Trumpin tullishokki isoin pitkään aikaan, mutta paniikkimielialakin on vaarallista – Näin vientiyritys voi suojautua riskeiltä ja vaikutuksilta

Published date
Suomen vienti Yhdysvaltoihin voi laskea Donald Trumpin ilmoittamien tuontitullien takia 20 prosentilla, mikä voi tehdä loven bruttokansantuotteeseen lyhyellä aikavälillä. Vaikutukset ovat myös välillisiä ja voivat ulottua esimerkiksi toimitusketjujen tai ulkomaisille ostajille kasautuvien vaikeuksien kautta suomalaiseen vientiyritykseen asti. Toisaalta pk-yritysten näkymät kotimaassa ovat piristyneet ja rahoituksen kysyntä kasvussa, mikä tukee talouden näkymiä. Myös vientiyrityksille on aukeamassa vaihtoehtoja Euroopasta ja uusilta markkinoilta, muistuttaa Finnveran toimitusjohtaja Juuso Heinilä.
- Tullit ovat myrkkyä tehokkaille arvoketjuille, eikä Trumpin päätöksissä itsessään ole mitään hyvää taloudelle. Uskon silti, että ne eivät käännä talouden näkymää pakkaselle, kun samaan aikaan Eurooppa on Saksan johdolla heräämässä ja suomalaisten yritysten näkymät muilta osin kirkastumassa, toimitusjohtaja Juuso Heinilä sanoo.
Heinilän mukaan pk- ja midcap-yritysten kasvuhalun herääminen näkyy Finnveran rahoituskysynnän kasvuna alkuvuonna viennin rahoituksen vetämänä. Samoin suurten vientikauppojen rahoitusaihioita maailmalla on etenemässä.
Mahdollisuuksia aukeaa uusilta markkinoilta ja uusista arvoketjuista – riskeiltä suojautuminen tärkeää
On mahdollista, että kauppavirrat muuttuvat ja kysyntä ja tarjonta kasvavat muilla markkinoilla. Nyt myyjillä on mahdollisuus löytää tuotteilleen uusia ostajia. Euroopassa mahdollisuuksia avaavat esimerkiksi puolustus- ja turvallisuusteknologian nousu ja Saksan investoinnit infrastruktuuriin. Heinilän mukaan Euroopassa katse kannattaa myös kääntää esimerkiksi Aasiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan, joista jälkimmäisen kanssa EU solmi viime vuonna Mercosur-sopimuksen kaupan esteiden vähentämiseksi.
- Kun epävarmuus kasvaa, vientiyritysten kyky päästä kiinni uusiin markkinoihin ja arvoketjuihin korostuu. Esimerkiksi kansainväliset suuret infrastruktuuri-investoinnit niin sanotun EPC-toimittajamallin kautta avaavat mittavia vientimahdollisuuksia kehittyvillä markkinoilla. Autamme yrityksiä pääsemään mukaan näihin yhteistyössä Team Finland -kumppaneiden kanssa, sanoo Heinilä.
Viennin riskit voivat kasvaa uusien markkinoiden myötä, mutta myös siten, että tullipolitiikka voi ajaa suomalaisten viejienkin ulkomaisia asiakkaita vaikeuksiin. Vientiyritysten kannattaa selvittää asiakkaidensa riippuvuudet Yhdysvalloista.
- Viennin riskeiltä suojautumisen esimerkiksi luottovakuutusten avulla pitäisi viimeistään nyt olla jokaisen viejän käytössä. Kehittyvillä markkinoilla luottovakuutusten ja muiden viennin rahoituskeinojen käyttö korostuu selvästi Pohjois-Amerikkaa enemmän.
”Neljän vuoden päästä maailma näyttänee erilaiselta”
Nyt nähty tullishokki on niin iso, ettei vastaavaa ole nähty pitkään aikaan. On selvää, että negatiiviset vaikutukset iskevät tuntuvasti myös Yhdysvaltain omaan talouteen. Pääekonomisti Mauri Kotamäen mukaan inflaatio kiihtyy Yhdysvalloissa ainakin tulevan vuoden ajan, jossain määrin ehkä pidempäänkin.
- Tullit ovat Trumpin lempilapsi. Neljän vuoden päästä maailma näyttänee erilaiselta. Yritykset ehkä vain joutuvat nöyrtymään, vyöryttävät hintoja kuluttajille ja kärvistelevät tämän ajan yli. Toisaalta pitkissä teollisissa investoinneissa aikajänne on niin pitkä, että vaikutukset tulevat epävarmuuden ja kannattavuuden kautta, mutta eivät kauheasti muuta projekteja, joissa lapio on jo maassa, Kotamäki arvioi.
Lisätiedot:
Juuso Heinilä, toimitusjohtaja, Finnvera, puh. 029 460 2576
Mauri Kotamäki, pääekonomisti, Finnvera, puh. 029 460 2878