Content Section
Artikkelit

Yritys-Suomen talousapu yrittäjän tukena talousvaikeuksissa

""
Published date

Liian moni pienyrittäjä jää huoliensa kanssa yksin ja avun piiriin hakeudutaan liian myöhään. Valtakunnallinen neuvontapalvelu tarjoaa apua tilapäisiin talousvaikeuksiin joutuneille yrityksille.

Pienyrittäjien talousvaikeudet ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Osa yrityksistä toipuu edelleen koronapandemian rajoitustoimien vaikutuksista eikä puskureita löydy. Samalla uuden kriisin ovat aiheuttaneet Ukrainan sodan myötä rajusti kohonneet energian, raaka-aineiden ja esimerkiksi rahoituksen kustannukset, joita on vaikea viedä kokonaisuudessa omiin hintoihin. Samaan aikaan kysyntä vähenee asiakkaiden ostovoiman heikentyessä.

Pk-yrittäjiä ja yrityksiä palvelevan Yrittäjän talousapu -neuvontapalvelun yhteydenotot ovat moninkertaistuneet pandemiaa edeltävään aikaan verrattuna ja alkuvuonna 2023 yhteydenottoja on ollut jo selvästi enemmän kuin edellisvuosina samaan aikaan. Erityisen vaikeassa tilanteessa ovat nyt monet pienet kivijalkaliikkeet, ravintolat ja kahvilat, rakennusalan alihankkijat sekä kuljetusalan yritykset.

– Tarjoamamme Yrittäjän talousapu -palvelun päällimmäisenä tehtävänä on turvata tilapäisiin talousvaikeuksiin joutuneiden yritysten maksuvalmius ja kannattavuus, jotta konkursseilta ja työpaikkojen menetyksiltä vältyttäisiin, kertoo TE-asiakaspalvelukeskuksen kehityspäällikkö Jari Leskinen.

Talous- ja maksuvaikeuksissa, jos missä, aika on rahaa

Monella pienyrittäjällä on haasteita talousosaamisessa ja talouden ennakoinnissa, jolloin myös apua usein haetaan liian myöhään. Leskinen huomauttaa, että siinä missä hieman isommille yrityksille voi olla tarjolla rahoitusta esimerkiksi Finnveran takausten kautta, ovat pienet yritykset useimmiten jo tilanteessa, ettei rahoitusta ole enää saatavilla. Tällöin yrittäjä saa Talousapu-palvelun kautta tilanteestaan arvion ja neuvot nopeisiin toimenpiteisiin kuten velkojen järjestelyyn sekä tulojen lisäämiseen.

– Mitä aikaisemmassa vaiheessa talous- ja maksuvaikeuksiin havahdutaan, sitä enemmän vaihtoehtoja korjaaviin toimenpiteisiin on käytettävissä. Avun piiriin pitäisi hakeutua viimeistään siinä vaiheessa, kun yrittäjä joutuu punnitsemaan mitkä laskut pystytään maksamaan ja mitkä saavat odottaa, Leskinen huomauttaa.

Miten toimin? – Yrityksen talousvaikeudet ja niiden ehkäisy -oppaan muistilista

1 Pyydä apua

  • Pyydä apua yrityksellesi
    Soita Yrittäjän talousapuun, jos olet epävarma yrityksesi tilanteesta etkä tiedä, mitä sinun pitäisi tehdä.
  • Pyydä apua omiin raha-asioihisi
    Jos olet huolissasi omista raha-asioistasi, sinua neuvovat Talous- ja velkaneuvonta ja Velkalinja-puhelinpalvelu.
  • Pyydä apua jaksamiseesi
    Hae apua ja tukea omaan jaksamiseesi esimerkiksi sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolta. Kerro rehellisesti läheisillesi tilanteestasi. Myös keskustelu muiden yrittäjien kanssa auttaa sinua jaksamaan.

2 Arvioi tilanne

  • Selvitä yrityksesi talouden tilanne tulolaskelman, budjetin ja kassavirtalaskelman avulla.
  • Pyydä apua lukujen tulkintaan kirjanpitäjältäsi, alueesi kehittämisyhtiöltä tai yrityskummilta.
  • Kehitä liiketoimintaa esimerkiksi päivittämällä liiketoimintasuunnitelmaa sekä panostamalla asiakashankintaan ja myyntiin.
  • Varaudu riskeihin.
  • Huolehdi lakisääteisistä velvollisuuksista.

3 ​​​​​​​Hanki maksuille aikaa

  • Sovi maksujärjestelyistä.
  • Selvitä vaihtoehdot velkojen järjestelyyn.
  • Tarvittaessa selvitä vaihtoehdot yritystoiminnan lopettamiseen.

Lisää aiheesta:

Tutustu Yrityksen talousvaikeudet ja niiden ehkäisy -oppaaseen suomi.fi-sivustolla.

Tietoa yrityksen talousasioiden hoidosta suomi.fi-sivustolla.

Usein kysyttyä - Finnveran ohjeita yritysten muutostilanteisiin, esimerkiksi lyhennysvapaisiin tai maksuvaikeuksiin

Jaa sivu: