Content Section
Artikkelit

Rahoituksen ongelmana puuttuvat vakuudet? – testaa auttaisiko Finnveran takaus

Published date

Alkutakaus ja pk-takaus ovat pankkilainalle myönnettäviä takauksia, joita oma pankkisi voi hakea yrityksellesi myöntämänsä lainan vakuudeksi sinun puolestasi suoraan Finnveralta. Alkutakaus soveltuu yritystoiminnan alkuvaiheen rahoitustarpeisiin ja pk-takaus puolestaan hieman pidempään toimineen kasvuhakuisen yrityksen rahoitukseen. Voit antaa chattibottimme ehdottaa yrityksellesi parhaiten soveltuvaa rahoitusvaihtoehtoa vastaamalla muutamaan helppoon kysymykseen.

Jos haluat suoraan siirtyä keskustelemaan bottimme kanssa, klikkaa tästä .

Mikä merkitys vakuuksilla ja takauksilla on?

Luotonantajat pyrkivät pienentämään luoton myöntämisestä aiheutuvaa riskiä vaatimalla velalliselta vakuuksia, jotka varmistavat, että luotonantaja saa ainakin osan myöntämänsä luoton arvosta takaisin, vaikka velallinen ajautuisi maksuvaikeuksiin. Finnveran myöntämä takaus on vakuus, joka siirtää rahoituksen riskiä pankilta Finnveralle.

Myös Finnvera pyrkii hallitsemaan takauksiin sisältyvää riskiä ja voi edellyttää takauksensa vakuudeksi ns. vastavakuutta. Esimerkiksi alkutakausta hakevan yrityksen pääosakkailta Finnvera edellyttää omavelkaisia erityistakauksia, joiden tulee kattaa 25 % Finnveran takauksen määrästä. Omavelkaisen takauksen vähimmäismäärä on 3 000 euroa.

Pk-takaus on kuitenkin muista Finnveran takauksista poiketen täysin vakuudeton, eikä Finnvera edellytä sitä hakevalta yritykseltä vastavakuutta.

Millaisten hankkeiden rahoituksessa takauksia voi käyttää?

Alkutakausta ja pk-takausta voidaan käyttää vakuutena lainoille, joita haetaan erilaisiin investointi-, käyttöpääoma- ja tuotekehitystarpeiden rahoittamiseksi

Millainen yritys voi saada takauksen?

Alkutakaus on tarkoitettu aloittaville, EU:n pk-määritelmän mukaisille yrityksille, joiden rekisteröinnistä kaupparekisteriin on kulunut enintään kolme vuotta ja joiden omistajat ovat luonnollisia henkilöitä. Alkutakaus voidaan myöntää kotimaiselle yhtiölle tai rekisteröidylle toiminimelle, ei kuitenkaan osuuskunnalle. Yrityksen ja sen vastuuhenkilöiden luottotietojen pitää olla kunnossa.

Pk-takaus on tarkoitettu kasvua tavoitteleville, EU:n pk-määritelmän mukaisille yrityksille, joiden rekisteröinnistä kaupparekisteriin on kulunut yli kolme vuotta. Hakijayrityksen Rating Alfa -luokan pitää olla vähintään A (Suomen Asiakastiedon Rating Alfa -luokituksella) ja henkilöomistuksen osuuden yrityksessä yli 50 %. Yrityksen ja sen vastuuhenkilöiden luottotietojen pitää olla kunnossa.

Kuinka suuri takaus voi olla?

Alkutakaus voi olla enimmillään 80 % lainan määrästä. Yritykselle myönnettävän alkutakauksen enimmäismäärä on 80 000 euroa.

Pk-takauksen määrä on aina 80 % lainan määrästä. Yritykselle myönnettävän pk-takauksen enimmäismäärä on 120 000 euroa.

Mitä takaus maksaa?

Sekä alkutakauksesta että pk-takauksesta peritään takausprovisio ja toimitusmaksu. Takausprovisio veloitetaan 3 kk välein, ja sen suuruus on 3 % p.a. pankin ilmoittamasta takaussaldosta. Toimitusmaksu on 1 % takauksen määrästä.

Kun arvioit rahoitusjärjestelyn kokonaiskustannuksia, huomaa, että lainan suuruus ja takaisinmaksuaika vaikuttavat takauksesta aiheutuviin kustannuksiin. Lisäksi luotonantaja luonnollisesti perii myöntämästään lainasta korkoa oman hinnoittelunsa mukaisesti.

Tee testi ja löydä oikea rahoitusratkaisu

Jos haluat etsiä yrityksellesi soveltuvaa Finnveran rahoitusratkaisua, vastaa muutamaan chattibottimme esittämään kysymykseen. Vastaustesi perusteella bottimme kertoo, voisiko alkutakaus tai pk-takaus soveltua juuri sinun yrityksesi rahoitukseen. Jos nämä takaukset eivät sovellu hankkeesi rahoitukseen, botti opastaa sinua eteenpäin tutustumaan muihin rahoitusvaihtoehtoihin.

Vastaa botin kysymyksiin ja löydä rahoitusratkaisu

Jaa sivu: