Content Section

Nordcloud

Julkipilven suosio kiihdyttää Nordcloudin kasvua

Pilvitoimija Nordcloud haluaa auttaa yrityksiä loistamaan parhaimpien mahdollisten digitaalisten alustojen avulla. Yrityksen visiota ovat mahdollistamassa myös Finnvera ja Team Finland. Finnveran ja OP Yrityspankin tuoreella 20 miljoonan euron rahoituksella tuetaan Nordcloudin kannattavaa kasvua, kansainvälistymistä ja tuoteportfolion kehittämistä. Yhtiö kasvattaa merkittävän rahoituksen turvin asiantuntijajoukkoaan ja kiihdyttää laajentumistaan Euroopassa. Finnvera oli rahoitusjärjestelyssä mukana kasvulainalla.
Yrityksen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Fernando Herrera

Laajentuminen yli 10 maahan ja henkilökunnan tuhannen prosentin kasvu nykyiseen yli 420 työntekijään. Tämän kaiken julkipilviyhtiö Nordcloud on saavuttanut viimeisen kolmen vuoden aikana. Vauhti ei suinkaan ole hidastumassa, sillä tunnustusta kerännyt yhtiö haluaa kahmia uutta liiketoimintaa Euroopasta.

– Euroopassa riittää yrityksiä, jotka eivät ole vielä siirtäneet liiketoimintaansa pilveen. Meillä on aito halu auttaa näitä toimijoita vauhdittamaan digitaalista menestystään ja saamaan samalla kustannussäästöjä, kertoo yrityksen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Fernando Herrera.

Nordcloud sai alkunsa vuonna 2011, kun Herrera koki ympärillään olevat perinteiset IT-ratkaisut kankeiksi ja vaikeasti skaalautuviksi. Hän näki julkipilvessä mahdollisuuksia näiden esteiden ylittämiseksi. El Salvadorista kotoisin oleva diplomi-insinööri oli tuolloin vaihto-opiskelijana Suomessa ja ryhtyi pian puskemaan ideaansa eteenpäin. Syntyi pilviyhtiö Nordcloud, joka auttaa yrityksiä siirtämään toimintojaan asteittain julkipilveen.

Yritykset ovat viime vuosina alkaneet suosia julkipilveä yksityisen sijaan. Julkipilvipalvelu toimii jättimäisissä keskuksissa, joiden laskenta ja tallennuskapasiteettia asiakkaat saavat käyttöönsä tietoturvallisesti sovituilla palvelutasoilla. Yksityinen pilvi on yleensä taas ainoastaan sen omistavan tahon käytössä. Monelle yritykselle yksityisen pilven kehittäminen on kuitenkin kallista ja vaivalloista, ja yrityksellä tulisi olla paljon teknisiä resursseja alustan ylläpitämiseen.

– Nordcloud auttaa asiakkaitaan käyttämään julkipilveä nopeampaan innovointiin ja infrastruktuurin kulujen alentamiseen. Pilven hyödyntäminen tarkoittaa myös, että asiakkaat maksavat vain kulloisenkin tarpeensa mukaan ilman etukäteissitoumuksia, Herrera kertoo Nordcloudin toimintafilosofiasta.

Julkipilven kehitykseen investoi kolme suurta julkipilvitarjoajaa (Amazon Web Services, Microsoft, Google Cloud Platform), joiden ansiosta palveluita voidaan tarjota monipuolisesti aina teollisen internetin rajapinnasta keinoälyyn. Nordcloud tekee tiivistä yhteistyötä pilvipalvelujättien kanssa ja sillä on myös laaja tiimi kaikkien kolmen alustan sertifioituja asiantuntijoita. Maailmanlaajuisesti uniikki yritys on jatkuvien palveluiden auditoitu tarjoaja kaikille pilvikumppaneilleen.

Julkipilvi on ehdottomasti tärkein digitaalisen muutoksen mahdollistaja.

– Alan analyytikot ovat toistuvasti nimenneet meidät alamme johtavaksi yritykseksi. On ainutlaatuista, että meillä on kykyjä auttaa asiakkaitamme kaikkien kolmen suurimman pilvialustan kanssa, sanoo Fernando Herrera. 

Team Finland vakuuttui Nordcloudin kunnianhimosta

Nordcloudin toimiva resepti ja kasvutahti ei ole tullut yllätyksenä kansainvälistymisen palveluita suomalaisille yrityksille tarjoavalle Team Finlandille. Verkostoon kuuluvat esimerkiksi Finnvera, Business Finland ja ulkoministeriö. Team Finland -organisaatiot ovat tukeneet Nordcloudin kansainvälistymistä ja innovaatiotoimintaa rahoituksella, avustuksilla ja takauksella jo yrityksen perustamisesta lähtien. 

– Yrityksen alkuvaiheissa pankki myönsi Nordcloudille 200 000 euron lainan, josta takasimme puolet, kertaa Finnveran rahoituspäällikkö Kalle Åström yhteistyön alkumetrejä.

Finnveran kasvulainaa voidaan myöntää yli kolme vuotta toimineille pk- ja midcap-yrityksille, joilla on merkittäviä kasvu- tai kansainvälistymishankkeita tai yritysjärjestelyitä. Kasvulainaa myönnettiin Nordcloudille, koska yrityksen talousrakenne arvioitiin vankaksi ja liikeidea kantavaksi.

– Nordcloud pystyi osoittamaan, että sillä on edellytykset edetä esittämiensä suunnitelmien mukaan. Suomen vientitaseelle tämä on myös hyvä asia, sillä Nordcloudin kasvunopeus on todella kova, kertoo Business Finlandin teknologia-asiantuntija Manu Setälä yhteistyöstä.

Tammikuussa 2019 Nordcloudin toiminta nousi uudelle tasolle, kun Finnvera ja OP Yrityspankki myönsivät yritykselle 20 miljoonan euron rahoituksen. Nordcloud käyttää rahoituksen yhä kiihtyvään kasvuunsa Euroopassa, jossa yrityksellä on toimipisteitä jo kymmenessä maassa. Kalle Åströmin mukaan vaakakupissa painoi yhteisen suunnan mukaan myös se, että ohjelmistoyrityksenä Nordcloudin kohdalla ei tarvinnut keskustella ostajariskin takaamisesta, mikä tulee usein kysymykseen suurissa investoinneissa esimerkiksi laivateollisuudessa. 

– Yksi tilaus saattaa laivateollisuudessa olla niin iso, että ostajariskin takaaminen on välttämätöntä. Nordcloudilla taas saattaa olla 500 lisenssiä tilaavaa asiakasta ympäri Eurooppaa. Kun asiakasjoukko on niin levittäytynyt, ostajariskin takaamiselle ei ole tarvetta. Meidän kannaltamme silloin kyse on ainoastaan kasvun rahoittamisesta, Åström avaa Finnveran näkökulmaa. 

Nordcloud ennustaa pilvistä tulevaisuutta

Nordcloudin kaltaisille pilviyhtiöille on Fernando Herreran mielestä tulevaisuudessa kysyntää, sillä kunnianhimoisille, kustannussäästöä ja yritysten liiketoimintaa kasvattavalle toiminnalle tarvitaan tekijöitä jatkossakin.

- Julkipilvi on ehdottomasti tärkein digitaalisen muutoksen mahdollistaja. Markkinatutkimusyritys IDC:n tuoreen tutkimuksen mukaan digitaaliseen transformaatioon panostetaan maailmanlaajuisesti jo 1,2 triljoonaa dollaria tämän vuoden loppuun mennessä, kertoo Herrera.

Työ -ja elinkeinoministeriö on asettanut tavoitteeksi tuplata viennin rahoitus vuoteen 2023 mennessä. Business Finlandin Manu Setälän mukaan tavoite saavutetaan todennäköisemmin, kun rahoitusta myönnetään määrätietoisesti kasvamiseen suhtautuville yrityksille, kuten Nordcloudille.

– Yritysten on hyvä muistaa, että kehitämme toimintamalliamme jatkuvasti ja etsimme jatkuvasti rohkeita ja kunnianhimoisia yrityksiä, joiden riskiä ryhdytään jakamaan, kertoo Manu Setälä.

Myös Kalle Åström toivoisi enemmän tukea pk-yrityksille, jotta niillä olisi paremmat edellytykset nousta midcap-luokkaan.

– Jos yrityksellä on näyttöä yhtä hyvin skaalautuvuudesta ja asiakaskuntansa löytäneestä liiketoiminnasta, niin lähdemme yhteistyöhön mielellämme, Åström vihjaa.

Nordcloud

  • Vuonna 2011 perustettu pilvitoimija ja jatkuvien palveluiden tarjoaja.
  • Työllistää yli 420 työntekijää 10 maassa Euroopassa.
  • Financial Times -julkaisu valitsi Nordcloudin Euroopan vuoden 2019 nopeimmin kasvavien yritysten FT 1000 -listalleen.
  • Tutkimus- ja konsultointiyritys Gartner sijoitti Nordcloudin julkipilven infrastruktuuri- ja jatkuvien palveluiden tarjoajien parhaimmistoon kolmatta kertaa peräkkäin vuonna 2019.
Jaa sivu: