Content Section

Nixu Oyj

Yritysostot avasivat kansainväliset markkinat Nixulle

Kyberturvakonsultointia tarjoava Nixu Oyj on valloittanut kansainvälisiä markkinoita yritysostoilla. Kun tietoturva-ala kasvaa digitalisaation myötä, täytyy myös alan yritysten kasvaa. Nixun tavoitteena on saada muskelit, joilla pärjää kyberturvamarkkinoilla koko Alppien pohjoispuolisessa Euroopassa.
Nixu Oyj:n toimitusjohtaja Petri Kairinen

Emme osta yrityksiä, jotka ovat myynnissä, vaan lähestymme meitä kiinnostavia yrityksiä. Tarjoamme heille mahdollisuuden kasvuun ja kehitykseen, johon he eivät yksin pääsisi kiinni, Nixu Oyj:n toimitusjohtaja Petri Kairinen kertoo.

Petri Kairinen aloitti Nixun toimitusjohtajana vuonna 2014. Samana vuonna yritys listautui pörssiin, ja Kairisen johtamana Nixu on tehnyt peräti seitsemän yritysostoa.

– Alalla, missä asiakkaiden luottamus on kaikki kaikessa, uudelle markkina-alueelle on muutoin vaikea mennä. Samalla, kun olemme ostaneet yrityksen, myös asiakkaiden luottamus on siirtynyt meille, Kairinen kertoo.

Espoon Keilarannassa majaansa pitävä Nixu tarjoaa pääasiassa yritysasiakkaille kyberturvakonsultointia, kuten eettistä hakkerointia, tietomurtojen valvontaa ja tutkintaa, erilaisten digitaalisten identiteettien hallintaa ja konsultointia esimerkiksi GDPR:ään liittyvissä asioissa. Nixu pyrkii palveluissaan holistisuuteen eli kokonaisvaltaisuuteen – siihen, että asiakas voi turvautua heihin kaikissa tietoturvaan ja kyberturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Tämän takia yritys palkkaa koodareiden ja teknisten ammattilaisten lisäksi nykyään myös yrityksiä tietoturva-asioissa konsultoivia lakimiehiä.

Palveluvalikoima selkeytyi tietoturvaan

Kuten yritysostojen määrä kertoo, Nixun kasvu on ollut vauhdikasta. Yrityksen vuosittainen kasvutahti on pyörinyt jo usean vuoden ajan 30 prosentin tietämissä. Tähän mennessä Nixulla on myös takanaan pitkä ja vaiherikas historia. Yrityksen perusti Otaniemessä Pekka Nikander jo vuonna 1988, ja Nixu-nimi juontaakin juurensa perustajansa nimestä.

Alun perin Nixun palveluvalikoima oli nykyistä huomattavasti hajanaisempi. 1990-luvulla Nixu tarjosi asiakkailleen erilaisia internettiin liittyviä palveluja, joihin talosta löytyi osaamista. Nixu teki esimerkiksi ohjelmistokehitystä Nokian puhelimiin, ja sen Saudi-Arabiassa toiminut tytäryhtiö suunnitteli maahan internetin runkoverkon. 

Vuonna 2005 yrityksessä päätettiin kuitenkin keskittyä tietoturvaan, ja vuonna 2014 siitä tuli Nixun ainoa tuote.

""

Kärkenä kansainvälistyminen, holistisuus ja alan parhaat ammattilaiset

Listautuessaan pörssiin Kairinen kertoo Nixun asettaneen itselleen kolme keskeistä tavoitetta: kansainvälistymisen, palveluvalikoiman viemisen kohti jatkuvia, holistisia palveluja ja parhaan kyberturvallisuuden ammattilaisista koostuvan osaajajoukon kokoamisen.

– Meillä on merkittävät jalansijat yritysostojen myötä Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa, vaikka Suomi on edelleen isoin markkina-alueemme. Suomen top 100 -yrityksistä yli 60 prosenttia on asiakkaitamme. Asiakkaat arvostavat, että meillä on riittävästi muskelia myös isoille yrityksille, Kairinen kertoo.

Nixun kasvua ohjaa pyrkimys olla paras työpaikka kyberturvallisuusalan ammattilaisille. Sen ydintarkoitus on pitää digitaalinen yhteiskunta toiminnassa. Tämän takia Nixun pitää olla tarpeeksi iso päästäkseen kiinni isoimpiin ja mielenkiintoisimpiin hankkeisiin.

Kairinen puhuu kriittisen massan kokoamisesta. Tietoturva-alalla on jatkuva kilpailu parhaista osaajista, ja heistä halutaan myös pitää kiinni.

