Yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen

Omistajanvaihdos on yksi fiksu tapa lähteä yrittäjäksi. Yrityskaupan kautta saat esimerkiksi valmiin asiakaskunnan ja kassavirran.

Ostamalla yrittäjäksi

Yrityskauppa voi olla riskittömämpi vaihtoehto yrityksen perustamiselle, sillä kolmen vuoden jälkeen jopa 92 %:ia omistajaa vaihtaneista yrityksistä jatkaa toimintaansa. Uusille markkinoille kasvaminen voidaan tehdä nopeasti yritysoston kautta, ja toiminnasta on dokumentoitua näyttöä.

Yrityskaupan voit tehdä joko liiketoimintakauppana tai osakekauppana. Toteutustapa, rahoitussuunnittelu ja arvonmääritys on harkittava aina tapauskohtaisesti.

Liiketoimintakauppa

Liiketoimintakaupassa ostaja yleensä perustaa uuden yrityksen, joka ostaa myyjäyrityksen liiketoiminnan, eli sopimuksen mukaan esimerkiksi koneet ja laitteet, tilat, henkilökunnan ja nimen. Myyjäyrityksen taloudelliset ja juridiset vastuut eivät siirry ostavalle yritykselle. Rahoitus haetaan perustetulle ostajayritykselle, jonka omia vakuuksia, kuten yritys- tai kiinteistökiinnityksiä, voidaan käyttää rahoituksen vakuutena. Ostaja voi hankkia omarahoitusosuutta myös henkilökohtaisen yrittäjälainan avulla.

Henkilöyhtiöiden (toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö) osalta liiketoimintakauppa on tavanomaisin ja yleensä luontevin yrityskaupan toteutustapa.

Osakeyhtiön kohdalla ostaja usein haluaa mahdollisten historiallisten riskien ja helppouden takia ostaa mieluummin liiketoiminnan kuin koko yrityksen osakekannan. Silloin ostaja vastaa vain yrityksen tulevaisuudesta ja hänen riskinsä on rajoitettu. Lisäksi ostaja pystyy poistoina hyödyntämään ostetun yrityksen liikearvon kymmenen vuoden kuluessa.

Osakekauppa

Osakekaupassa ostaja hankkii itselleen kohdeyrityksen osakkeet tai osake-enemmistön. Ostettava yritys jatkaa toimintaansa yleensä entisellä nimellä ja y-tunnuksella. Ostettavan yrityksen aiemmat taloudelliset ja juridiset vastuut pysyvät voimassa omistajan vaihdoksesta huolimatta. Osakkeet voidaan ostaa henkilökohtaisesti tai apuyhtiön avulla.

Henkilökohtaisen osakekaupan rahoittamiseksi voit hakea Finnveralta henkilökohtaista lainaa. Jo suhteellisen pientenkin yhtiöiden osakkeiden kauppahinta voi kuitenkin olla niin korkea, ettei sen rahoittaminen henkilökohtaisella lainalla ole järkevää tai edes mahdollista.

Laske yrityksen arvo

Testaa laskurillamme, millainen yrityksesi taloudellisiin tunnuslukuihin perustuva laskennallinen arvo voisi olla.

Jaa sivu: