Content Section
Artikkelit

Yrityskauppojen pato on alkanut murtua

Helsingin Kurottajapalvelu on erinomainen esimerkki yrityksestä, joka on lähtenyt lentoon yrityksen vaihdettua omistajaa. Myynti on nelinkertaistunut kahdessa vuodessa, kertoo toimitusjohtaja Jaakko Hakula.
Published date

Omistajanvaihdoksia toteutuu vuosittain jo lähemmäs 4 000, kun kaksi vuotta sitten vaihdosten määrä oli alle 3 000. Samaan aikaan niiden yritysten, joille omistajanvaihdos on ajankohtainen, määrä on kääntynyt laskuun, noin 15 000:een. Tämä osoittaa, että pienet ja keskisuuret yritykset vaihtavat omistajaa entistä vilkkaammin ja että yrityskauppojen patoa on saatu murrettua. Se lupaa hyvää yritysten kasvulle ja investoinneille, joihin omistajanvaihdoksilla on iso merkitys.  

Luvut ovat suuntaa antavia ja perustuvat muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton kyselytutkimuksiin. Omistajanvaihdosfoorumin, johon kuuluu EK:n ja Finnveran ohella joukko pankkeja ja järjestöjä, tehtävänä on vauhdittaa omistajanvaihdoksia.

– Olemme myös kysyneet, kuinka suurelle joukolle omistajanvaihdokset ovat ajankohtaisia. Ensimmäistä kertaa niiden yritysten lukumäärä laski, noin 15 000:een. Patoa on siis saatu murrettua, sanoo Omistajanvaihdosfoorumin puheenjohtaja Jari Huovinen.

EK:n Yrittäjyys ja elinkeinopolitiikka -yksikön johtavana asiantuntijana työskentelevä Huovinen löytää hyviin lukuihin kolme selittävää tekijää:

– Pitkäjänteinen työ alkaa tuottaa hedelmiä, rahoittajat ovat yrityskaupoissa aktiivisesti mukana ja hyvä taloustilanne ruokkii omistajanvaihdoksia, hän luettelee.

Uusi omistaja tuo kasvuhakuisuutta

Omistajanvaihdokset vaikuttavat suoraan työllistävien yritysten kasvuun ja investointeihin. Finnveran tilastojen mukaan lähes joka kolmas yritys muuttuu kasvuhakuiseksi yrityskaupan jälkeen.

Taustalla on raadollinen syy: ikääntyneet yrittäjät eivät enää panosta yrityksensä kehittämiseen.

 

"

– Dynamiikka muuttuu, kun uusi jatkaja tulee yritykseen. Erityisesti johtamiskäytännöt ja hallitustyö uudistuvat. Jos pitkään kotimaan markkinoilla ollut yritys lisää merkittävästi vientitoimintaa, yrityksen lähihistoriasta löytyy yleensä yrityskauppa, Huovinen kertoo.

"

Hän pitää omistajanvaihdoksia jopa kohtalonkysymyksenä maaseutualueille. Työnantajayritysten määrä on laskenut Suomessa 6 000:lla vuodesta 2013.

Kappalemääräisesti eniten omistajaa vaihtavat mikrot eli alle 10 henkeä työllistävät yritykset. Finnveran aluepäällikön Janne Koivuniemen mukaan ostaja tavoittelee ostokohteesta usein kasvua, asiakkuuksia ja osaamista. Ostajina näkyy usein myös yrittäjiksi ryhtyviä, jotka pitävät yrityskauppaa houkuttelevana tienä yrittäjyyteen.

– Yrityskaupoista on tullut arkipäiväisempää kuin ennen. Se nähdään normaalina osana yrityksen elinkaarta, Koivuniemi sanoo.

Hän arvioi, että hyville yrityksille löytyy aina ostajia. Hyvien talouden lukujen lisäksi ostajat arvostavat esimerkiksi hyvää asiakaskantaa ja sitä, että toiminnan jatkuvuuden kannalta oleellinen tieto on riittävässä määrin dokumentoitu, eikä yritys ole liikaa henkilöitynyt luopuvan yrittäjän ympärille.

– Ostaja ja rahoittajat arvioivat ostettavaan liiketoimintaan, sen haltuunottoon ja tulevaisuuteen liittyviä epävarmuustekijöitä. Epävarmuuden kohoaminen heijastuu usein kauppahintaan kohdistuvina laskupaineina. Rahoituksen osalta saatavuus voi heikentyä tai lainaehdot kiristyä, Koivuniemi kertoo.

Liikevaihto kuusinkertaistui

Helsingin Kurottajapalvelun nykyiset yrittäjät Jaakko Hakula ja Jarkko Lähdeniemi kuulivat mahdollisuudesta yrityksen ostamiseen asiakkaalta. Molemmat työskentelivät aiemmin pörssiyhtiössä projektitehtävissä ja halusivat ”palavereista pelikentälle”.

Samalla edellinen omistaja halusi irrottautua yrityksestään. Hän oli tehnyt ympäripyöreitä päiviä 90-luvulta asti.

– Mielestämme tällä alalla oli liian vähän yrittäjävetoisia yrityksiä ja näimme siinä potentiaalia. Myyjä oli mukana arjessa ensimmäiset puoli vuotta ja jäi sen jälkeen takavasemmalle. Olemme edelleen erittäin hyvissä väleissä, Hakula vahvistaa.

Yrityskauppaneuvottelut kestivät niin ikään puoli vuotta. Yrittäjät jakavat kiitosta Finnveralle, joka ratkaisi yrityskaupan rahoituksen onnistumisen. Lisäksi pankki on tukenut investoinneissa uusiin koneisiin.

– Meidän näkökulmastamme oli tärkeää, että voimme maksaa lainat pois viidessä vuodessa, Hakula sanoo.

Ensimmäisen tilikauden aikana Kurottajapalvelun liikevaihto kasvoi 1,4 miljoonaan ja toukokuun lopussa päättyvällä tilikaudella liikevaihto nousee jo lähemmäs kolmea miljoonaa euroa.

– Tärkeämpää on se, että olemme pystyneet tekemään tätä kannattavasti. Kriittistä on jatkuva asiakastyö työmailla. Myymme heille pelkästään kurottajapalvelua. Työntekijät ovat myös meidän selkärankamme. Kävimme heti ensimmäisenä kättelemässä heidät, kun kauppa varmistui, Hakula sanoo.

Kurottajat ovat materiaalien nostamiseen ja siirtämiseen tarkoitettuja työkoneita. Koneita tuli yrityskaupassa kahdeksan. Työntekijöitä oli neljä. Niin koneiden kuin työntekijöiden määrä on sen jälkeen nelinkertaistunut.

– Olemme kouluttaneet itse väkeä ja moni haluaa meille. Meillä on tavoitteena, että asiakas soittaisi aina tänne tai löytää meidät netistä, kun puhutaan kurottajista, Lähdeniemi kertoo.

 

FAKTA: Yrityskauppa tuo uutta kasvua

  • Ostetuista yrityksistä 30 prosenttia muuttuu kasvuhakuiseksi omistajanvaihdoksen jälkeen. Määrällisesti eniten uusia työpaikkoja syntyy 10–49 henkilön yrityksiin.
  • Yli 55-vuotiaista yrittäjistä 7 prosenttia ilmoittaa hakevansa voimakasta kasvua. Alle 55-vuotiaiden yrittäjien kohdalla luku on 15 prosenttia.
  • Ikääntyvistä yrittäjistä vain 16 prosenttia investoi yritykseensä aktiivisesti. Muilla investointien osuus on 2,5-kertainen.
  • Omistajanvaihdosfoorumin tehtävänä on edistää omistajanvaihdoksia ja yrityskauppoja. Foorumin jäseniä ovat muun muassa työ- ja elinkeinoministeriö, Finnvera, Elinkeinoelämän keskusliitto, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari ja Business Finland. Lisäksi mukana on pankkeja ja yrityskaupan asiantuntijoita.

Lue lisää omistajanvaihdoksista täältä .

Teksti: Kimmo Koivikko

Jaa sivu: