Content Section
Artikkelit

Ikääntyvän yrittäjän vaihtoehdot: yrityksen lopetus tai myynti? - Omistajanvaihdoksella uutta kasvua

Published date

Start-upien ympärillä on ollut paljon pöhinää ja hyvä niin, mutta toisaalta on huomattu, että suomalainen yrittäjäkunta ikääntyy. On kannattavia ja työllistäviä yrityksiä, joilla on kaksi vaihtoehtoa: joko lopettaa yritys tai myydä se.

–Sillä, että kannattaville yrityksille löytyisi jatkajia ja työpaikat säilyisivät, on suuri yhteiskunnallinen vaikutus, sanoo Finnveran rahoituspäällikkö Elisa Sipponen. Hän puhui omistajanvaihdoksista Yrittäjäristeilyllä huhtikuussa.

Finnvera on vuosittain mukana noin tuhannen yrityskaupan rahoituksessa. Myös Elisa Sipponen tuntee omistajanvaihdokset, sillä hän on tutkinut omistajanvaihdoksia ja yrityskauppoja. Kohteena olivat vuosina 2010–2011 tehdyt yrityskaupat, mitä niille kuuluu nyt ja mitkä asiat ovat vaikuttaneet siihen, onnistuiko yrityskauppa vai ei. Tutkimuksessa selvisi, että viiden vuoden kuluttua yli 80 prosenttia ostetuista yrityksistä jatkoi toimintaansa, kun vastaavasti puolet uusista, perustetuista yrityksistä ajautui konkurssiin tai lopetti toimintansa ensimmäisten viiden vuoden aikana.

Yrityskauppa on siis riskittömämpi vaihtoehto lähteä yrittäjäksi kuin täysin tyhjästä aloittaminen. Omistajanvaihdos voi luoda myös dynaamisempia ja kasvuhaluisempia yrityksiä.

Pidä yrityksesi myyntikunnossa

Yrityksen myyntihintaa kannattaa miettiä, vaikka ei olisikaan aikeissa myydä, koska kauppahinta on se, jolla ostajat suostuvat yritystoiminnan ostamaan.

Jos et tunne oman yrityksesi arvoa, kauppahintaa on vaikea perustella. Ja kun ymmärrät yrityksesi arvon, pystyt perustelemaan kauppahinnan paremmin. Ostajan puolestaan tulisi miettiä, millaisen kauppahinnan pystyy maksamaan. Yleensä kauppahinta on maksettava viiden vuoden sisällä, Sipponen sanoo.

Kuinka rahoitusjärjestely yleensä menee käytännössä?

On tärkeää miettiä kauppahinta ja minkälaista yritystä ollaan ostamassa tai myymässä. Suurimmassa osassa yrityskauppoja tarvitaan lainarahoitusta. On mietittävä, tuleeko laina pankista vai mistä ja paljonko omarahoituksen osuus kauppahinnasta voisi olla.

Yleensä kauppahinnan rahoitusrakenne on 80 prosenttia lainaa, josta Finnvera voi taata puolet, ja 20 prosenttia tarvitaan omaa rahaa. On tärkeää ajatella, että miljoonan ei välttämättä tarvitse tulla omasta taskusta vaan että rahoitukseen on erilaisia vaihtoehtoja. Ja nyrkkisääntönä pitäisi olla, että tulevaisuuden tuotolla pystyisi maksamaan lainan takaisin.

Keneen pitää olla yhteydessä yrityskauppaa pohtiessa – ulkopuolinen näkemys tarpeen

Myyjän kannattaa olla yhteydessä omaan kirjanpitäjään, ja kun ajatus myynnistä on edennyt pidemmälle, kannattaa olla yhteydessä yrityskauppakonsultteihin, yritysvälittäjiin ja Yrityspörssiin. Myös Finnveraan voi olla yhteydessä. Tapoja tehdä yrityskauppoja on lukuisia.

Ostajan, jolla ei ole kokemusta yrittäjyydestä, kannattaa olla yhteydessä Uusyrityskeskukseen. Siellä autetaan miettimään, millaista yrittäjyys voisi olla ja minkälainen yritystoiminta itselle sopisi. Ja kun tietää mitä on hakemassa, niin kannattaa olla yhteydessä yritysvälittäjiin ja Yrityspörssiin. Osallistumalla esim. omistajanvaihdosseminaareihin, saa hyvin tietoa aiheesta.

Ulkopuolista asiantuntijaa kannattaa käyttää suunnitellessa omistajanvaihdosta. Yritys ja yrittäjä nivoutuvat usein yhteen, joten ulkopuolinen henkilö voi herätellä miettimään sellaisia asioita, joita itse ei ole tullut miettineeksi.

Lue myös:

Esillä SuomiAreenassa: Ottaisitko sinä yrittäjyyden riskin – ilman sopeutumiseläkettä?

Toimialatuntemus tukee selvästi yrityskaupan onnistumista

Yrityskauppa onnistuu kovalla prosentilla

Jaa sivu: