Content Section
Uutiset

Kriisitietoisuus heräsi – yritykset suojautuvat Venäjä-riskeiltä

Published date

Suomen vienti Venäjälle putosi kolmanneksen, mutta Finnveraan takuukyselyjä tulee tasaisena virtana.

Öljyn halpeneminen, heikko rupla ja Ukrainan kriisiä seuranneet pakotteet ovat jarruttaneet suomalaisyritysten vientiä Venäjälle.

Tullin tilastojen mukaan vienti Venäjälle romahti viime vuonna 32 prosenttia 3,2 miljardiin euroon. Alkuvuosi ei ole muuttanut suuntaa.

Edellisen kerran alle neljässä miljardissa oltiin vuonna 2003. Samalla Venäjä on pudonnut viidenneksi tärkeimpien vientimaiden listalla.

Ikävien uutisten vastapainona yritykset ovat onneksi heränneet tilanteeseen.

Finnveran liiketoimintajohtajan Jussi Haarasillan mukaan yritykset ovat entistä kriisitietoisempia ja hakevat aktiivisemmin suojausta saatavilleen.

- Haluamme edistää suomalaisten yritysten mahdollisuuksia käydä vientikauppaa. Näin ollen jatkamme takuiden myöntämistä Venäjälle, mutta tarkkailemme etenkin suurempien kauppojen vaikutusta kokonaisvastuiden tasoon, Haarasilta kertoo.

Vastuukanta on pysynyt tasaisesti 1,5 miljardin molemmin puolin. Se on vajaat kymmenen prosenttia koko vastuukannasta.

- Meillä on nytkin useita kymmeniä asiakkaita, jotka vievät Venäjälle. Kyselyjä takuista tulee jatkuvasti. Heti sanktioiden jälkeen moni yritys kiirehti takuita, mutta kaikki hankkeet eivät ole menneet eteenpäin, Haarasilta sanoo.

Kumppanin taustat selville

Suurin osa Finnveran takuuvastuista koostuu suuryritysten viennistä. Kaikkiaan Venäjän vientiä säännöllisesti harjoittavia yrityksiä on Suomalais-Venäläisen Kauppakamarin mukaan satoja.

- Myönnämme lyhyen maksuajan luottovakuutuksia hyville ostajille, mutta kriisin puhkeamisen jälkeen maksuhäiriöt ovat lisääntyneet. Olemme tarkkoja ostajan luottokelpoisuudesta. Isoissa luototusta kaipaavissa hankkeissa taustalla on usein venäläisen ostajan pankki, jonka kautta vientiluottorahoitus kanavoidaan, Haarasilta sanoo.

Hän antaa yrityksille neuvon selvittää kauppakumppanin taustat.

- Kuka on ostaja ja ostajayrityksen todellinen omistaja. Myyjä voi lähteä liian helposti viemään asiaa eteenpäin, vaikka taustoja ei ole selvitetty.

Venäjän talouden alamäki jatkuu myös tänä vuonna. IMF:n ennuste bruttokansantuotteen kehityksestä on -1,8 prosenttia. Sanktioiden aiheuttama tilanne lisää talouden epävarmuutta.

- Heikko taloustilanne on supistanut tuontia. Se tarkoittaa, että monia tärkeitä investointeja tai ylläpitoon tarvittavia tarvikkeita tarvitaan kipeästi, mikä saattaa vähitellen näkyä tuontikysynnässä joillakin sektoreilla, Haarasilta uskoo.

Finnveralla on useita rahoituksen ja takauksen välineitä, joita yritykset voivat käyttää viennissä. Eri keinoista löytyy lisää tietoa verkkosivujen kohdasta Vienti.

Teksti: Kimmo Koivikko

Jaa sivu: