Content Section
Pressmeddelanden

Klarare arvsbeskattning ökar efterfrågan på Finnveras finansiering vid företagsomstrukturering

Published date

Riksdagen har godkänt en lagändring som sänker arvs- och gåvoskattetabellerna för de närmaste arvingarna med tre procentenheter. – Den länge beredda reformen bringar klarhet i beskattningen och ökar säkert antalet företagsomstruktureringar och därigenom också efterfrågan på vår finansiering, förutspår vice verkställande direktör Veijo Ojala vid Finnvera.

Under de närmaste fem åren kommer uppskattningsvis 50 000–80 000 företag att se sig om efter någon som fortsätter verksamheten. Eventuellt har de också framför sig andra omstruktureringar för att stimulera verksamheten eller stärka konkurrenspositionen. Vid sådana förändringar behövs i regel externa finansiärer.

Enligt Ojala kommer skattereformen och pensioneringen av de stora årskullarna att märkbart öka antalet företagsomstruktureringar. – Genom olika finansieringsarrangemang vill vi säkerställa att verksamheten fortsätter på de små och medelstora företag som genomgår förändringar, t.ex. generationsväxlingar. Våra finansieringsprodukter lämpar sig både för finansiering till företagets ägare och av företaget.

Oftast är det enklare att ordna finansiering när företaget har en etablerad verksamhet. Finnveras deltagande behövs i sådana situationer där finansieringen riskerar att bli en flaskhals.
– Företagsarrangemang hör till denna typ av situationer, liksom också till exempel affärsverksamhetsutvidgning och -tillväxt samt internationalisering av företaget. Den aktuella finansieringskrisen som försvagar de små och medelstora företagens tillgång till finansiering innebär ytterligare en förändringssituation. Som specialfinansiär har vi möjlighet att ta större risker än kommersiella finansiärer, och vårt deltagande säkerställer totalfinansieringen av projekt.

År 2007 var Finnvera delfinansiär i 1 057 ägararrangemang, i vilka företaget offererade finansiering för totalt 150 miljoner euro. Vid slutet av november i år hade nästan 1 000 företag fått finansiering av Finnvera för sina ägararrangemang till ett belopp på sammanlagt 128 miljoner euro.

Ytterligare information:
vice verkställande direktör Veijo Ojala, tfn +358 20 460 7405 eller +358 400 672 401
affärsverksamhetschef Unto Väkeväinen, tfn +358 20 460 7346 eller +358 40 706 8058

Dela sidan: