Content Section
Pressmeddelanden

Finnveras tilläggsanslag för att finansiera inhemska företag

Published date

Finnvera har beviljats ytterligare anslag på 60 miljoner euro som kommer att användas som borgen för företagslån och till räntestödsfria lån i Finland. I och med tilläggsanslaget uppgår Finnveras inhemska finansiering i år till över en miljard euro. Finnveras uppgift är att dela risken med andra finansiärer. Förutsättningen för finansiering är alltid att affärsverksamheten har bedömts som lönsam.

Arbets- och näringsministeriet fastställer årligen det maximala beloppet för Finnveras räntestödsfria lån och borgen. För 2008 höjdes nu det maximala anslaget med 60 miljoner euro.
Vad gäller den inhemska finansieringen har Finnvera speciellt reserverat sig för behoven i regioner med plötslig strukturförändring. Det finns för närvarande 14 regioner, där ett betydande företag håller på att minska eller avsluta sin verksamhet. Finnvera eftersträvar att finansiera alla projekt som bedöms vara lönsamma.
Staten förbättrade redan i somras Finnveras risktagningsmöjligheter i regioner med plötslig strukturförändring. Eventuella förluster som Finnvera gör i dessa regioner ersätts i högre grad än tidigare av staten.
Finnvera är också Finlands officiella exportkreditinstitut. Oron på den internationella finansmarknaden har redan under cirka ett års tid märkts på antalet exportgarantiansökningar som inkommit till Finnvera. Däremot har antalet ansökningar om inhemsk finansiering ökat först under de två senaste månaderna.
Finnveras totalansvar 30.6.2008 var 6,7 miljarder euro för finansiering av export och 2,6 miljarder euro för inhemsk finansiering.
De medel som Finnvera behöver för företagens lån skaffar Finnvera från marknaden i huvudsak genom masskuldebrevslån som garanteras av staten. Staten beviljar räntestöd för en del av de lån som Finnvera beviljar och betalar cirka hälften av Finnveras förluster vid inhemsk finansiering. I övrigt måste Finnveras verksamhet vara självbärande, d.v.s. på lång sikt ska Finnvera täcka sina kostnader och sin del av kreditförlusterna med intäkterna.

Ytterligare information:
verkställande direktör Pauli Heikkilä, tfn 020 460 7321
vice verkställande direktör Veijo Ojala, tfn 020 460 7405 eller 0400 672 401
kommunikationsdirektör Leena Jaakkola, tfn 040 352 9332
Finnvera Abp är ett specialfinansieringsbolag som ägs av finska staten. Finnvera erbjuder sina kundföretag lån, borgen, riskkapital och exportgarantier. Bolaget är Finlands officiella exportgarantiinstitut, Export Credit Agency (ECA).

Dela sidan: