Content Section
Tiedotteet

Finnvera tukee suomalaisia viejiä Iranin-kaupoissa

Published date

Finnvera on muuttanut Iranin maapolitiikkaansa sen jälkeen, kun EU:n talouspakotteet tammikuussa purettiin. Tämä tarkoittaa, että Finnvera voi alkaa myöntää vientitakuita Suomesta Iraniin suuntautuville vientikaupoille. Vientitakuita ei ole pakotteiden vuoksi myönnetty lähes kymmeneen vuoteen.

Talouspakotteiden purkamisen jälkeen suomalaiset yritykset ovat jo osoittaneet kiinnostusta Iranin-markkinoita kohtaan.

‒ Olemme valmiita ottamaan vastaan takuuhakemuksia vientikaupoille. Tehtävänämme on tukea suomalaisten vientiyritysten mahdollisuuksia saada kauppoja Iranista, sanoo liiketoimintajohtaja Jussi Haarasilta.

Haarasillan mukaan uusille markkinoille mentäessä rahoitus avautuu tyypillisesti valtioiden tai pankkien välillä, ja kokemusten kartuttua myös yritysten rahoittaminen yleistyy.

Iran on vauras maa ja sitä kautta suuri markkina-alue, mikä luo ison potentiaalin viennille. Haarasilta arvioi, että esimerkiksi Iranin perusinfrastruktuurin kohentaminen voi tuoda mahdollisuuksia suomalaisviejille.

‒ On tietenkin muistettava, että kilpailu kaupoista tulee olemaan kiivasta. Moni muukin maa havittelee Iranin markkinoita, ja useiden valtioiden vientitakuulaitokset ovat niin ikään höllentäneet Iran-linjauksiaan pakotteiden purkamisen jälkeen.

Haastava liiketoimintaympäristö

Jussi Haarasilta korostaa, että vaikka kaupanteko Iraniin pakotteiden keskeydyttyä helpottuu, hankkeet on syytä valmistella huolellisesti etukäteen.

‒ Liiketoimintaympäristö on kaiken kaikkiaan haastava, mutta kannustan yrityksiä tutkimaan bisnesmahdollisuuksia.

Haarasilta muistuttaa, että osa ydinohjelman vastaisista pakotteista on edelleen voimassa. Myös ihmisoikeuspakotteet ovat edelleen voimassa.

Hän myös painottaa, että jokainen vientihanke arvioidaan Finnverassa aina tapauskohtaisesti.

Iran on maailman 18. suurin talous. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on arvioinut maalle noin neljän prosentin talouskasvua tuleville vuosille. 

Lisätietoja:
Jussi Haarasilta, liiketoimintajohtaja, p. 029 460 2601, jussi.haarasilta (at) finnvera.fi

Lue lisää Finnveran vientitakuutoiminnasta ja maapolitiikasta .