– Haluamme, että Nixun henkilöstö kokee, että tämä on heille paras mahdollinen työpaikka. On erittäin tärkeää, että ammattilaiset viihtyvät meillä.

Henkilöstönäkökulmasta pidetään huoli myös yritysostoissa. Nixu ei osta yritysten vanhoja omistajia Balille surffaamaan, vaan he jäävät yhtiöön. Tässä on tärkeää, että ostettavan yrityksen kulttuuri sopii yhteen Nixun kulttuurin kanssa.

– Siinä olemme myös onnistuneet. Emme osta yrityksiä, jotka ovat myynnissä, vaan lähestymme meitä kiinnostavia yrityksiä. Tarjoamme heille mahdollisuuden kasvuun ja kehitykseen, johon he eivät yksin pääsisi kiinni, Kairinen sanoo.

Tietoturvalle riittää kysyntää

Tietoturva-ala kasvaa digitalisaation myötä voimakkaasti, joten myös alalla toimivien yritysten pitää kasvaa, jotta ne pysyvät kehityksessä mukana. Kairinen kertoo, että kasvu on ollut huomattavaa jo sinä aikana, kun hän on työskennellyt Nixussa.

Finnveran palveluja Nixu on käyttänyt vuodesta 2017 lähtien. Finnveran kasvulaina on tarjonnut yritykselle tärkeää vipuvoimaa yritysostoihin.

– Finnveralla on ymmärretty hyvin tilanteemme. Meillä liiketoiminnan tuotot sijoitetaan kasvuun, ei osinkoina osakkeenomistajille, mikä on vaikea myydä perinteisille sijoittajille, Kairinen sanoo.

Kasvuun on vaikuttanut muun muassa se, että aiemmin tietoturvallisuus koski lähinnä yritysten taustapalveluja kuten sähköpostia. Nykyään kyse on kassavirralle elintärkeistä palveluista, joiden kaatuminen on kriittistä.

Finnveran kasvulaina on tarjonnut yritykselle tärkeää vipuvoimaa yritysostoihin.

Nixu katsoo markkina-alueekseen koko Alppien pohjoispuoleisen Euroopan. Sieltä isommista alueista vielä Saksa ja Iso-Britannia ovat valloittamatta.

– Brexit on ollut tähän mennessä pääsyy siihen, miksi Iso-Britannian kanssa ei ole edetty. Tavoitteemme on, että vuoteen 2024 mennessä meillä on vähintään viisi sellaista markkina-aluetta, joiden jokaisen liikevaihto on 25 miljoonaa euroa. Vuosittainen kasvutavoitteemme vuoteen 2024 mennessä on 15–25 prosenttia orgaanista ja ajanjaksolla keskimäärin 10 prosenttia epäorgaanista kasvua, Kairinen sanoo.

Kasvu on tasapainottelua riskirajoilla

Nixun kasvuvauhti ei olisi onnistunut ilman hallittua riskinottoa. Kasvuyritys tasapainottelee jatkuvasti kasvun ja kannattavuuden välillä.

Nixun tasapainoilu riskirajalla realisoitui loppuvuodesta 2019, kun yritys joutui korjaamaan vuoden kasvuohjeistustaan 35 prosentista 25 prosenttiin. Yksi syy tilanteeseen oli alkuvuodesta tehty yrityskauppa Tanskassa, mikä ei tuottanut odotetusti. Kairinen kuitenkin korostaa, että tämä kuuluu kasvuyrityksen luonteeseen. Tärkeää on, että otetut riskit ovat hallittuja, jotta ne eivät toteutuessaankaan pysty kaatamaan yritystä.

– Jokainen yrityskauppamme olisi ollut helppo jättää tekemättä sillä perusteella, että siinä on riskejä. Ilman kauppoja Suomen ulkopuolella kasvaminen olisi vaikeaa.

Nixu

  • Pekka Nikanderin Otaniemessä vuonna 1988 perustama yritys, joka tarjoaa holistisia kyberturvapalveluja yrityksille.
  • Listautui pörssiin vuonna 2014.
  • Pääkonttori Espoon Keilarannassa. Lisäksi toimipisteet Hollannissa Amsterdamissa, Tanskassa Århusissa ja Kööpenhaminassa ja Ruotsissa Uppsalassa. Työllistää lähes 400 henkilöä.
  • Asiakkaina yli 60 % Suomen top 100 -yrityksistä.
  • www.nixu.com
Jaa sivu: