Content Section

Haurun Jäteauto

Yrittäjälaina ratkaisi yrityskaupan: Uusi sukupolvi uudistaa jätehuoltoa

Yrityskaupan toteutuminen vaatii lähes aina ulkopuolista rahoitusta. Oululainen Haurun Jäteauto Oy siirtyi kolmannen sukupolven omistukseen, kun Mikko Hauru osti yrityksen yhdessä sisarensa ja kahden perheen ulkopuolisen osakkaan kanssa. Uusien omistajien tavoitteena on muuttaa jätehuollon vanhat toimintatavat. Ilman Finnveran yrittäjälainaa sukupolvenvaihdos olisi ollut vaikea viedä päätökseen.

Yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten onnistuminen on erittäin tärkeää, sillä yrittäjät ikääntyvät vauhdilla. Pk-yritysbarometrin tietojen perusteella omistajanvaihdos on suunnitteilla peräti 15 prosentissa yrityksistä seuraavan kahden vuoden aikana.

Samalla kolme neljästä ostohalukkaasta yrityksestä tarvitsee ulkopuolista rahoitusta yrityskauppaa varten. Rahoituksen tarve todennäköisesti kasvaa, jos ostajana on yksityinen henkilö.

– Finnveralla oli tärkeä rooli meidän yrityksemme sukupolvenvaihdoksessa. Ilman yrittäjälainaa kauppa olisi tuskin onnistunut, myöntää Haurun Jäteauton toimitusjohtaja Mikko Hauru.

Yrittäjälaina on yrittäjän henkilökohtainen laina, jonka avulla voidaan rahoittaa yrityksen osakkeiden ostamista, tehdä sijoituksia osakeyhtiön osakepääomaan tai sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon eli Svopiin. Niinpä laina sopii hyvin yrityskauppatilanteisiin. Oman pääoman vahvistuessa myös pankki voi myöntää yritykselle enemmän rahoitusta esimerkiksi kasvun tueksi.

­– Yrittäjälaina tuntui ainakin itselleni luontevalta ratkaisulta, sillä takaisinmaksuaika on järkevä ja alussa pystyi hyödyntämään lyhennysvapaita kuukausia. Samalla lainan hakuvaihe oli yrityksen tulevaisuuden suunnitelmien kannalta hyvää sparrausta. Minun piti perustella liiketoimintasuunnitelmaa rahoittajalle, Hauru muistelee.

Vastuullisuus kilpailuetuna

Haurun Jäteauto on 65-vuotias yritys, joka tarjoaa jätehuolto-, vaihtolava- ja viemärihuoltopalveluja Pohjois-Pohjanmaan alueella. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna neljä miljoonaa euroa.

Mikko Hauru on tehnyt töitä perheyrityksessä jo lapsena. Hän päätyi kuitenkin opiskelemaan kauppatieteiden maisteriksi ja työskenteli vuosia muiden työnantajien palveluksessa ennen paluuta takaisin.

– Minulla oli aito kiinnostus yrittäjyyteen. Näin mahdollisuuden kehittää ja uudistaa yritystä erilaiseksi kuin kenelläkään muulla tällä alalla. Omistajanvaihdos oli yritykselle enemmänkin re-start-kauppa, toimitusjohtaja kertoo.

Finnveralla oli tärkeä rooli yrityksen sukupolvenvaihdoksessa.

Kolme vuotta sitten toteutuneen sukupolvenvaihdoksen jälkeen moni asia on muuttunut. Uusi sukupolvi puhuu voimakkaasti vastuullisuuden puolesta osana liiketoiminnan kehittämistä.

– Meidän vihreä siirtymämme alkoi oikeastaan jo ennen yrityskauppaa, kun otimme käyttöön ensimmäisen biokaasulla toimivan jäteauton. Nyt niitä on neljä. Automme kulkevat sillä, mitä ne keräävät, Hauru kertoo.

– Olemme miettineet, ettei jätteiden keruu voi perustua automaattisesti viikkorytmiin vaan tarpeeseen. Jäteastioissamme on antureita, jotka kertovat astioiden täyttymisestä. Lisäksi kuluttaja voi tilata applikaation avulla jäteauton aina halutessaan paikalle. Aiomme asentaa vähintään 2 000 anturia vuoden loppuun mennessä, hän jatkaa.

Toimitusjohtajan tavoitteena on muokata jätehuollon vanhoja toimintatapoja vastaamaan paremmin nykyaikaa. Tehdyt toimenpiteet ovat tuoneet myös kilpailuetua.

– Älykkään jätehuollon Hauru Smart -konseptissa on paljon potentiaalia. Asiakkaiden on helppo ostaa palvelu ja samalla alan muut toimijat ovat konseptista erittäin kiinnostuneita, Hauru sanoo.

Jaa sivu: