Content Section

Enersense

Yrityskaupoista lisää vauhtia – Enersense rynnistää vihreän siirtymän ytimessä

Vahva strateginen näkemys ja ajoitus tuovat tulosta. Enersense on erinomainen esimerkki yrityksestä, joka on onnistunut tekemään oikeita ratkaisuja oikeaan aikaan. Kasvun taustalla ovat myös onnistuneet yrityskaupat, jotka ovat vahvistaneet Enersensen asemaa vihreän siirtymän ytimessä. Finnvera on ollut pörssiyrityksen rahoituskumppanina useissa hankkeissa.
Jussi Holopainen

Yritysten investoinnit vähäpäästöisiin ja päästöttömiin energiaratkaisuihin ovat siivittäneet Enersensen kovaan kasvuun. Porilaislähtöinen yritys on projekti- tai kokonaistoimittajana useissa tuuli-, aurinko- ja ydinvoimalahankkeissa. Lisäksi Enersense rakentaa muun muassa sähkö- ja tietoliikenneverkkoja, sähköautojen latausinfraa sekä on omistajana vihreän vedyn tuottajayhtiössä.

Toimitusjohtaja Jussi Holopainen kuvaa vuotta 2020 käänteentekeväksi yhtiön historiassa. Tuolloin johto näki, että vihreä siirtymä on tulossa. Hänen mukaansa maapallon lämpeneminen on fakta ja luopumista hiilidioksidia tuottavasta energiantuotannosta on teknisesti mahdollista nopeuttaa.  

– Saattaa kuulostaa oudolta, mutta olimme oikeastaan ensimmäisiä yrityksiä, jotka alkoivat puhua vihreästä siirtymästä. Sen jälkeen murros on ollut nopea. Tekniikka kehittyy vauhdilla ja suomalaiset yritykset voivat olla muutoksen keihäänkärkenä. Osaaminen, teknologia ja tietotaso ovat huippuluokkaa, toimitusjohtaja kertoo.

Poliittisessa päätöksenteossa Euroopan unioni ja Suomi kulkevat vihreän siirtymän etulinjassa. Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035.

– Täällä on kyllä poliittista tahtoa, mutta byrokratia ja lupaprosessit ovat hitaita. Toivoisin niiden osalta sujuvampaa päätöksentekoa, Holopainen huomauttaa.

Yrityskaupat täydentävät toisiaan

Enersense on tehnyt kahden vuoden takaisen strategisen päätöksen jälkeen tukun yrityskauppoja kasvun vauhdittamiseksi. Yksi merkittävimmistä oli sähkö- ja tietoliikenneverkkojen toimittajan Empowerin osto. Empower oli isompi yritys, ja kaupan jälkeen porilaisyhtiön liikevaihto nousi toiselle tasolle.

Laajentaminen arvoketjussa on jatkunut. Vuosi sitten Enersense osti merituulivoimaan erikoistuneen Pori Offshore Constructionsin, maatuulivoimapuistoja kehittävän Megatuulen, solmi kumppanuuden vihreän vedyn tuottajan P2X Solutionsin kanssa, ja viimeisimpänä yhtiö ilmoitti sähkö- ja tietoliikenneverkkojen rakentajan Voimatelin ostosta.

Järjestelyjen välissä Enersense siirtyi pörssin First North -listalta päälistalle.

– Yritysjärjestelyissä pitää olla pitkäjänteinen. Olemme asettaneet liikevaihtotavoitteeksi saavuttaa 500 miljoonan euron rajapyykki vuoteen 2027 mennessä. Se onnistuu nykyisellä rakenteella, Holopainen uskoo.

Tavoitteeseen pääseminen nopeutuu, sillä Voimatel-kauppaa ei ollut tuolloin vielä julkistettu.

Enersensen historia alkaa vuodesta 2005, kun yhden miehen yritys alkoi vuokrata henkilökuntaa Olkiluodon ydinvoimalatyömaalle.

Holopaisen tullessa taloon neljä vuotta myöhemmin toimistolla oli neljä henkilöä. Nyt työntekijöitä on yli 2 000. Työntekijämäärä kasvaa Voimatel-kaupan jälkeen 3 000:een.

– Kasvussa on aina kipukohtia. Olemme kuitenkin uskaltaneet palkata etukenossa osaavaa henkilöstöä, luottaneet heihin ja antaneet vapauden tehdä asioita. Ala on kiinnostava, joten työntekijöiden löytäminen on helppoa, toimitusjohtaja sanoo.

Enersensen liikevaihdosta 75 prosenttia tulee Suomesta, mutta yhtiöllä on vahva jalansija Baltian markkinoilla. Siellä on tarve uusia neuvostoaikaisia sähköverkkoja.

– Baltia on Suomen kaltainen rajallinen markkina-alue. Kasvu vaatii, että menestymme kansainvälisesti. Olemme mukana muun muassa Ranskassa ja Englannissa ydinvoimalan rakentamisessa. Laajennamme ulkomaille aina asiakkaan tai projektien kautta, Holopainen kertoo.

Finnvera mukana kasvun tukena

Yrityskaupat ja kasvu nielevät rahaa. Omistajat ovat olleet yksi päärahoittajista ja rahan säästämiseksi yrityskaupat on pyritty toteuttamaan osakevaihtona.

Lisäksi Finnvera, pankit ja muut rahoituslaitokset ovat tarjonneet tukea kasvulle. Yksi rahoitusratkaisuista on ollut Finnveran myöntämä EGF-laina, joka on tarkoitettu suuryritysten käyttöpääomaksi. Euroopan investointipankki takaa lainasta kolme neljäsosaa.

– Finnvera on ollut takaamassa lainoja ja rahoittanut meitä suoraan. Yhteistyömme on toiminut mutkattomasti, sillä he ymmärtävät tarpeemme, Holopainen kehuu.

Ympäristöystävällisyys näkyy Finnveralle lähetettävissä rahoitushakemuksissa enenevässä määrin. Ilmastonmuutosta hillitsevien ratkaisujen vauhdittaminen on Finnveran strategiassa keskeinen asia.

Jaa sivu: