mehi Tools Oy:n, uuden kainuulaisen metallialan konsernin emoyhtiön ja ostivat Mehi Oy:n joulukuussa 2021. Lisäksi perustettiin alihankinta- ja koneistuspalveluihin keskittyvä Mehi Steel Oy, jonka toiminta käynnistyi käytännössä heinäkuussa 2022 Hill Steel Oy:n osaomistajuuden kautta.

Yrityskaupalla synergiaa ja laajemmat hartiat

Kovalaiset asettivat lähtökohdakseen ostettavaa yritystä etsiessään, että yrityksellä tulee olla olemassa oleva tuote ja kannattavaa toimintaa jo pidemmältä ajalta. Mehi Oy vastasi kriteereihin hyvin, sillä yrityksellä oli takanaan jo 50 vuoden toimintahistoria ja se on Suomen ainoa teräpalallisten lastuavien erikois- ja vakiotyökalujen valmistaja Suomessa. Mehi Oy:n asiakas kunta koostuu suurista ja pienemmistä konepajateollisuuden toimijoista Suomessa ja kansainvälisesti.

Veljeksille oli myös alusta asti selvää, että yritystoiminta haluttiin toteuttaa konsernirakenteena, jossa tytäryhtiöt tukevat toinen toisiaan. Erikoistyökalujen valmistuksen rinnalle haluttiin tuoda laadukkaaseen ja kustannustehokkaaseen alihankinta- ja koneistuspalveluun keskittyvä yritys. Vuonna 2014 perustetulla Otanmäessä sijaitsevalla Hill Steel Oy:lla on pitkät juuret konepajatoiminnassa, joten sen toiminta täydentää hyvin Mehi Oy:n palveluita. Hill Steelin toimitusjohtajana toimii edelleen yksi sen perustajista, Jouko Kaikkonen.

Urpo Kovalaisen mukaan Mehi Steelin ja Hill Steelin välisellä yrityskaupalla tavoiteltiin synergiaa ja laajempia hartioita. Nyt tarjouspyyntöihin voidaan osallistua entistä vahvempina, yhteistyötä tehden.

– Käytännössä meillä on nyt mahdollisuus sekä tarjota monipuolisempaa palvelua että katsoa, missä mikäkin kappale voidaan suunnitella ja valmistaa tuotteet asiakkaalle kustannustehokkaimmin. Yrityskauppa näkyy asiakkaille laajempana palveluiden tarjontana ja kilpailukykyisinä hintoina, Kovalainen kertoo.

Jouko Kaikkonen ja Urpo Kovalainen.

Jouko Kaikkonen ja Urpo Kovalainen kertovat, että Mehi Steelin ja Hill Steelin tiivis yhteistyö tuo synergiaa.

Laatu ja nopeus valtteina kansainvälisillä markkinoilla

Yrityskauppojen jälkeen molemmat yritykset ovat jatkaneet toimintaansa omiin ydinliiketoimintoihinsa keskittyen, Mehi Oy lastuavan työstön erikoistyökalu- ja vakiotyökaluratkaisuihin ja Mehi Steel, Hill Steelin kautta kustannustehokkaaseen alihankintapalveluun.

Siinä missä Mehi Steelin tavoitteena on laajentaa palveluita kotimaan markkinoilla, on Mehi Oy:n kasvun kärkenä erityisesti vienti. Yrityksen liikevaihdosta 30 prosenttia muodostuu viennistä ja tästä valtaosa Kiinasta. Loput viennistä suuntautuu Pohjoismaihin ja Baltiaan. Viennin kasvattamisessa nähdään suuri potentiaali ja yrityksen valttikortteja kansainvälisillä markkinoilla ovat laatu ja nopeus.

– Kuten kotimaassakin, viennissä meidän vahvuutena on ainutlaatuinen palveluyhdistelmä, jossa aina asiakkaan tuotantoa tehostavat työkalurungot ja MEHI-kokonaisratkaisut pystytään suunnittelemaan, valmistamaan ja toimittamaan neljässä viikossa tai tarvittaessa vieläkin nopeammin. Kansainvälisillä kilpailijoilla toimitusajat ovat yleensä merkittävästi pidempiä ja tässä pienenä toimijana olemme ripeämpiä, Kovalainen huomauttaa.

Metallialan uudelle toimijalle tulevaisuus näyttäytyy valoisana, ja tilauskanta on hyvä maailman tilanteesta huolimatta. Merkittävimpänä paikallisena riskinä Kovalainen näkee osaajapulan liiketoiminnan laajentuessa. Riskejä luovat myös globaali tilanne ja yleinen kustannustason nousu, joka osaltaan kiristää toimintaedellytyksiä ja pakottaa tehostamaan toimintoja.

Yrityskauppa näkyy asiakkaille laajempana palveluiden tarjontana ja kilpailukykyisinä hintoina.

Hyppy yrittäjyyteen ei kaduta

Yhteistyö Finnveran kanssa mahdollisti molempien yritys kauppojen toteutumisen, yhdessä rahoittajan kanssa. Kovalaisen mukaan yhteistyössä korostui tunne kumppanuudesta. Finnveran kokemus konepajateollisuuden ja metallialan toiminnan rahoittamisesta toivat selkeyttä ja turvaa yrityskauppojen ympärille.

– Vaikka on tietyt protokollat, kuinka yrityskaupoissa toimitaan, lopulta ihmiset tekevät käytännön työn. Tässä kohdassa on pakko vielä kerran kiittää jo eläkkeelle siirtynyttä Finnveran rahoituspäällikköä Stig Holmbergia, jonka asiantuntemus ja loppuvaiheen venyminen oli keskeistä yrityskauppojen onnistumisessa. Ilman Finnveraa ei Kovalaisen pojista olisi yrittäjiä tullut, kiittää Kovalainen.

Tuoreena yrittäjänä Kovalaisen kokemukset ovat olleet positiivisia, eikä yrittäjyyteen ryhtyminen ole kaduttanut. Vaikka vaihto opetuksen parista metallialan yrittäjäksi on Kovalaisen sanoin tuntunut kuin hypyltä kylmään veteen, erityisesti yrittäjyyden mahdollistama kehittäminen motivoi jatkamaan.

– Metallialasta minulla ei ollut aiempaa kokemusta, mutta tässä työssä teen käytännössä paljolti sitä työtä mitä olen ennenkin tehnyt eli ihmisten johtamista, innostamista ja tsemppaamista. Kainuulaisena yrittäjänä minulle on tärkeää varmistaa, että täällä on vielä muutama ”savu” eivätkä ne lähde pois, eli että täällä pystytään toimimaan ja ihmisillä on työpaikkoja, Kovalainen toteaa.

Mehi Tools -konserni

  • Joulukuussa 2021 toimintansa aloittanut kainuulainen metallialan konserni
  • Tytäryhtiöinä erikoistyökaluratkaisuihin erikoistunut Mehi Oy ja alihankinta- ja koneistuspalveluita tarjoava Mehi Steel Oy
  • Työllistää 25 henkilöä. Pääkonttori ja konepaja Suomussalmella, osaomistetun Hill Steel Oy:n konepaja Otanmäessä
  • Konsernin yritysten yhteinen liikevaihto vuonna 2022 3,2 miljoonaa euroa

Lue myös:

Finnveran yrittäjälaina on toimiva ratkaisu omistajavaihdosten rahoittamiseen. Tutustu yrittäjälainaan sivuillamme!

 

Jaa sivu: