Content Section
Uutiset

Painopistevalinnoilla vaikuttavuutta TKI-panostuksiin

""
Published date

Vuoden alusta voimaan tullut T&K-rahoituslaki tarkoittaa merkittävää valtion lisäpanostusta tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan (TKI). Business Finland, Suomen Akatemia, VTT, Sitra ja Finnvera pitävät parlamentaarisen TKI-työryhmän tekemää luonnosta Suomen monivuotisesta T&K-rahoituksen suunnitelmasta kannatettavana. Erityisesti haluamme kiinnittää huomiota siihen, että lisääntyvä rahoitus kohdennetaan vaikuttavasti.

T&K-rahoituksen suunnitelmassa on ansiokkaasti tunnistettu, että kansalliset strategiset valinnat ovat tärkeä perusta rajallisten julkisten panostusten vaikuttavalle suuntaamiselle. Suomen kannattaa tehdä TKI-panostuksissaan selkeitä ja hyvin perusteltuja valintoja ja johtaa TKI-politiikkaa tavoitteellisesti tutkittuun tietoon tukeutuen. Näin julkiset TKI-panostukset ovat yhteiskunnalle kannattava investointi ja toimivat kestävän talouden sekä tulevan hyvinvointimme perustana.

Suomi tarvitsee nopeasti suunnan mihin kasvavia julkisia TKI-panostuksia kohdennetaan. Valinnat sisällöllisistä painotuksista tulee tehdä ripeästi vuoden loppuun mennessä, ja TKI-järjestelmän keskeiset toimijat on tarpeen ottaa mukaan lupaavien mahdollisuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen.

Vahva osaamisperusta ja siihen perustuvat uudet innovaatiot ja liiketoiminnot, kasvualat ja yhteiskunnallinen kehittäminen ovat kansantalouden kestävyyden ja tulevan hyvinvoinnin välttämätön edellytys. Suomi menestyy globaalissa kilpailussa luomalla maailmanluokan osaamiskeskittymiä, verkostoja, kehitysympäristöjä ja uutta innovaatiolähtöistä liiketoimintaa.

Nina Kopola, Business Finland
Paula Eerola, Suomen Akatemia
Antti Vasara, VTT
Jyrki Katainen, Sitra
Pauli Heikkilä, Finnvera

Lisää aiheesta:

Parlamentaarinen TKI-työryhmä esittää rahoituslakia tutkimus- ja kehittämisrahoituksen nostamiseksi

Keskustelutilaisuus monivuotisesta T&K-rahoituksen suunnitelmasta herätti paljon kiinnostusta (23.1.2023)

Jaa sivu: