Content Section

Firstbeat Technologies Oy

Teknologiasta tukea omille valinnoille – hyvinvointi kasvaa mittausten avulla

Kansainvälistä menestystä niittävä Firstbeat Technologies uskoo terveysteknologian rajattomiin hyödyntämismahdollisuuksiin. Hyvinvoinnin edistäminen on kasvava buumi maailmalla, ja Firstbeatin sykeväliteknologiaan uskovat niin työyhteisöt kuin huippu-urheilijatkin – muun muassa puolet kaikista NHL-joukkueista.
Tutkija Joni Kettunen

Miten suorituskykyä ja hyvinvointia voidaan parantaa teknologian avulla? Tähän kysymykseen perustuu jyväskyläläisen Firstbeat Technologiesin toiminta-ajatus. Käytännössä yritys yhdistää fysiologiseen tietoon matemaattista mallintamista ja kehittämiään algoritmeja.

Toisiaan täydentävät tieteenalat kohtasivat, kun tutkija Joni Kettunen perusti Firstbeatin yhdessä liikuntateknologian professorin Heikki Ruskon ja liikuntafysiologi Aki Pulkkisen kanssa vuonna 2002.

– Toimintamme on alusta asti ollut tutkimuspohjaista ja sisältänyt paljon analytiikkaa. Siksi teknologia on sovellettavissa laajasti erilaisiin laitteisiin ja palveihin, kertoo toimitusjohtaja Kettunen.

Kehitystyö on kannattanut, sillä Firstbeat on saavuttanut useita tunnustuksia ja virstanpylväitä Tasavallan INNOSUOMI-palkinnosta (2004) valtakunnalliseen yrittäjäpalkintoon (2016).

Jatkuva kehitys synnyttää menestystuotteita

Pikakelaus 90-luvun lopulle paljastaa, että yliopistomaailmassa aiemmin uraa tehnyt Joni Kettunen oli aina ollut kiinnostunut ihmisen kehon ja mielen yhteis­pelistä. Tahto yrityksen perustamiseen syntyi aidosta auttamisen halusta. Kettusen ja koko Firstbeatin visiona on parantaa ihmisten – niin työyhteisöjen kuin urheilijoidenkin – suoriutumista ärsykkeiden ja paineen kyllästämässä maailmassa.

– Kiinnostuin ihmisen kuormittumisesta ja stressistä. Tein sittemmin väitöskirjan stressin fysiologisesta mittaamisesta.

Fysiologista tutkimusta Kettunen saattoi tehdä laboratorio-olosuhteissa, mutta häntä kutkutti ajatus hyödyntää väitöskirjan tutkimustuloksia laajemmin ihmisten arjessa. Hittituotetta ei tarvinnut odottaa kauan, sillä ensimmäinen Firstbeat-teknologiaa sisältävä sykemittari tuli markkinoille vuonna 2004. Suosittu sykevaihtelun analyysiin perustuva Suunto t6 -sykemittari auttoi hyvinvoinnin edelläkävijöitä saavuttamaan treenitavoitteensa. 

– Tuotteemme syntyvät jatkuvan kehitystyön tuloksena. Toimme yhdessä Suunnon kanssa ensimmäisenä markkinoille teknologiaamme perustuvan harjoitusvaikutuksen mittauksen, Kettunen kertoo.

Suunto t6 sykemittari


Firstbeatin syketietoanalyysiä hyödynnetään paitsi huippu-urheilussa myös työhyvinvoinnin kehittämisessä.

Vain taivas on hyvinvoinnin rajana

Maailmalla jyllää varsinainen hyvinvointibuumi, jonka myötä tavalliset ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota liikkumiseen, syömiseen ja palautumiseen. Erilaisten laitteiden ja ratkaisujen kysyntä kasvaa luonnollisesti hyvinvointiin panostamisen myötä.

– Markkina on vasta alkuvaiheessa, ja meillä on mahdollisuus saada paljon hyviä asioita aikaan, Kettunen sanoo.

Potentiaalia riittää esimerkiksi kansanterveyden saralla. Elämäntapamuutoksilla voidaan parhaassa tapauksessa auttaa ennaltaehkäisemään vakavia sairauksia. Esimerkiksi jopa 85 prosenttia diabetestapauksista voitaisiin välttää elämäntapamuutoksilla.

Työhyvinvoinnin kehittäminen on Firstbeatille tärkeä painopistealue huippu-urheilun syketietoanalyysin rinnalla. Yrityksen työkykykartoituksella on onnistuttu vähentämään stressiä ja sairauspoissaoloja sekä lisäämään työtehoa.

Kun ihmiset voivat hyvin, työn tuottavuus lisääntyy. Olemme saaneet hyvää palautetta työpaikoilta, kun yli 95 prosenttia vastaajista on antanut tunnustusta ratkaisujemme luotettavuudelle ja tarkkuudelle, Kettunen kertoo.

Kasvua maltin ja kärsimättömyyden yhdistelmällä

Nykyään Firstbeatin sykeväliteknologiaa käyttää yli tuhat ammattilaisjoukkuetta, kuten puolet kaikista NHL-joukkueista, sekä puolet Rugby Union -joukkueista Ranskassa ja Isossa-Britanniassa. Tärkeitä vientimarkkinoita edellä mainittujen ohella ovat Yhdysvallat ja Ruotsi.

– Olemme onnistuneet skaalautumaan hyvin, mutta toisaalta vasta raapaisseet pintaa, Kettunen toteaa.

Uusilla markkinoilla menestymiseen ovat auttaneet esimerkiksi Finnveran kansainvälistymispalvelut ja sparraus. Kettunen näkee Finnveran roolin vahvistuvan etenkin, kun Suomeen syntyy uusia innovaatioita.

– Silloin, kun tulee vastaan hyviä hankkeita, niin täytyyhän ne kyetä toteuttamaan. Niillä on strateginen merkitys Suomen kilpailukyvylle.

Ainutlaatuinen teknologia ja hyvät referenssit – tämäkö on menestyksen resepti? Keskustelun päätteeksi Kettunen myöntää, että tuloksiin on päästy myös jonkinlaisella maltin ja kärsimättömyyden yhdistelmällä.

– Kärsimättömyys on tärkeää, jotta saadaan asioita tapahtumaan. Malttia taas on se, että katsoo yhden portaan kerrallaan 10 askeleen portaikossa.

Firstbeat Technologies

  • Vuonna 2002 perustettu sykevälianalyysiin erikoistunut yritys, jonka teknologialla voidaan parantaa suorituskykyä ja hyvinvointia.
  • Yrityksen on perustanut Joni Kettunen, Heikki Rusko ja Aki Pulkkinen. Kettunen toimii myös yrityksen toimitusjohtajana.
  • Työllistää yli 150 ammattilaista fysiologian, hyvinvointipalveluiden ja tietotekniikan alalla.
  • Liikevaihto noin 14 milj. euroa (2018).
  • Saanut useita tunnustuksia kehitystyöstään ja valittu mm. Piilaakson kasvuyritysohjelmaan (2016).
  • www.firstbeat.com
Jaa sivu: