Content Section
Artikkelit

Uudistettu yrittäjälaina vauhdittaa yrityskauppoja: Iina Kuvaja elää nyt unelmaansa

Iina Kuvaja on Muoti Privaatin historian kolmas omistaja. Jatkaja on aina löytynyt entisten työntekijöiden joukosta.
Published date

Finnveralla on vahva rooli omistajanvaihdoksissa, sillä se on lainojen takaajana tai myöntäjänä noin 40 prosentissa toteutuneista yrityskaupoista. Yksi omistajanvaihdosten rahoitusratkaisuista on yrittäjälaina, joka on uudistunut. Naisten vaateliikkeen ostanut Iina Kuvaja myöntää, että ilman yrittäjälainaa oma unelma yrittäjyydestä ei olisi ollut mahdollista.

Suomessa omistajaa vaihtaa vuosittain 3 000–4 000 yritystä. Yrityskauppojen määrä on pysytellyt pitkään samalla tasolla, vaikka viime vuoden tilastoissa näkyy koronasta johtuva omistajanvaihdosten suman purkautuminen.

Finnvera rahoitti yrityskauppoja 174 miljoonalla eurolla, mikä on suurin summa kymmeneen vuoteen. Erityisesti kasvua tavoittelevien yritysten osuus yrityskaupoista oli nousussa.

Rahoitus kulkee käsi kädessä omistajanvaihdosten kanssa. Kolme neljästä tarvitsee ulkopuolista rahoitusta yrityskaupan toteuttamiseksi. Iina Kuvaja on yksi heistä. Hän osti oululaisen naisten vaatteiden myyntiin erikoistuneen Muoti Privaatin juuri ennen korona-aallon alkamista Suomessa.

– Ei minulla itsellä ollut sellaista rahasummaa, joka tarvittiin yrityskauppaa varten. Finnvera ja pankki tekivät tiivistä yhteistyötä ongelman ratkaisemiseksi, yrittäjä kiittelee.

Käytännössä Finnvera myönsi Kuvajalle henkilökohtaisen yrittäjälainan, jonka avulla voidaan rahoittaa yrityksen osakkeiden ostamista, tehdä sijoituksia osakeyhtiön osakepääomaan tai sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon eli Svopiin. Laina sopii hyvin yrityskauppatilanteisiin.

Kuvaja teki Svop-sijoituksen, joka vahvisti Muoti Privaatin omaa pääomaa. Tämän jälkeen pankki myönsi yritykselle rahoitusta yrityskaupan maksamiseksi ja alkuinvestointeihin. Finnvera takasi myös yrityksen pankkilainan.

Neuvokkuus käänsi myynnin kasvuun

Muoti Privaatti oli Kuvajalle entuudestaan tuttu. Hän ehti työskennellä yrityksessä jo opiskeluaikana. Kauppatieteiden maisteriopintojen jälkeen Kuvaja suuntasi kuitenkin muualle töihin, kunnes omistajanvaihdos tuli ajankohtaiseksi.

– Olin veroasiantuntijana, kun Muoti Privaatin yrittäjä soitti ja kysyi halukkuuttani ostaa yritys. En miettinyt pitkään, sillä olin toivonut muutosta elämääni ja muoti on aina kiinnostanut. Lisäksi yrittäjyys on ollut aina haaveenani, hän muistelee.

Ulkopuolinen välittäjä oli läsnä neuvotteluissa koko ajan. Osapuolet kävivät neuvotteluja yrityskaupan yksityiskohdista, kunnes kauppakirjat allekirjoitettiin loppusyksystä 2019.

– Edellinen omistaja halusi lopettaa heti omistajanvaihdoksen jälkeen, joten teimme käytännössä läpsystä vaihdon ja opettelin lähes kaiken kantapään kautta. Työporukasta oli suuri apu. He ottivat minut hyvin vastaan, yrittäjä kertoo.

Finnveran yrittäjälaina sopii hyvin omistajanvaihdoksiin.

Todellinen testi tuli myöhemmin, kun Eurooppaan iskeytynyt koronapandemia pakotti miettimään koko liiketoiminnan uusiksi.

Muoti Privaatti on tunnettu naisten arkivaatteiden lisäksi myös juhlavaatteista, mutta ne eivät enää menneet kaupaksi.

– Alkujärkytyksen jälkeen aloimme tilaamaan seuraaviin sesonkeihin enemmän kotivaatteita ja siirsimme enemmän valikoimaa verkkokauppaan. Lanseerasimme myös kotiinkuljetuspalvelun. Kuljetin tilattuja vaatteita asiakkaille vielä saman päivän aikana, Kuvaja sanoo.

Verkkokaupan osuus Muoti Privaatin liikevaihdosta oli ennen koronaa yhdeksän prosenttia. Nyt se on noussut jo 30–50 prosenttiin. Yrityksen liikevaihto oli tammikuussa päättyneellä tilikaudella 0,8 miljoonaa euroa.

Verkkokauppa on laajentanut vaateliikkeen asiakaskuntaa. Aiemmin pääkohderyhmänä olivat 40–60-vuotiaat naiset Oulun alueella. Nykyään tilauksia tulee kaiken ikäisiltä ja eri puolilta Suomea.

– Pystymme kilpailemaan palvelulla ja toimituksemme ovat nopeita. Lisäksi olemme tuoneet esille vastuullisuutta ja kestävän kehityksen ajatusta. Se toimii, yrittäjä kertoo.

Useita muutoksia uudistuneeseen yrittäjälainaan

Kuvajankin hyödyntämä Finnveran yrittäjälaina uudistui lokakuun alussa.

Lista uudistuksista on pitkä: laina soveltuu entistä useammalle yrittäjälle tai yrittäjäksi aikovalle, se tarjoaa paremman ratkaisun omistajanvaihdosten rahoittamiseksi, uudistetut ehdot ovat aiempaa joustavammat ja lainaa voidaan käyttää aiempaa suurempiinkin hankkeisiin.

­– Ehkä isoin muutos yrittäjän kannalta on se, että yrittäjälainan omarahoitusosuus poistui. Aiemmin omarahoitusosuus oli 20 prosenttia rahoitettavan hankkeen määrästä. Lisäksi myönnettävän lainan määrä harkitaan tapauskohtaisesti enimmäismäärää koskevan rahoituksen poistuttua, sanoo Finnveran tuotepäällikkö Mirva Salenius.

Yrittäjälaina on pääsääntöisesti vakuudeton laina. Kohdeyrityksen osakkeita voidaan edellyttää vakuudeksi isommissa lainoissa.

– Yrittäjälainan saajan tulee työskennellä yrityksessä, mutta uudistuksen jälkeen myös hallituksen varsinaisena jäsenenä toimiminen riittää. Arvioimme yksitellen jokaisen hankkeen. Henkilökohtaisen talouden täytyy olla kunnossa, jotta lainan pystyy maksamaan takaisin. Lisäksi yrityksellä tulee olla edellytykset kannattavaan liiketoimintaan, Salenius kertoo.

Lue tiedote yrittäjälainan uudistuksesta

Lue lisää yrittäjälainan ehdoista

Teksti: Kimmo Koivikko

Jaa sivu: