Content Section

Ritalasi

Ratkaisukeskeinen Ritalasi löytää asioista valoisat puolet

Tamperelainen lasialan yritys on kasvanut avaimet käteen -taloksi Fennian yrityslainan ja Finnveran pk-takauksen turvin. Vuosien varrella toimitusjohtaja Jorma Nenonen on oppinut, että yrittäjän on jatkuvasti pidettävä silmät auki muutossignaaleille niin kotimaassa kuin rajojen ulkopuolella.
Ritalasin toimitilat

Muutama vuosi sitten Ritalasi Oy oli valmis panostamaan kasvuun. Uudet 3 000 neliön tuotantotilat oli juuri hankittu Tampereen Ristinarkusta ja toimitusjohtaja Jorma Nenonen soitti vakuutusyhtiö Fenniaan sopiakseen rahoituksesta suunnittelemilleen laiteinvestoinneille.

– Ensin satsattiin lasinjalostukseen ja toisessa vaiheessa uusiin käsittelykoneisiin, kuten poraus- ja hiontalaitteisiin. Kehitysprojektin viimeisessä vaiheessa olimme halukkaita investoimaan vielä laminointilinjaan. Silloin kuulin ensimmäisen kerran Finnveran pk-takauksesta, Nenonen kertoo.

Pk-takaus on tarkoitettu yli kolme vuotta toimineille kasvuhakuisille pienille ja keskisuurille yrityksille, ja se auttaa niitä saamaan rahoitusta erilaisiin investointi-, käyttöpääoma- ja tuotekehitystarpeisiin. Tällä tuotteella Finnvera takasi vuodenvaihteessa Fennian Ritalasi Oy:lle myöntämän lainan.

Murroksen keskellä hyvät kumppanuussuhteet ovat valttia

Tänä keväänä Vehnämäenkadun toimitiloissa valmistettiin täyttä häkää lasiseiniä, -kaiteita, -ovia ja muita lasirakenteita, kun koronaepidemia rysähti Suomeen. Miten Ritalasi otti iskun vastaan?

– Aloimme heti etsiä keinoja paikata mahdollista kysynnän laskua: palkkasimme Helsinkiin työntekijän vahvistamaan myyntiämme ja ryhdyimme kehittämään nettikauppaa tavallisille kuluttajille. B2B-puolella muutama kohde meni jäihin ja asennuksia ja korjauksia tehdään nyt vähemmän, mutta toistaiseksi töitä on riittänyt kaikille työntekijöillemme, Nenonen iloitsee.

Ratkaisujen hakemisen lisäksi hyvät kumppanuussuhteet lievensivät epävarmuutta uudessa tilanteessa.

– Yhteistyömme Fennian ja Finnveran kanssa on jatkunut pitkään, ja vaikeistakin asioista on aina ollut helppo keskustella.

Finnvera on huomioinut pandemian aiheuttaman poikkeustilan myös pk-takauksessa, joka käy tällä hetkellä koronaviruksen aiheuttamiin käyttöpääomatarpeisiin.

Tulipalo pysäytti – ja opetti

Rakennuttajat ovat olleet alusta asti Ritalasin suurin tilaaja, ja lisäksi tuotteita ostavat toiset lasiliikkeet sekä yksityiset kuluttajat. Asiakkaille pystytään tarjoamaan karmittomia lasirakenteita monenlaisiin ja monimutkaisiinkin kohteisiin osaamisen ja hyvän työkalupakin turvin.

– Lasirakenteisiin liitetään aina erilaisia alumiiniprofiileja, ja meillä on noin 30 työkalua tähän tarkoitukseen. Kilpailuetumme on juuri siinä, että pystymme tarjoamaan kotimaisen kokonaisratkaisun nopealla toimituksella.

Yrittäjän on jatkuvasti pidettävä silmät auki muutossignaaleille niin kotimaassa kuin rajojen ulkopuolella.

Ritalasin matkan varrelta löytyy luonnollisesti myös säröjä; korona ei ole yrityksen ensimmäinen koetinkivi. Jorma Nenosen mieleen on jäänyt erityisesti vuosi 2014, jolloin Ritalasi oli tekemässä perinneikkunoita ja niiden asennuksia ensimmäiseen suureen kohteeseensa, Tampereen seudun ammattiopisto Tredun rakennukseen. Kesken urakan puukarmitoimittajan tehdas paloi ja samalla tippui pohja myös Ritalasin liikevaihdolta.

– Otin tuolloinkin yhteyttä rahoittajiin ja sovimme joustoista lainanlyhennyksiin. Lopulta löysin myös uuden puutoimittajan, mutta kyllä tuo tapaus opetti, että kumppaneita on hyvä olla useampi kuin yksi. Ja koko ajan pitää seurata tilannetta omassa toimintaympäristössä, niin Suomessa kuin rajojen ulkopuolella, Nenonen sanoo.

Helppo ja nopea rahoitusratkaisu

Jorma Nenonen pitää Finnveran ja vakuutusyhtiön kanssa järjestettyä rahoitusta yrittäjälle helpoimpana ja kätevimpänä.

– Jo se kertoo paljon, että olen ollut Finnveran kanssa tekemisissä jo edellisen yritykseni, Lämpölasin, kanssa. Asiat järjestyvät sutjakasti ja välit ovat luottamukselliset.

Lainanhakuprosessi Ritalasin edelliseen suureen laiteinvestointiin eteni parissa viikossa puhelusta suunnitelmien esittelyyn, riskien kartoittamiseen, paperitöihin ja sovitun summan kilahtamiseen yrityksen tilille.

Nenonen suosittelee pk-takausta yrityksille, joilla on selvät kasvusuunnitelmat esimerkiksi uusien investointien tai myyntitoimenpiteiden kautta.

– Mutta aina kun tehdään muutoksia liiketoimintaan, pitää tarkastella kassavirtoja pitkälle tulevaisuuteen ja pohtia tarkkaan erilaisia skenaarioita.

Ajatusten tuulettaminen on tärkeää

Laskevassa markkinassa rakentaminen hiipunee, joten Ritalasilla on jälleen mietinnän paikka, miten se pystyy parhaiten tarjoamaan asiakkaita kiinnostavia tuotteita ja palveluja. Kehitteillä on muun muassa julkisivujen hajaenergiaa keräävä ja siten hiilijalanjälkeä pienentävä lasi.

– Koko ajanhan sitä miettii oman yrityksen asioita, kehitystä ja riskejä. Uusissa avauksissa koko valmistus- ja käyttöketju tulee olla mietittynä ja omaksumisen pitää olla nopeaa.

Pohdinnat ujuttautuvat helposti työpaikalta kotiin, kun Jorma Nenosen aisaparina Ritalasilla toimii oma vaimo. Miten yrittäjä sitten nollaa?

– Parasta on lenkkeily luonnon helmassa. Siinä murheet unohtuvat ja ajatukset kirkastuvat!

Ritalasi Oy

  • Vuonna 1966 perustettu lasialan yritys
  • Jorma Nenonen hallituksen puheenjohtajana ja osaomistajana 2008 lähtien sekä toimitusjohtajana 2018 lähtien
  • Valmistaa Tampereella lasirakenteita, ikkunoita ja erilaisia lasiratkaisuja yrityksille, julkisen sektorin toimijoille ja yksityisasiakkaille 
  • Työllistää 27 henkeä
  • www.ritalasi.com
Jaa sivu: