Content Section
Artikkelit

Tanskan terveydenhuollon investoinneissa runsaasti mahdollisuuksia suomalaisyrityksille

Published date

Tanska on Suomen viidenneksitoista suurin vientimaa ja tuonnissa kymmenenneksi suurin kauppakumppani. Suomen kauppakumppanina Tanska on siis selvästi sekä Ruotsia että Norjaa pienempi, mutta mahdollisuuksia on runsaasti esimerkiksi terveysteknologia-alan yrityksille niin sairaaloita hallinnoivien alueiden kuin kuntienkin tasolla. Lukuisat käynnissä olevat suuret sairaalainvestoinnit tarjoavat ponnahduslaudan Tanskan-markkinoille.

–Tanska on pieni maa, joka ajattelee isosti. Maa on kansainvälisillä markkinoilla johtava kilpailija terveydenhoidon digitalisaatiossa ja voi toimia porttina Pohjoismaiden lisäksi kansainvälisille markkinoille. Lisäksi Tanskan suuret sairaalaprojektit tarjoavat hyviä liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisyrityksille, toteaa Finnveran rahoituspäällikkö Laura Laine.

Tanskassa on toteutettu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ja erikoissairaanhoito on jaettu viidelle alueelle, jotka vastaavat sairaaloista ja perusterveydenhuollon sopimuksista. Kuntia on vajaat sata, ja niiden vastuulla ovat ikääntyneiden palvelut, kotihoito ja muut sosiaalihuollon palvelut. Terveydenhuollon järjestämisessä painotetaan ennaltaehkäisyä ja omahoitoa. Sairauksien hoitamisen sijaan painopistettä suunnataan asiakkaiden voimaannuttamiseen ja vastuunottamiseen omasta terveydestään.

Tämän mahdollistamiseksi Tanskassa on kehitetty sähköisiä terveyspalveluita. Sairaalapäiviä pyritään vähentämään tehokkaammalla hoidolla ja vahvistamalla kotona tapahtuvaa hoitoa. Tanskassa kehitetään myös biopankki- ja genomitiedon koontia, joka tulevaisuudessa yhdistyy potilastietoihin.

It- ja teknologiahankkeissa nyt otollinen aika

Sote-uudistuksen myötä maassa on käynnissä supersairaalaohjelma, jossa seuraavien kuuden vuoden aikana rakennetaan kuusi kokonaan uutta keskussairaalaa ja remontoidaan ja nykyaikaistetaan 11 vanhaa sairaalaa.

Supersairaaloihin investoidaan yhteensä 5.6 miljardia euroa, josta viidennes käytetään teknologiaan ja tietojärjestelmiin. Lisäksi Kööpenhaminaan rakennetaan kokonaan uusi lastensairaala noin 200 miljoonalla eurolla.

–Vaikka suurin osa projektien rakennuttajista, sekä infran ja energian ratkaisuista onkin jo päätetty, koko tulevaisuuden terveydenhoidon organisointiin ja modernisointiin liittyen on vielä todella paljon vientipotentiaalia esimerkiksi logistiikassa, terveysteknologiassa ja erilaisissa IT-ratkaisuissa. Monien hankkeiden IT- ja teknologiahankintojen kilpailutukset ovat alkamassa vasta muutaman vuoden sisään, joten nyt on otollinen aika olla mukana toteuttamassa testi-ja pilottiprojekteja, etsimässä paikallisia kumppaneita ja luomassa näkyvyyttä Tanskassa. Osana terveyssektorin uudistumista myös avohoidon rooli tulee lisääntymään huomattavasti tulevaisuudessa, kertoo Senior Advisor Terhi Rasmussen Business Finlandin Tanskan-toimipisteestä.

Pitkäjänteinen yhteistyö auttoi Medixinen Tanskan-markkinoille

15 vuoden ja yli 10 maan kokemuksellaan Medixine on yksi terveysalan sähköisen asioinnin edelläkävijöistä Euroopassa. Yritys on toimittanut ratkaisuja yli 300 000 potilaalle Suomen lisäksi Euroopassa, USA:ssa ja Aasiassa. Medixinen pilviohjelmistotuote kokoaa yhteen sähköisen asioinnin toiminnallisuudet sekä potilaat ja terveydenhuollon palveluntarjoajat, ja näin tukee kansalaisten ja potilaiden aktiivista roolia oman hyvinvointinsa ja terveytensä ylläpitämisessä ja edistämisessä.

Viime keväänä tie Tanskan-markkinoille aukeni, kun Medixinen tanskalainen kumppaniyritys Systematic A/S allekirjoitti sopimuksen Tanskan eteläisen sairaanhoitoalueen kanssa potilastietojärjestelmän toimittamisesta. Sopimukseen sisältyy myös Medixinen tuotteeseen pohjautuva sähköinen asiointi sisältäen muun muassa potilasportaalin, turvallisen viestinnän, kyselyt ja terveysvalmennuksen. Palvelun piirissä eteläisellä alueella on 1,2 miljoonaa asukasta ja 23 hoitopistettä 13 eri sairaalassa.

–Systematic on yksi tärkeimmistä pelureista Tanskan markkinoilla, ja se on alusta pitäen tähdännyt suuriin alueellisiin hankkeisiin. Pitkäjänteinen yhteistyömme johti tässä merkittävään onnistumiseen. Medixinen vahvuutena on ollut pitkä kokemus sähköisistä terveyspalveluista ja se, että tuotteemme on alun perin suunniteltu kansainväliseen käyttöön ja helposti konfiguroitavaksi eri organisaatioiden tarpeisiin, kertoo Medixinen toimitusjohtaja Tapio Jokinen.

Kuvateksti: Havainnekuvan sairaala nousee Hillerødiin Pohjois-Sjellantiin. Kuva: © Herzog & de Meuron - Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Team Finland -matkan painopisteenä terveysteknologia

  • Edistääkseen suomalaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksia Tanskan sotemarkkinoilla, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen teki syyskuussa 2018 Team Finland -vienninedistämismatkan Tanskaan .
  • Tapaamisten keskeisinä aiheina olivat terveysteknologia, sairaalaratkaisut ja terveydenhoidon digitalisaatio.
  • Matkalle osallistui 17 suomalaisyrityksen delegaatio. Matkalle osallistuivat Adusso, Artekno, ContrAl Clinics, Glucostratus, HUS, Innofactor, Isku Interior, Kavika, Magister Solutions, Maricare, Medixine, Merivaara, NewIcon, Nordic Healthcare Group, Remomedi ja Tieto.
  • Terveysalan investointien lisäksi Tanska on myös YK-hankintojen tärkeä keskittymä. Hankintojen kannalta tärkeimmät järjestöt Kööpenhaminassa ovat YK:n lastenrahasto (UNICEF), YK:n kehitysjärjestö (UNDP), YK:n projektipalvelutoimisto (UNOPS) ja YK:n väestörahasto (UNFPA). 
  • Seuraava YK:n pohjoismainen hankintaseminaari järjestetään 12.-13.11.2018 Kööpenhaminassa.
  • Business Finland Tanskassa: Terhi Rasmussen, Senior Advisor, +45 20 549 894, [email protected]
Jaa sivu: