Content Section
Uutiset

OECD-vientiluottosopimuksia päivitetty

Published date

Vientihankkeiden hankearvio laajenee

OECD:n neuvosto on 28.6.2012 hyväksynyt päivitetyn ympäristösopimuksen, jonka myötä vientitakuilla ja -luotoilla tuettujen hankkeiden hankearvioinnissa huomioidaan ympäristövaikutusten rinnalla entistä voimakkaammin myös hankkeiden sosiaaliset vaikutukset eli vaikutukset työntekijöihin ja paikallisiin yhteisöihin. 

Arvioinnissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota mm. työoloihin ja työelämän oikeuksiin, työntekijöiden ja hankkeen vaikutusalueella elävien ihmisten terveyteen ja turvallisuuteen, maanhankintaan ja mahdollisesti aiheutuviin pakkomuuttoihin, alkuperäiskansoihin, kulttuuriperintöön sekä siihen, liittyykö hankkeeseen pakkotyötä tai lapsityövoiman käyttöä.

Uuden sopimuksen myötä yhä useammassa hankkeessa hankearvion lähtökohdaksi nousevat Maailmanpankkiryhmän ohjeistot (IFC Performance Standards), joiden vaatimukset rahoitettavien hankkeiden tulee täyttää.

Ilmastonmuutoksen vastainen työ on tärkeä osa OECD:n työohjelmaa. Osana uutta sopimusta OECD-maat alkavat vaihtaa tietoja hankkeiden kasvihuonekaasupäästöistä. Pidemmän tähtäimen tavoitteena on kehittää vientiluottomaailmaan sopiva yhteinen ja yhtenäinen tapa laskea ja raportoida hankkeiden hiilijalanjälkeä.

Finnvera päivittää oman viennin rahoitusta koskevan ympäristöpolitiikkansa uuden sopimuksen mukaiseksi siten, että 1.1.2013 jälkeen saapuneisiin takuuhakemuksiin sovelletaan uutta politiikkaa.

Ilmastonmuutosta lieventävien hankkeiden enimmäisluottoaika pitenee 18 vuoteen

OECD-maat tarjoavat jatkossa entistä suotuisammat ehdot julkisesti tuetuille luotoille sellaisissa hankkeissa, jotka lieventävät ilmastonmuutosta.

OECD:n uusiutuvia energialähteitä ja vesihankkeita koskevaa sopimusta laajennettiin pidentämällä seuraavanlaisten hankkeiden enimmäisluottoaikaa:

Hanketyyppi
Enimmäisluottoaika
Vähäpäästöiset fossiilisia polttoaineita käyttävät voimalaitokset 18 vuotta
  • fossiilisia polttoaineita polttavat voimalaitokset, joissa on toimiva hiilen talteenotto ja varastointi
  • hiilen talteenotto ja varastointiprojektit sellaisenaan
Fossiilisia polttoaineita käyttäviä laitoksia korvaavat voimalaitokset 15 vuotta
  • jätettä energiaksi muuntavat hankkeet
  • hybridivoimalaitokset (sekä uusiutuvaa että fossiilista polttoainetta käyttävät voimalaitokset)
Energiatehokkuus 15 vuotta
  • yhdistetty sähkön- ja lämmöntuotanto
  • kaukolämpö ja –kylmä

Hankkeiden on täytettävä useita ympäristökriteerejä, ja luottoehdot sovitetaan hankkeiden taloudellista suorituskykyä vastaaviksi. 

OECD-vientiluottosopimus määrittelee julkisesti tuetuille vientiluotoille myönnettävät ehdot. Suomessa sopimus koskee Finnveran takaamia vientiluottoja ja/tai Suomen Vientiluoton korontasauksella tai jälleenrahoituksella tuettuja luottoja.

Sopimusteksteihin voi tutustua OECD:n internet-sivuilla: http://www.oecd.org/document/32/0,3746,en_2649_34181_49004448_1_1_1_1,00.html

Jaa sivu: