Content Section

Vastatakuu

Vastatakuulla viejä voi vakuuttaa ulkomaisen ostajan hyväksi annettavia vakuuksia, kuten tarjous-, ennakon-, toimitus- ja vastuuajan takauksia.

Vastatakuu

Vastatakuu on vastavakuus pankille, joka antaa viejän puolesta takauksen ulkomaiselle ostajalle. Vastatakuulla viejä voi vakuuttaa ulkomaisen ostajan hyväksi annettavia vakuuksia, kuten tarjous-, ennakon-, toimitus- ja vastuuajan takauksia. Viejä voi takuulla kattaa vakuuden perusteettoman (takuukate 90 %) tai poliittisesta syystä aiheutuvan (takuukate 95 %) käyttöönottoriskin.

Poliittisia riskejä ovat sota, kapina tai muu vastaava ostajan maan tapahtuma, joka estää viejää täyttämästä toimitussopimuksen velvoitteita ja jonka seurauksena ostaja ottaa takauksen käyttöön. Takuu ei kata viejän toimenpiteistä aiheutuvaa käyttöönottoa.

Takuu voi toimia vastavakuutena pankille, joka antaa viejän puolesta takauksen ulkomaiselle ostajalle. Korvaustilanteessa Finnvera perii pankille maksamansa korvauksen täysimääräisenä takaisin viejältä.

Vastatakuuta voidaan myös käyttää samanaikaisesti sekä vastavakuutena pankille että riskivakuutuksena viejälle. Tällöin Finnvera perii pankille maksamastaan korvauksesta osan (viejän omavastuuosuus) takaisin viejältä. Vastatakuun kate pankille vaihtelee hankekohtaisesti.

Vastatakuun ehdot

Vastatakuun kattaman takauksen on oltava määrältään ja voimassaoloajaltaan rajattu. Takauksen antaja voi olla suomalainen tai ulkomainen pankki tai vakuutusyhtiö. Viejä voi olla suomalainen yritys, tämän ulkomainen tytäryhtiö tai työyhtymä, jossa suomalainen on merkittävänä osapuolena.

Harkitessaan takuun myöntämistä Finnvera tutkii viejän, ostajan ja ostajan maan luottokelpoisuuden. Takuun myöntämisen edellytyksiin vaikuttavat myös toimitussopimuksen lakivalinta ja riitojen ratkaisumenettely.

Takuumaksu

Takuumaksu määritellään kussakin tapauksessa erikseen, ja siihen vaikuttavat katettavat riskit, ostajan ja ostajan maan sekä viejän luottokelpoisuus. Takuuhakemuksen käsittelystä ja takuuseen tehtävistä muutoksista peritään käsittelymaksu.

Vastatakuun hakeminen

Takuuta hakee viejä.

Voit tehdä rahoitushakemuksen turvallisesti ja helposti sähköisessä asiointipalvelussamme. Kirjaudu palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää alla olevan PDF-hakemuslomakkeen, joka tulee toimittaa sähköpostilla Finnveraan. Allekirjoitettu hakemus toimitetaan osoitteeseen applications.eca (at) finnvera.fi.

Jaa sivu: