Etsi Finnverasta

Viennin maksutavat

Edellinen sivu

Maksutavan valinta on ennen kaikkea riskienhallintaa

Hyvällä etukäteissuunnittelulla voit merkittävästi parantaa kilpailukykyäsi viennissä ja välttyä luottotappioilta. Eri maksutapoja kannattaa vertailla jo hyvissä ajoin ennen tarjouksen tekemistä ja valita kuhunkin tilanteeseen sopivin ratkaisu.

+Näytä lisää

Maksumääräys

(Payment order, T/T)

Maksumääräys on kotimaisen tilisiirron vastine. Sen käyttö perustuu ostajan ja viejän väliseen luottamukseen, eikä maksutapa suojaa viejää maksun saamiseen liittyviltä riskeiltä. Maksumääräys on nopea ja kustannuksiltaan edullisin maksutapa. Kohdemaasta riippuen maksu on saajan tilillä 1–3 pankkipäivän kuluttua siitä, kun maksu on veloitettu maksajan tililtä.

 
Viejä
Ostaja
Viejän pankki
Ostajan pankki
 

Shekki

(EI SUOSITELLA)

Shekkiä ei suositella käytettäväksi ulkomaankaupassa, sillä se on hidas ja helposti väärennettävissä. Lisäksi shekin käyttö on maksumääräystä kalliimpaa.

Ulkomaan perittävä

(Documentary collection, Cash against documents CAD)

Ulkomaan perittävää käytettäessä pankki lähettää kaupalliset asiakirjat ostajan pankkiin, joka valvoo maksun suoritusta. Ostajan pankki ei kuitenkaan sitoudu maksamaan kauppasummaa tilanteessa, jossa ostaja ei suorita maksua tai hyväksy vekseliä. Viejälle jää näin ollen riski ostajan maksukyvystä ja -halusta. Ostaja saa asiakirjat haltuunsa vain maksua vastaan (Documents against payment, D/P) tai, jos viejä myöntää maksuaikaa, hyväksyttyään vekselin (Documents against acceptance, D/A).

 
Viejä
Ostaja
Viejän pankki
Ostajan pankki
 

Remburssi

(Documentary Credit, D/C, Letter of Credit, L/C)

Remburssi on ostajan pankin peruuttamaton sitoumus maksaa viejälle, kunhan tämä täyttää kauppasopimukseen perustuvat remburssin ehdot. Vahvistetun remburssin (Confirmed Documentary Credit) käyttäminen suojaa viejää myös ostajan pankkiin ja maahan liittyviltä riskeiltä. Vahvistuksessa viejän oma pankki sitoutuu maksamaan remburssin määrän, kun viejä täyttää remburssin ehdot. Oikein käytettynä remburssi on 100 % takuu maksun saamisesta.

 
Viejä
Ostaja
Viejän pankki

Vahvistaja

Ostajan pankki

Avaaja

 
Puhelinvaihde

029 460 11 (ark. 8.00-16.15)


Rahoitusneuvonta

029 460 2580 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Muu asiointi

029 460 2790 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Helsingin-pääkonttori

Porkkalankatu 1

PL 1010, 00101 Helsinki


Kuopion-pääkonttori

Kallanranta 11

PL 1127, 70111 Kuopio


Katso kaikki yhteystiedot