
Usein kysyttyä
Mistä voit hakea starttirahaa? Mitä eroa on pankin ja Finnveran rahoituksella? Miten Finnvera arvioi yritystäni? Mikä hakemus minun pitää täyttää? Onko hakemukseni tullut perille? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen näillä sivuilla.
Rahoituksen hakeminen
Olethan ensin yhteydessä pankkiisi. Usein rahoitus järjestyy pankin kanssa Finnveran takauksella. Jos haluat keskustella yrityksellesi sopivista rahoitusvaihtoehdoista Finnveran kanssa, otathan yhteyttä Finnveran asiakaspalveluun 029 460 2580.
Finnveran osittainen takaus voi olla ratkaisu pankkirahoituksen järjestymiseen.
Alkutakaus on tarkoitettu aloittaville pk-yrityksille, joiden merkitsemisestä kaupparekisteriin on kulunut enintään kolme vuotta ja joiden omistajat ovat luonnollisia henkilöitä. Finnveran takausosuus voi olla enintään 80 %. Alkutakauksen vähimmäismäärä on 10 000 euroa. Finnveran takausosuus voi olla enintään 80 %. Yritykselle yhteen rahoitustarpeeseen kerralla myönnettävän alkutakauksen enimmäismäärä on kuitenkin 80 000 euroa. Yhdelle yritykselle myönnettyjen alkutakausten määrä voi olla yhteensä enintään 160 000 euroa.
Pk-takaus on puolestaan tarkoitettu kasvua tavoitteleville, EU:n pk-määritelmän mukaisille yrityksille, joiden rekisteröinnistä kaupparekisteriin on kulunut yli kolme vuotta. Pk-takauksen vähimmäismäärä on 10 000 euroa. Finnveran takausosuus on aina 80 %. Yhdelle yritykselle kerralla myönnettävän yksittäisen pk-takauksen enimmäismäärä on 120 000 euroa. Yhdelle yritykselle myönnettyjen pk-takausten määrä voi olla yhteensä enintään 240 000 euroa.
Pankki hakee alkutakausta ja pk-takausta myöntämälleen lainalle yrityksesi puolesta, eikä sinun tarvitse itse olla yhteydessä Finnveraan.
Jos alkutakaus tai pk-takaus eivät sovellu hankkeesi rahoitukseen, rahoittaja voi hakea puolestasi Finnvera-takausta. Finnvera-takaus on tarkoitettu vakuudeksi erilaisiin pk-yritysten kotimaisiin rahoitustarpeisiin, kuten investointeihin ja/tai käyttöpääomaan, sekä liiketoiminta- tai yrityskauppojen vaatimaan rahoitukseen. Voit myös täyttää itse rahoitushakemuksen sähköisessä asiointipalvelussamme.
Usein on luontevinta hakea rahoitusta ensin omasta pankista. Jos yritykseltäsi puuttuu pankin edellyttämiä vakuuksia, Finnveran osittainen takaus voi olla ratkaisu pankkirahoituksen järjestymiseen.
Alkutakaus ja pk-takaus ovat takauksia, joita pankki hakee myöntämänsä lainan vakuudeksi yrityksesi puolesta, eikä sinun tarvitse itse olla yhteydessä Finnveraan.
Jos alkutakaus tai pk-takaus eivät sovellu hankkeesi rahoitukseen, voit hakea muita Finnveran rahoitusratkaisuja turvallisesti ja helposti sähköisessä asiointipalvelussamme.
Finnvera voi rahoittaa yrityksen hankkeesta enintään 80 %. Vähintään 20 % tulee kertyä omistajilta, ulkopuolisilta sijoittajilta tai pankkirahoituksesta.
Pankkien ja Finnveran rahoituksen suurin ero on vakuuskäytännössä. Pankkien luotonanto pohjautuu pitkälti vakuuksiin, kun taas Finnveran rahoituspäätös perustuu yrityksen menestysmahdollisuuksien arviointiin. Jos yrityksen menestymismahdollisuudet arvioidaan riittäviksi, Finnveralla on mahdollisuus ottaa pankkeja suurempi vakuusriski.
Finnvera ei kuitenkaan kilpaile rahoittajana pankkien kanssa, vaan tehtävämme on täydentää yritysrahoituksen markkinoita. Finnveran rooli yrityksen rahoittajana on myös aina väliaikainen. Pitkällä tähtäimellä pyrimme siihen, että yritykset saavat tarvitsemansa rahoituksen vapailta markkinoilta.
Yrityksesi ei tarvitse olla perustettu rahoitusta haettaessa. Voit lähettää rahoitushakemuksen perustettavan yrityksen nimissä. Rahoitusasiakirjat voidaan kuitenkin laatia ja rahoitus voi tulla voimaan vasta siinä vaiheessa, kun yrityksesi on rekisteröity kaupparekisteriin.
Finnvera voi myöntää rahoitusta myös muun maan kansalaisen omistamalle Suomessa toimivalle yritykselle. Rahoitushakemuksessa kysytään henkilötunnuksen sijaan ulkomaalaisen omistajan syntymäaikaa.
Elinkeinon harjoittamiseen tarvittavat luvat vaihtelevat maittain. Ennen rahoituksen myöntämistä Finnvera tarkistaa EU- tai ETA-alueen ulkopuolisista maista tulevan yrittäjän oleskeluluvan.
Tarkempaa tietoa luvista on saatavilla Maahanmuuttoviraston ja ulkoministeriön www-sivuilta.
Rahoituksen hakijan, joka tunnistautuu sähköiseen asiointipalveluumme, pitää olla nimenkirjoitusoikeuden omaava yrityksen vastuuhenkilö tai perustettavissa yrityksissä yrityksen omistaja. Rahoitushakemuksessa yrityksen yhteyshenkilöksi voidaan kirjata edellä mainittujen lisäksi myös yrityksen valtakirjalla toimiva työntekijä.
Hakijaa ja yhteyshenkilöä koskeva vaatimus perustuu erityisesti Finnveran rahoituspäätösten selvittelyvelvollisuuteen sekä rahanpesusääntelyn asettamiin asiakkaan tuntemisvelvoitteisiin.
Ennen rahoituspäätöstä selvitämme yrityksen mahdollisuuksia menestyä markkinoilla ja arvioimme kokonaisrahoituksen riittävyyttä.
Arvioimme yrityksen tavoitteita, kehittämissuunnitelmia, yrittäjän koulutusta ja kokemusta sekä kykyä hoitaa yritystä menestyksekkäästi. Päätökseen vaikuttavat erityisesti yrityksen taloudelliset kokonaisedellytykset sekä yrittäjän toimialan ja paikallisen kilpailutilanteen tuntemus. Edellytämme, että yrityksen liiketoiminta on kannattavaa. Tarkistamme yrityksen ja hakijoiden/osakeyhtiössä vastuuhenkilöiden luottotiedot.
Jos olet hakenut lainaa pankista ja rahoittaja hakee alkutakausta tai pk-takausta puolestasi, käsittelemme rahoittajalta tulleen hakemuksen pääsääntöisesti alle kolmessa pankkipäivässä. Tieto rahoituspäätöksestä menee Finnverasta suoraan rahoittajalle, joka on yhteydessä sinuun.
Muissa Finnveran rahoituksissa olemme sinuun yhteydessä noin viikon kuluessa rahoitushakemuksesi saavuttua meille. Käsittelyaika riippuu hankkeen laajuudesta. Toimita rahoituksen mukaiset tarvittavat liitteet hakemuksen yhteydessä ja tarkista, että rekisteritietosi ovat julkisissa rekistereissä oikein (mm. patentti- ja kaupparekisteri).
Finnveran osuus kokonaisrahoituksesta on yleensä 50 % hankkeen ulkoisesta rahoituksesta (Finnvera ja pankki yhdessä).
Alkutakausta (aloittavat yritykset) käytettäessä Finnveran takausosuus voi olla jopa 80 % pankin myöntämästä lainasta, kuitenkin enintään 80 000 euroa. Pk-takausta käytettäessä Finnveran takausosuus on aina 80 % pankin myöntämästä lainasta, kuitenkin enintään 120 000 euroa.
Voit tiedustella alustavasti rahoitusmahdollisuuksista Finnveran asiakaspalvelusta puh. 029 460 2580.
Kun käytettävänä rahoitustuotteena on alkutakaus tai pk-takaus emme edellytä omarahoitusosuutta. Muissa tilanteissa vaadittava omarahoitusosuus määräytyy hankkeen sisällön mukaisesti.
Tyypillisesti edellytämme investoinneissa 10–20 % omarahoitusosuutta ja yrityskaupoissa sekä sukupolvenvaihdoksissa 20 % omarahoitusosuutta.
Rahoituksen hinta määräytyy asiakaskohtaisesti. Hintaan vaikuttavat muun muassa yrityksen kannattavuus ja taloudellinen asema, toiminnallinen riski sekä lainan vakuus. Rahoituksen korko määritellään rahoitustarjouksessamme.
Viitekorkona Finnveran rahoituksessa on kuuden kuukauden euriborkorko.
Yrittäjälainan korko on aina 6 kuukauden euribor + 3,25 % marginaali.
Kun olet lähettänyt hakemuksen asiointipalvelussa, saat sähköpostiisi vahvistuksen hakemuksen vastaanottamisesta.
Kun rahoituspäätös on tehty, saat myös siitä ilmoituksen sähköpostiviestillä. Tämän jälkeen yrityksen vastuuhenkilöt (toimitusjohtaja, hallituksen jäsen, yhtiömies tai elinkeinonharjoittaja) tai heidän valtuuttamansa henkilöt voivat tutustua päätökseen asiointipalvelussa, ja jos rahoituspäätös on myönteinen, hyväksyä tai hylätä sen.
Rekisteröimättömän yhtiön, osuuskunnan, säätiön tai yhdistyksen hakemusta koskeva rahoituspäätös lähetetään postitse.
Osuuskunta yhtiömuotona on Finnveran rahoituksen piirissä edellyttäen, että osuuskunta harjoittaa elinkeinotoimintaa ja sen toiminnalla tavoitellaan liiketaloudellista voittoa. Yleishyödylliset tai ei-kaupalliset yhteisöt eivät ole Finnveran rahoituksen piirissä.
Toimialoista laissa poissuljettuja ovat varsinainen maatilatalous, metsätalous ja rakentamisen perustajaurakointi sekä kiinteistösijoittaminen. Nämä rajoitukset koskevat kaikkia yhtiömuotoja.
Osuuskunnalle voi hakea rahoitusta tekemällä rahoitushakemuksen sähköisessä asiointipalvelussamme. Myös pankki tai muu rahoittaja voi hakea Finnvera-takausta osuuskunnan puolesta.
Vaikka rahoituspäätöksemme perustuu yrityksen menestymismahdollisuuksien arviointiin, on vakuuksillakin oma roolinsa. Vakuuksien tarve tarkastellaan jokaisen hankkeen kohdalla erikseen.
Osakeyhtiön pääosakkailta edellytetään ensisijaisesti sijoitusta yhtiön omaan pääomaan tai, jos tämä ei ole mahdollista, henkilötakausta. Sijoitusten tai henkilötakausten määrä on yhteensä 20 % osakeyhtiön vastuun määrästä. Yhden osakkaan antama takaus on kuitenkin vähintään 3 000 ja enintään 20 000 euroa. Toiminimien haltijat, avoimen yhtiön yhtiömiehet sekä kommandiittiyhtiön vastuunalaiset yhtiömiehet vastaavat muutoinkin yrityksensä lainasta aina henkilökohtaisesti.
Suuremmissa rahoitustarpeissa käytetään usein vakuutena omavelkaisten takausten lisäksi yrityskiinnityksiä tai kiinteistökiinnityksiä. Yrittäjän omistamaa, omassa käytössä olevaa asuntoa Finnvera ei kuitenkaan käytä rahoituksen vakuutena.
Rahoitushakemuksen käsittelyn yhteydessä tarkistamme aina hakijayrityksen ja vastuuhenkilöiden luottotiedot. Maksuhäiriöihin suhtaudutaan kriittisesti ja ne voivat vaikuttaa hakemuksen hylkäämiseen.
Alkutakauksessa ja pk-takauksessa ei yrityksellä eikä vastuuhenkilöillä saa olla maksuhäiriömerkintää, vaan luottotietojen tulee olla täysin puhtaat. Vastuuhenkilön yritysyhteyksissä ei saa olla konkurssimerkintää eikä henkilöyhtiötä, jossa on maksuhäiriömerkintä.
Yritystoiminnan aloittaminen
Aloittavan yrittäjän neuvontaa saat Yritys-Suomen puhelinpalvelusta puh. 0295 020 500 sekä www.suomi.fi/yritykselle -verkkosivuilta.
Liiketoimintasuunnitelman ja tulossuunnitelman laatimista varten voit varata maksuttoman ajan yritysneuvojalle lähimpään Uusyrityskeskukseen tai muuhun seudulliseen yrityspalveluun. Suunnitelmia tarvitaan mm. rahoitushakemuksen liitteeksi. Voit tehdä suunnitelmat esimerkiksi Oma Yritys-Suomi -palvelusta löytyvällä sähköisellä työkalulla.
Lainojemme viitekorko on kuuden kuukauden euribor-korko, johon lisätään marginaali. Laskelmissa voit käyttää oletusarvona esim. 3,5 % marginaalia, joka ei kuitenkaan ole lainan tarkka hinta. Lainan tarkka korko määritellään lainatarjouksessamme.
Hakemisjärjestyksellä ei ole väliä. TE-toimisto voi tehdä ehdollisen starttirahapäätöksen siten, että päätös tulee voimaan, jos saat yrityksesi rahoituksen järjestymään.
Starttirahaa haetaan lähimmästä TE-toimistosta. Starttiraha on valtion myöntämää harkinnanvaraista toimeentulotukea yrittäjälle. Starttiraha on henkilökohtaista, verotettavaa tuloa, joka maksetaan yrittäjälle hänen elinkustannuksiansa varten.
Selvitä paikallinen starttirahatilanne lähimmästä TE-toimistosta. Starttirahaa tulee hakea ennen yrityksen perustamista ja toiminnan käynnistämistä.
Finnveran rahoitus eri tilanteissa
Tuotekehitysvaiheessa olevan startup-yrityksen ensisijaiset rahoitusmuodot ovat omat sijoitukset ja pääomasijoitukset sekä Business Finlandin avustusrahoitus.
Startup-yrityksen yrittäjäomistajana voit hakea Finnveralta henkilökohtaista yrittäjälainaa sijoitettavaksi yrityksesi osakepääomaan tai sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon (SVOP).
Katso lisää Finnveran kotisivuilta kohdasta Yrittäjälaina .
Yksityisten pääomasijoittajien eli businessenkeleiden pääomasijoituksia voit hakea FiBAN:in (Finnish Business Angels Network) kautta. (www.fiban.org)
Julkisista toimijoista tuotekehitysvaiheen kumppani on Business Finland, joka rahoittaa kasvuun, kansainvälistymiseen ja uuteen liiketoimintaan tähtäävien innovaatioiden kehittämistä. (www.businessfinland.fi)
Finnveran vieraan pääoman muotoinen rahoitus eli lainat ja takaukset, tulevat kuvaan mukaan vasta siinä vaiheessa, kun yrityksen varsinainen liiketoiminta on päässyt alkuun. Arvioimme yrityksen takaisinmaksukykyä liikevaihdon ja tulossuunnitelman pohjalta. Ilman toteutunutta liikevaihtoa tai tilauksia tätä arviointia ei ole mahdollista suorittaa.
Poikkeuksena edelliseen ovat Finnveran alkutakaus pankin myöntämälle luotolle sekä Finnveran siltarahoitus, jolla paikataan yrityksen käyttöpääoman tarvetta Business Finlandin tai ELY-keskuksen myönteisen avustuspäätöksen ja avustuksen maksatuksen välisenä aikana.
Lisätietoja löydät kohdista Siltarahoitus ja Alkutakaus .
Liiketoimintakaupassa ostaja perustaa uuden yrityksen, joka hankkii kohdeyrityksestä liiketoiminnan (sopimuksen mukaan esim. koneet ja laitteet, tilat, henkilökunnan, nimen).
Kohdeyrityksen taloudelliset ja juridiset vastuut eivät siirry uudelle yritykselle.
Osakekaupassa ostaja hankkii itselleen kohdeyrityksen osakkeet tai osake-enemmistön. Kohdeyritys jatkaa toimintaansa yleensä entisellä nimellä ja y-tunnuksella. Kohdeyrityksen aiemmat taloudelliset ja juridiset vastuut pysyvät voimassa omistajan vaihdoksesta riippumatta.
Yrityskaupan toteutustapa on harkittava aina tapauskohtaisesti, ja asiantuntijan apu on yrityskauppaa suunniteltaessa aina paikallaan. Neuvontaa saat mm. Uusyrityskeskuksista, seudullisista elinkeinoyhtiöistä, yrittäjäjärjestöiltä, tilitoimistoilta ja yrityskauppaan erikoistuneilta välittäjiltä.
Lisätietoa yrityskaupoista sekä asiasta julkaistuja oppaita (Ostajan opas, Myyjän opas) lödät www.suomi.fi/yritykselle-verkkosivuilta.
Yrityskauppoihin liittyvästä Finnveran rahoituksesta saat neuvontaa asiakaspalvelustamme 029 460 2580, mutta muutoin emme voi ottaa kantaa yrityskauppojen toteutukseen.
Yrityskauppojen rahoituksesta lisää kotisivuillamme: Kasvu > Omistajanvaihdos
Ei. Lainojamme ja takauksiamme voidaan käyttää vain yritysten uusiin rahoitustarpeisiin. Voimme myöntää korvaavaa rahoitusta (rahoituksen konvertointi) vain sellaisissa tapauksissa, joissa Finnvera on myös korvattavan lainan tai takauksen myöntäjä.
Ei. Lainojamme ja takauksiamme voidaan käyttää vain yritysten uusiin rahoitustarpeisiin. Voimme myöntää korvaavaa rahoitusta (rahoituksen konvertointi) vain sellaisissa tapauksissa, joissa Finnvera on myös korvattavan lainan tai takauksen myöntäjä.
Finnveran rahoitusta voidaan myöntää useimmille toimialoille, lukuun ottamatta varsinaista maatilataloutta, metsätaloutta ja rakennusliiketoiminnan perustajaurakointia. Tämän lisäksi Finnvera ei pääsääntöisesti rahoita kiinteistösijoittamista, vuokra-asuntojen rakentamista tai saneerausta, eikä rahoitus-, sijoitus- tai vakuutusalalla toimivia yrityksiä.
Tarvittaessa saat lisätietoja Finnveran asiakaspalvelusta 029 460 2580.
Finnvera voi myöntää rahoitusta myös sivutoimiselle yrittäjälle. Arvioimme kaikissa tapauksissa yrityksen mahdollisuuksia menestyä markkinoilla ja edellytämme yrityksen liiketoiminnan olevan kannattavaa.
Emme rahoita nykyisessä markkinatilanteessa yritysten ajoneuvohankintoja, sillä näihin rahoitustarpeisiin löytyy toimivia ratkaisuja ns. markkinaehtoisilta rahoittajilta. Taksiyrittäjyyteen liittyvissä muissa rahoitustarpeissa suosittelemme, että olet yhteydessä omaan pankkiisi.
Yrittäjälaina on henkilökohtainen laina pk-yrityksen perustajalle, osakkaalle tai toiminnan jatkajalle. Laina on tarkoitettu osakeyhtiön osakepääoman (ja/tai SVOP:in) maksamiseen, korottamiseen tai osakkeiden ostamiseen. Yrittäjälainaa käytetään tyypillisesti osana yritysten hankkeiden kokonaisrahoitusta tai osakeyhtiön uuden osakkaan mukaantulon rahoittamiseen.
Yrittäjälaina ei tavallisesti voi olla perustettavan yrityksen ainoa rahoitusmuoto. Yrityksen investointi-, yrityskauppa- ja perustamistilanteissa yrittäjälainalla voidaan rahoittaa omarahoitusosuutta, mikäli se on osa suurempaa rahoituskokonaisuutta. Yrittäjälaina ei sovellu yrityksen käyttöpääomantarpeen rahoittamiseen.
Tuotekehitysvaiheessa olevan ns. startup-yrityksen yrittäjäomistajat voivat myös hakea yrittäjälainaa tehdäkseen henkilökohtaisen sijoituksen yhtiönsä omaan pääomaan.
Lainan hakijalta edellytetään vähintään 20 %:n omarahoitusosuutta. Sijoituksen tai osakekaupan jälkeen hakijalla on oltava yleensä vähintään 20 %:n osuus osakepääomasta ja äänivallasta.
Yrittäjälainan saaja maksaa lainan takaisin henkilökohtaisesti omista palkka- ja osinkotuloistaan.
Finnveran takausten alaraja on 10 000 euroa ja lainarahoituksen alaraja 50 000 euroa. Tämä ei kuitenkaan koske yrittäjälle henkilökohtaisesti myönnettävää yrittäjälainaa, jonka alaraja on 10 000 euroa.
Yritykseni on saanut rahoitusta Finnveralta. Kuinka minun tulee toimia jos…
Jos et pysty maksamaan laskua eräpäivänä, ota meihin yhteyttä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yhteydenotot ennen laskun erääntymistä sähköisen asiointipalvelun kautta: Asioi sähköisesti (>Hae muutosta voimassa olevaan lainaan) tai lähetä viesti Asioi sähköisesti (>Viestit). Otamme sinuun yhteyttä keskustellaksemme vaihtoehdoista.
Voit myös soittaa meille sopiaksesi maksujärjestelystä, p. 029 460 2580.
Intrum Oy hoitaa Finnveran kotimaisten erääntyneiden saatavien perintää. Intrumilta tulleesta laskusta löydät yhteystiedot ja voit heti olla yhteydessä Intrumiin.
Jos maksu ei ole tilillämme eräpäivänä, perimme erääntyneelle erälle viivästyskorkoa ja lähettämistämme maksumuistutuksista peritään maksu. Jos maksumuistutuksiin ja -vaatimukseen ei reagoida, irtisanomme kaikki myöntämämme rahoitukset, jotka siirtyvät oikeudelliseen perintään, ja asia etenee tuomioistuimen kautta ulosottoon. Perintätoimista syntyy asiakkaalle ylimääräisiä kustannuksia ja maksuhäiriömerkintä.
Ilmoita aina kaikki yritystoimintaan liittyvät viralliset muutokset Patentti- ja rekisterihallitukselle. Finnvera käyttää yrityksen virallisia tietoja rahoitushankkeiden käsittelyssä.
Ota yhteyttä Finnveran asiakaspalveluun. Sovimme kanssasi yrityksen loppuvelan takaisin maksusta. Mikäli loppuvelan takaisin maksaminen kerralla lainaehtojen mukaisesti ei ole mahdollista, pyrimme neuvottelemaan lainalle maksuohjelman muutoskriteerien puitteissa.
Yhteydenotot:
Sähköinen asiointipalvelu: Asioi sähköisesti (>Viestit)
Sähköposti: maksuohjelmat (at) finnvera.fi
Puhelin: 029 460 2580
Ilmoita aina kaikki yritystoimintaan liittyvät viralliset muutokset Patentti- ja rekisterihallitukselle. Finnvera käyttää yrityksen virallisia tietoja rahoitushankkeiden käsittelyssä.
Ilmoita Finnveran asiakaspalveluun etukäteen, jos yhtiön omistussuhteisiin tai johtoelimiin on tulossa olennaisia muutoksia, esim. jos yrityksessä vaihtuu tai poistuu joku yrityksen johtohenkilöistä, vakuudenantajista (takaaja tai pantinantaja) tai henkilöyhtiön vastuunalaisista yhtiömiehistä.
Yhteydenotot
Sähköinen asiointipalvelu: Asioi sähköisesti (>Viestit)
Sähköposti: maksuohjelmat (at) finnvera.fi
Puhelin: 029 460 2580
Ilmoita muutoksista Finnveran asiakaspalveluun. Yritysten tai henkilöiden osoitteet eivät päivity Finnveralle automaattisesti muuttoilmoituksen perusteella tai muista osoiterekistereistä. Myöskään nimenmuutokset eivät päivity Finnveralle automaattisesti.
Ilmoita aina kaikki yritystoimintaan liittyvät viralliset muutokset Patentti- ja rekisterihallitukselle. Finnvera käyttää yrityksen virallisia tietoja rahoitushankkeiden käsittelyssä.
Yhteydenotot
Sähköinen asiointipalvelu: Asioi sähköisesti (>Viestit)
Yhteydenottolomake: Lähetä viesti
Sähköposti: asiakaspalvelu (at) finnvera.fi
Puhelin: 029 460 2580
Ilmoita aina kaikki yritystoimintaan liittyvät viralliset muutokset Patentti- ja rekisterihallitukselle. Finnvera käyttää yrityksen virallisia tietoja rahoitushankkeiden käsittelyssä.
Ilmoita yhtiömuodon muutoksesta Finnveran asiakaspalveluun. Yhtiömuodon muutokset eivät päivity Finnveralle automaattisesti Patentti- ja rekisterihallituksen yritysrekistereistä.
Yhteydenotot
Sähköinen asiointipalvelu: Asioi sähköisesti (>Viestit)
Sähköposti: hakemukset(at)finnvera.fi
Puhelin: 029 460 2580
Ennenaikainen takaisinmaksu on mahdollista velkakirjassa mainituin ehdoin. Otathan hyvissä ajoin yhteyttä Finnveran asiakaspalveluun. Ennenaikaisen takaisinmaksun ehdot on mainittu myös velkakirjassa.
Yhteydenotot
Sähköinen asiointipalvelu: Asioi sähköisesti (>Viestit)
Sähköposti: maksuohjelmat (at) finnvera.fi
Puhelin: 029 460 2580
Jos yritykselläsi on jatkuvasti maksuviiveitä ja taloustilanne vaikuttaa huolestuttavalta, suosittelemme ottamaan yhteyttä maksuttomaan Talousapu – yrittäjän neuvontapalveluun p. 029 502 4880. Talousapu-neuvontapalvelussa voit keskustella luottamuksellisesti asiantuntevan terveyttämiskonsultin kanssa yrityksesi taloustilanteesta ja mahdollisista ratkaisuista. Talousavun päivystäjät toivovat yhteydenottoa mieluimmin liian aikaisin kuin liian myöhään, jotta yrityksen ongelmat eivät ole kehittyneet liian vakaviksi.
Lisätietoja: Talous- ja velkaneuvonta yrityksille ja yrittäjille
Lisätietoa talousvaikeuksien uhkaamille yrityksille löytyy www.suomi.fi-sivuston Yrityksille ja yhteisöille -kohdasta. Sivuilta löytyy tietoa mm. yrityssaneerauksesta, maksuhäiriömerkinnöistä, maksukyvyttömyydestä ja toiminnan hallitusta alasajosta.
Yritystoiminnan lopettamisen jälkeen voidaan olla tilanteessa, jossa yrittäjän henkilökohtaiset tulot eivät riitä velkojen ja vastuiden maksamiseen. Tilannetta voi pyrkiä ratkaisemaan vapaaehtoisella järjestelyllä, jossa velkojien kanssa tehdään uudet maksusopimukset tai velkoja maksetaan pois uudella lainalla. Järjestelylainoja vanhojen velkojen poismaksamiseen myöntävät pankit. Järjestelylainalle voi hakea takausta Takuusäätiöltä. Takuusäätiö ei myönnä takausta lainaan, jolla maksetaan pois Finnveran lainoja, mutta Finnveran lainoja voidaan muuten järjestellä samassa yhteydessä. Toisinaan voi olla myös mahdollista, että velkojat osana vapaaehtoista järjestelyä antavat osan veloista anteeksi. Lisätietoja: www.takuusaatio.fi.
Yritystoiminnan lopettanut yrittäjä voi hakea yksityishenkilön velkajärjestelyä. Yksityishenkilön velkajärjestely on lakisääteinen menettely, jossa ylivelkaantunut yksityishenkilö maksaa velkojaan joitakin vuosia maksukykynsä mukaan ja vapautuu tämän jälkeen loppuvelkojensa maksamisesta. Apua velkajärjestelyasioihin saa kunnallisesta talous- ja velkaneuvonnasta sekä asianajotoimistoista ja muilta yksityisiltä palveluntarjoajilta.
Laskutus
Julkista OVT-tunnuksellista verkkolaskuosoitetta ei tarvitse ilmoittaa Finnveralle. Lasku lähtee automaattisesti verkkolaskuna, mikäli sinulla on voimassa oleva sopimus verkkolaskuoperaattorin kanssa. Verkkolaskuoperaattorin tulee ilmoittaa osoitteesi TIEKEn julkiseen rekisteriin (verkkolaskuosoite.fi). IBAN- ja TE-tunnukselliset osoitteet, sekä salaiset verkkolaskuosoitteet ja tarkenteelliset OVT-tunnukset tulee ilmoittaa Finnveralle sähköisen asioinnin kautta.
Voit käydä katsomassa yrityksen verkkolaskuosoitetiedot osoitteesta verkkolaskuosoite.fi.
Ole yhteydessä verkkolaskujesi välittäjään ja pyydä heitä ilmoittamaan ajantasaiset tiedot TIEKElle. Lista verkkolaskuvälittäjistä löytyy osoitteesta verkkolaskuosoite.fi.
Olethan muistanut ilmoittaa Finnveralle, jos sinulla on käytössä IBAN- tai TE-tunnuksellinen osoite, salainen verkkolaskuosoite tai tarkenteellinen OVT-tunnus. Tee ilmoitus sähköisessä asioinnissa.
Jos sinulla on käytössä OVT-tunnuksellinen verkkolaskuosoite ja sait silti paperilaskun, niin verkkolaskutus on epäonnistunut. Tarkistathan, että verkkolaskuosoite ja operaattoritietosi ovat ajan tasalla TIEKEssä (verkkolaskuosoite.fi). Jos osoitteesi on muuttunut ja päivitetty TIEKEen, saat seuraavan laskusi verkkolaskuna.
Kyllä. Voit ilmoittaa tästä meille sähköisen asiointipalvelun kautta: Asioi sähköisesti. Muistathan lisätä viestiin myös ajantasaiset laskutustiedot, jotta paperilasku löytää oikeaan osoitteeseen.
Voit tilata e-laskun verkkopankissasi asiakasnumerosi perusteella. Löydät asiakasnumerosi seuraavalta Finnveran laskulta. Maksettuasi laskun verkkopankkisi saattaa ehdottaa sinulle e-laskun käyttöönottoa tai voit tilata sen manuaalisesti.
Tarkista e-laskutilauksesi. E-lasku tilataan laskun oikeasta yläreunasta löytyvän asiakasnumeron perusteella. Tarkista, että asiakasnumero on syötetty e-laskutilaukselle oikein ja huomioi, että e-laskutilaus ei onnistu rahoitus- tai päätösnumeron perusteella. Jos asiakasnumero on syötetty väärin, poista e-laskutilaus ja tee uusi oikealla asiakasnumerolla. Jos tiedot ovat oikein, eikä e-laskutus toimi, olethan yhteydessä omaan pankkiisi.
Ota yhteyttä Finnveran asiakaspalveluun sähköisen asiointipalvelun kautta: Asioi sähköisesti. Voit myös soittaa asiakaspalveluumme, p. 029 460 2580.
Ota yhteyttä Finnveran asiakaspalveluun sähköisen asiointipalvelun kautta: Asioi sähköisesti. Voit myös soittaa asiakaspalveluumme, p. 029 460 2580.
Voit ilmoittaa laskutusosoitteen sähköisen asiointipalvelun kautta: Asioi sähköisesti.
E-laskun voivat tilata henkilöasiakkaat.
Finnvera ei toimita mobiililaskuja.
Laskun jakelijana voi toimia joko Posti tai Jakeluyhtiö Suomi. Tunnistat Postin jakeleman kuoren seuraavasti: Postin tunnus yrityskirjeissä on Posti Oy ja PRIORITY, ECONOMY tai POSTI GREEN. Jos kirjeen on jakanut Posti, voit kirjoittaa lähetyksen päälle ”jaettu väärin” ja palauttaa sen lähimpään Postin kirjelaatikkoon.
Jos jakajana on Jakeluyhtiö Suomi (JYS), ota yhteyttä JYS:n asiakaspalveluun saadaksesi palautuskirjekuoren, jossa voit maksuttomasti lähettää kirjeen takaisin JYS:iin. Katso ohjeet palautuskuoren saamiseksi Jakeluyhtiö Suomen verkkosivuilta.
Intrum toimittaa maksumuistutukset aina paperipostina.