Content Section
Uutiset

Jälleenrahoituksen ehtoja on muutettu

Published date

Finnveran tytäryhtiö Suomen Vientiluotto Oy on voinut tarjota ns. jälleenrahoitusmallin mukaisia luottoja tämän vuoden alusta lähtien. Vientiä rahoittava pankki voi siirtää ostajaluoton tai sen osan Vientiluoton rahoitettavaksi. Rahoitusmarkkinakriisin vuoksi käyttöönotettu jälleenrahoitusmalli on väliaikainen vuosil-le 2009–2010.

Työ- ja elinkeinoministeriö on muuttanut jälleenrahoitukseen liittyvää ns. markkinapuutetta koskevaa ehtoa. Jälleenrahoitusta hakevan viejän on pitänyt tähän saakka antaa selvitys siitä, minkä vuoksi vienti-hankkeeseen ei ole saatavissa rahoitusta yksityisiltä markkinoilta. Muutoksen jälkeen vuoden 2009 aika-na markkinapuutteen katsotaan olevan olemassa ilman erillistä näyttöä.

Samalla sekä kiinteäkorkoisen että vaihtuvakorkoisen rahoituksen korkoja on alennettu ja luoton ta-kaisinmaksuaikaa on pidennetty vesihankkeissa ja uusiutuvan energian hankkeissa enintään 18 vuoteen OECD -ehtojen muutoksen mukaisesti.

Tehdyt muutokset parantavat suomalaisten viejien kilpailukykyä. Vientiluotto voi jälleenrahoittaa vienti-hankkeita enintään 3,7 miljardia euroa vuosina 2009–2010. Syyskuun loppuun mennessä jälleenrahoi-tustarjouksia oli annettu 0,5 miljardia euroa. Suomen Vientiluotto lainaa jälleenrahoitukseen tarvittavat varat Valtiokonttorilta.
– Viennin väliaikaisen jälleenrahoituksen käyttö on jäänyt vähäiseksi, koska alkuperäiset ehdot olivat huomattavan kalliit kilpailijamaihin verrattuna ja koska uusia pääomatavarakauppoja on tänä vuonna solmittu poikkeuksellisen vähän, Suomen Vientiluoton hallituksen puheenjohtaja Topi Vesteri sanoo.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Jyrki Wirtavuori, puh. 020 460 3502 / Suomen Vientiluotto Oy
johtaja Mikael Nordgren, puh. 020 460 3507 / Suomen Vientiluotto Oy

Jaa sivu: