Content Section

Vientisaatavatakuu

Vientisaatavatakuu on tarkoitettu lyhyen maksuajan vientiin. Sen avulla viejä voi vakuuttaa ulkomaiselta ostajalta olevat saatavansa luottotappioiden varalta.

Vientisaatavatakuu

Emme myönnä enää uusia vientisaatavatakuita, vaan vientisaatavatakuun korvaa uudistunut luottoriskitakuu. Uudistunut luottoriskitakuu otetaan käyttöön asteittain lokakuusta 2021 alkaen, jolloin takuuta ryhdytään myöntämään uusille viejille uusilla ehdoilla.

Olemassa olevat jatkuvan viennin takuut siirretään uusille luottoriskitakuun ehdoille. Olemme asiakkaisiin yhteydessä, kun muutos on ajankohtainen. Asiakkaat saavat uuden takuusopimuksen allekirjoitettavakseen. Muutos ei vaadi tässä vaiheessa toimenpiteitä vientiyrityksiltä.

Tutustu uudistuneeseen luottoriskitakuuseen
Vientisaatavatakuu on tarkoitettu lyhyen maksuajan vientiin. Sen avulla viejä voi vakuuttaa ulkomaiselta ostajalta olevat saatavansa luottotappioiden varalta.

Takuu soveltuu varsinkin raaka-aineiden, kulutus- ja kestokulutustavaroiden, puolivalmisteiden ja vastaavien tuotteiden vientiin, jossa ostajalle annettava maksuaika on useimmiten enintään  
180 päivää.

Viejä voi käyttää vientisaatavatakuuta myös luoton vakuutena siirtämällä takuuseen perustuvan korvausoikeutensa pankille.

Takuu kattaa ostajasta johtuvan kaupallisen riskin sekä ostajan maasta johtuvan poliittisen riskin. 

  • Kaupallisia riskejä ovat ostajan maksukyvyttömyys ja maksuhaluttomuus.
  • Poliittiset riskit ovat ostajan maasta johtuvia riskejä, joihin ostaja ja viejä eivät voi vaikuttaa, kuten esimerkiksi maksuvaluutan siirron rajoittaminen, velkojen vakauttaminen tai sota ja kapina.

Takuukate vaihtelee ostajan maasta riippuen 75 prosentista 90 prosenttiin.

Finnvera voi myöntää uusia lyhyen riskiajan (takaisinmaksuaika + valmistusaika alle 2 vuotta) vientitakuita vuoden 2025 loppuun saakka myös seuraaviin maihin (ns. markkinakelpoisen riskin maat):

  • Alankomaat, Australia, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Islanti, Italia, Itävalta, Iso-Britannia, Japani, Kanada, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari, USA, Uusi Seelanti, Viro

Tavallisesti Finnvera ei saa julkisena vientitakuulaitoksena vakuuttaa lyhyen riskiajan, eli käytännössä alle kahden vuoden maksuajan, kauppoja markkinakelpoisen riskin maihin. Euroopan komissio on myöntänyt Finnveralle täydennetyn jatkon poikkeuslupaan. 

Poikkeuslupa antaa Finnveralle mahdollisuuden vakuuttaa lyhyen maksuajan vientikauppoja edellä mainittuihin maihin seuraavissa tapauksissa:

  • Kun hakijana on pk-yritys, jonka vuotuinen vientiliikevaihto on korkeintaan 2,5 miljoonaa euroa. 
  • Kun luottovakuutusta haetaan yksittäiseen vientikauppaan, jonka riskiaika on ainakin 181 päivää ja enintään kaksi vuotta.

Finnvera täydentää luottovakuutusmarkkinaa, jolla ensisijaisesti palvelua tarjoavat yksityiset luottovakuuttajat. Poikkeusluvan puitteissa Finnvera voi vakuuttaa ainoastaan kauppoja, joihin yksityinen luottovakuuttaja ei ole myöntänyt luottovakuutusta.

Luottovakuuttajien yhteystiedot

Atradius Credit Insurance N.V.
www.atradius.fi
puh. (09) 6811 2422

COFACE
www.coface.com
puh. +358 (0)50 596 7431

Euler Hermes Luottovakuutus 
www.eulerhermes.fi
puh. 010 850 8500

Tryg Garanti 
www.tryggaranti.fi 
puh. +358 (0)20 7805 790 
post(at)tryggaranti.fi

Vientisaatavatakuun ehdot

Takuu myönnetään viejälle. Vientikaupan on täytettävä edellytys suomalaisesta intressistä. Kaupan maksuehtojen on oltava kansainvälisen käytännön mukaiset.

Takuu voidaan myöntää joko yksittäiselle kaupalle tai jatkuvalle viennille toistaiseksi voimassaolevaksi. 

Ostajien luottokelpoisuus tutkitaan luottotietojen ja tarvittaessa tilinpäätöstietojen perusteella. Ostajamaiden luottokelpoisuutta tutkitaan seuraamalla niiden taloudellista ja poliittista tilannetta.

Kullekin takuuseen hyväksytylle ostajalle vahvistetaan luottoraja, joka tarkoittaa samanaikaisesti avoinna olevien vakuutettavien saatavien enimmäismäärää.

Takuumaksu

Takuumaksu perustuu vientikaupan luottoaikaan ja riskiarvion perusteella määräytyvään maksuluokkaan. 

Enintään 90 päivän luottoajalla takuumaksu on 0,40–0,75 % ja 91–180 päivän luottoajalla 0,50–1,20 %. Maksu peritään takuuseen ilmoitettavan viennin arvosta. Lisäksi ostajakohtainen käsittelymaksu on vähintään 150 euroa.

Korvauksen hakeminen

Vientitakuun edunsaaja, eli takuunottaja, joka on yleensä pankki tai viejä, hakee vientitakuuseen perustuvaa korvausta kirjallisesti allekirjoitetulla hakemuksella. Korvauksen hakijana voi olla myös korvausoikeuksien siirronsaaja. 

Lue lisää korvausten hakemisesta
 

""

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi?