Etsitkö tietyn henkilön tai toimipisteen yhteystietoa?
Tavoitat henkilöstömme sähköpostitse [email protected] tai soittamalla puhelinvaihteemme numeroon 029 46011. Voit myös jättää meille yhteydenottopyynnön.
Usein kysyttyä – De minimis -tuki
Tältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia rahoitukseen sisältyvästä de minimis -tuesta ja tukitietojen julkaisusta.
De minimis -tuki
Finnveran rahoitukseen sisältyvä laskennallinen tuki on ensisijaisesti niin sanottua de minimis -tukea. Jos Finnveran rahoituksen hinta tai ehdot alittavat EU:n markkinahintatason, hintaero katsotaan laskennalliseksi tueksi. Yritys voi saada de minimis -tukea eri valtion tai kuntien toimijoilta yhteensä enintään 300 000 euroa kolmen vuoden aikana. Kalastusalan osalta de minimis -tuen enimmäismäärä on 30 000 euroa kolmen vuoden aikana.
Euroopan Unionin valtiontukisääntelyssä noudatetaan avoimuusvelvoitetta, jolla tarkoitetaan jäsenvaltioiden velvollisuutta julkaista tietyt yrityksille myönnetyt tuet julkisessa rekisterissä. Julkisen rekisterin tarkoituksena on lisätä saatujen tukien avoimuutta ja sitä kautta helpottaa sekä tukiviranomaisia että yrityksiä tukien seurannassa. De minimis -tukien julkaisuvelvoite tulee voimaan 1.1.2026. Finnveran osalta julkaisuvelvoite koskee 1.1.2026 tehtäviä rahoituspäätöksiä (uudet rahoitukset ja muutokset).
Rekisterissä julkaistavia tietoja ovat tuensaajan nimi, y-tunnus, tuen määrä, päätöspäivämäärä ja tuen myöntäjä. Julkistamisvelvoite tarkoittaa käytännössä vain näiden yksittäisten tukitietojen julkaisemista tukirekisterissä. Kaikilta muilta osin Finnveran asiakastiedot ovat jatkossakin salassa pidettäviä.
De minimis -asetuksen mukaan jäsenvaltioiden tulee varmistaa de minimis -tukien julkaiseminen keskitetyssä kansalliseen tai EU-tasoisessa rekisterissä. Suomi on valinnut rekisteriksi EU-keskusrekisterin ja velvoittanut tuenmyöntäjät ilmoittamaan tukitiedot kyseiseen rekisteriin.
Yrityksen tehtävä on huolehtia, ettei eri tahojen maksamien de minimis -tukien enimmäismäärä ylity. De minimis -tuen kolmen vuoden seurantajaksosta johtuen rekisteri tulee olemaan tukiseurannan näkökulmasta kattava kolme vuotta tietojen tallentamisen alkamisen jälkeen, eli 1.1.2029 alkaen.
De minimis -asetus on EU:ssä on pakottavaa sääntelyä ja siitä ei voida poiketa kansallisesti säätämällä toisin tai muutoin poikkeamalla.
Tukitietoja ei julkaista 1.1.2026 lukien tehdyistä rahoituspäätöksistä, jotka hinnoitellaan tuettomiksi eli joiden hinta on markkinahintatason mukainen.
Tukitietojen perusteella ilmenee ainoastaan rahoitukseen sisältyvän de minimis -tukeen liittyvät yksittäiset tiedot. Julkaistuista tiedoista ei käy ilmi mitään muuta yksittäiseen tuensaajaan liittyvää tietoa. Finnveraa koskee lisäksi jatkossakin ns. Pankkisalaisuus-velvoite, jonka mukaisesti kaikki asiakasta koskevat tiedot ovat salassa pidettäviä.
EU:n asetustasoinen sääntely on jäsenvaltioissa suoraan sovellettavaa oikeutta. Tästä johtuen Euroopan komission de minimis- tukea koskevaa asetusta ja sen sisältämää avoimuusvelvoitetta tulee soveltaa jäsenmaissa yhtenevästi mahdollisista kansallisista salassapitosäännöksistä huolimatta.
Julkistamisvelvoite ei koske ennen 1.1.2026 myönnettyjä rahoituksia. Velvoite ei myöskään koske 1.1.2026 lukien tehtyjä rahoituspäätöksiä, jotka hinnoitellaan tuettomiksi eli joiden hinta on markkinahintatason mukainen.
Tukitietojen sijainti julkisessa tietopalvelussa auttaa sekä tukiviranomaisia että myös yrityksiä myönnettyjen tukien seurannassa. Tukirekisteristä on apua yrityksille erityisesti ns. de minimis -tuen seurantaan, jonka on säädetty olevan ensisijaisesti yrityksen vastuulla. De minimis -tuen Tukikumulaation ylityksestä aiheutuu yritykselle liikaa saadun tuen takaisinperintä.
De minimis -tukea saa yritykselle/konsernille kertyä yhteensä maksimissaan 300 000 euroa 3 vuoden aikana. Kalastusalalla enimmäismäärä on 30 000 euroa kolmen vuoden aikana. Tukikertymää tarkastellaan tuen myöntämishetkestä kolme vuotta taaksepäin.