Content Section
Uutiset

Nyt eletään historian nopeinta muutosta taloudessa – On tärkeää olla mukana vihreässä siirtymässä

YK:n ilmastokokous (COP28) järjestettiin Dubaissa. Viennin rahoitus oli ensimmäistä kertaa laajasti esillä eri keskusteluissa.
Published date

Maailmantalous on muuttumassa nopeammin kuin koskaan aikaisemmin – vihreä siirtymä tulee voimalla, ja muutoksessa on tärkeää olla mukana. Muutos on tärkeää paitsi yrityksille, myös rahoittajille. Finnvera osallistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa YK:n ilmastokokoukseen (COP28), joka järjestettiin Dubaissa. Viennin rahoitus oli ensimmäistä kertaa laajasti esillä eri keskusteluissa ja paneeleissa. 

Dubaissa lanseerattiin myös ensimmäinen julkisen rahoituksen liittouma, "Net Zero ECA Alliance", jonka tarkoituksena on luoda yhteiset pelisäännöt viennin rahoituksen nollahiilisyystavoitteille. Finnvera seuraa aktiivisesti tilannetta. 

− Tapahtumassa vallitsi positiivinen tunnelma ja halu viedä eteenpäin ilmastonmuutosta hillitseviä toimia. Vientitakuulaitokset olivat laajasti edustettuina, Finnvera mukaan lukien, ja yhteisymmärrys ilmastotoimien tärkeydestä oli vahva, sanoo Finnveran vastuullisuuspäällikkö Nina Karisalo.

Karisalo aloitti tehtävässään Finnverassa huhtikuussa, ja on ollut kehittämässä kuluneen vuoden aikana Finnveran vastuullisuustyötä, päästöjen mittaamista ja raportointia sekä tulevien tavoitteiden asettamista. 

− Itselleni jäi vahvasti mieleen kestävän kehityksen teemoihin keskittyneen ruotsalaistutkijan Johan Rockströmin puheenvuoro, jossa hän painotti, että tällä vuosikymmenellä tullaan näkemään tähän saakka nopein taloudellinen muutos historiassa. Muutos kohti vähähiilisyyttä etenee nopeasti, ja sitä vievät eteenpäin sekä teknologiset muutokset että markkinavoimat.

Nina Karisalo.

Nina Karisalo on toiminut Finnverassa vastuullisuuspäällikkönä huhtikuusta 2023 lähtien.

Viennin rahoituksella tärkeä rooli, eri toimijoiden yhteistyö avainasemassa

Toistaiseksi muutos ei ole ollut kuitenkaan tarpeeksi suuri tai nopea vaikuttaakseen päästöjen vähenemiseen. Siksi tarvitaan lisää kunnianhimoisia päästötavoitteita ja tavoitteiden määrätietoista toteuttamista.

Viennin rahoituksella on tärkeä rooli muutoksessa, sillä sen avulla vauhditetaan ja taataan uuden teknologian vientiä, uusien innovaatioiden pääsyä globaaleille markkinoille. Vientitakuulaitokset rahoittavat aina yksittäisiä vientihankkeita, jolloin viennin kohde ja vaikutukset ovat tarkoin selvillä. Rahoitettavat hankkeet ovat myös pääsääntöisesti uutta teknologiaa, jolla korvataan vanhaa, saastuttavampaa teknologiaa. 

− Viennin rahoituksen osalta on tärkeää tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa päästötavoitteisiin pääsemiseksi, sanoo myös ilmastokokoukseen osallistunut Finnveran kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Karkovirta, joka on ollut pitkään keskeisessä roolissa OECD:n vientiluottoneuvottelujen puheenjohtajana. Hänen 12-vuotinen kautensa päättyi marraskuussa. 

− Tarvitaan yhteistyötä eri kansainvälisissä yhteistyöryhmissä, jotta pystymme pitämään tasavertaisen pelikentän, "level playing fieldin", nopeasti muuttuvassa maailmassa, hän sanoo. 

Konkreettisesti yhteistyötä tarvitaan myös uusien projektien ja teknologioiden kehittäjien kanssa jo ennen rahoituspäätöstä uusien riskien ymmärtämiseksi, muiden maiden viennin rahoituslaitosten kanssa kapasiteetin lisäämiseksi ja jotta voimme jakaa riskejä rahoituksessa sekä eri maiden hallitusten, muiden julkisten ja yksityisten rahoituslaitosten, pankkien ja kumppaneiden kanssa uusien hankkeiden rahoituskelpoisuuden lisäämiseksi, Nina Karisalo ja Pekka Karkovirta listaavat.

Ilmastokokous Dubai.

Toistaiseksi muutos ei ole ollut kuitenkaan tarpeeksi suuri tai nopea vaikuttaakseen päästöjen vähenemiseen. Siksi tarvitaan lisää kunnianhimoisia päästötavoitteita ja tavoitteiden määrätietoista toteuttamista. Nämä olivat keskeisiä teemoja Dubain ilmastokokouksessa.

Lisätietoa:

Vastuullisuus Finnverassa

 

Jaa sivu: