Content Section
Uutiset

Itä-Suomen aluekatsaus 1-12/2023: Finnveran rahoitus kasvoi Itä-Suomen alueella etenkin teollisuuteen

""
Published date

Haastavasta korko- ja toimintaympäristöstä huolimatta Itä-Suomen yritykset hyödynsivät vuonna 2023 Finnveran rahoitusta edellisvuotta enemmän. Finnvera myönsi rahoitusta neljän maakunnan alueelle, Pohjois-Savoon, Etelä-Savoon, Pohjois-Karjalaan ja Keski-Suomeen, yhteensä 156 miljoonaa euroa, ja rahoitus kasvoi 12 prosenttia edellisvuodesta. Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa Finnveran myöntämä rahoitus kääntyi kahden laskuvuoden jälkeen kasvuun. Sen sijaan Etelä-Savossa rahoitus jatkoi laskuaan kolmatta vuotta peräkkäin. Itä-Suomen alueella rahoitus painottui teollisuuteen. Itä-Suomi kärsii tällä hetkellä Venäjän käynnistämän sodan seurauksista. Talouskasvun kääntämiseksi tuottavuutta parantavat investoinnit ja yrityskaupat olisi saatava kasvuun. 

Finnvera myönsi vuonna 2023 rahoitusta Pohjois-Savoon 53 miljoonaa euroa (51), Etelä-Savoon 20 miljoonaa euroa (29), Pohjois-Karjalaan 41 miljoonaa euroa (26) ja Keski-Suomeen 41 miljoonaa euroa (33).

Voimakkainta myönnetyn rahoituksen kasvu oli Pohjois-Karjalassa (+59 %) ja Keski-Suomessa (+25 %).

Toimialoista Finnveran myöntämän rahoituksen määrä kasvoi teollisuudessa 22 miljoonaa eli 30 prosenttia ja liike-elämän palveluissa yli 6 miljoonaa eli 25 prosenttia. Rahoituksen myöntäminen vastaavasti hiljeni muilla toimialoilla edellisvuodesta: kaupan ja kuluttajapalvelujen alalla laskua oli 29 prosenttia, matkailussa 21 prosenttia ja maaseutuelinkeinoissa 44 prosenttia.

Maakunnissa rahoituksen kysyntä kehittyi eri tahtiin. Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa liike-elämän palveluille myönnetyt rahoitukset kasvoivat reippaasti, ja Keski-Suomessa ne jopa yli kaksinkertaistuivat yhteensä lähes 15 miljoonaan euroon. Teollisuuteen myönnetyn rahoituksen kasvu oli poikkeuksellisen kovaa Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa, missä teollisuuden rahoitus yli kaksinkertaistui.

Talouskasvu edellyttää tuottavuutta parantavia investointeja ja yritysten kasvuhalukkuutta – uudet rahoitusratkaisut käyttöön

Vaikka rahoituksen määrä kehittyi monessa suhteessa positiivisesti, alueen talous kärsii tällä hetkellä ulkoa tulevista haasteista.

Itä-Suomi kärsii tällä hetkellä maantieteellisen sijaintinsa vuoksi Venäjän aggressioiden seurauksista ja siksi kaikkia yritysten investointien ja kasvun esteitä tulisi määrätietoisesti karsia ja alueen vetovoimaa kasvattaa. Positiivista virettäkin on näkyvillä. Esimerkiksi Pohjois-Savon matkailutoimialalla tehtävät investoinnit ja Keski-Suomen yleinen investointiaktiivisuus luovat alueella vahvaa uskoa tulevaan, sanoo Finnveran Itä-Suomen aluejohtaja Mikko Vänttinen.

Myös viennin vauhdittamiseen olisi löydettävä uusi vaihde. 

Finnvera on valmiina rahoittamaan menestyvien yritysten kasvua ja kansainvälistymistä entistä monipuolisemmilla rahoitusratkaisuilla. Käytössämme on takausten lisäksi omat ja InvestEU-takausohjelmaa hyödyntävät ilmasto- ja digilainat sekä suorat vientiluotot vientikauppojen rahoittamiseen. Etenkin uudet, asiakkaille vakuudettomat EU-lainat näyttivät tulleen tarpeeseen, sillä jo nyt lähes kaikissa rahoitusneuvotteluissa asiakkaat kysyvät niiden käyttömahdollisuuksista, Vänttinen sanoo. 

Kesäkuussa 2023 käyttöön otettuja, yhteistyössä Euroopan investointirahaston kanssa kehitettyjä ilmasto- ja digilainoja myönnettiin vuoden loppuun mennessä Itä-Suomen alueella yhteensä 5 miljoonaa euroa, josta hieman alle puolet suuntautui Pohjois-Savoon.

Finnveran rahoittamien hankkeiden kokonaisarvo kasvoi 76 miljoonalla eurolla

Pääsääntöisesti Finnvera rahoittaa yritysten kasvutarpeita yhteistyössä pankkien ja muiden rahoittajien kanssa myöntämällä takauksen pankin myöntämälle lainalle. Itä-Suomen alueella yhteistyössä rahoitettujen hankkeiden, investointien, käyttöpääoman ja vientikauppojen, kokonaisarvo oli 383 miljoonaa euroa (307). Hankkeiden kokonaismäärästä Finnveran rahoitusosuus oli 156 miljoonaa euroa eli 41 prosenttia. 

Käyttöpääomarahoitus supistui edellisvuodesta, ja Itä-Suomen alueella Finnveran rahoitus kohdistui viime vuonna selvästi voimakkaammin investointien rahoittamiseen, erityisesti teollisuuden toimialalle. 
Itä-Suomen alueella teollisuuden toimialan investointien rahoitus 119 miljoonaa euroa (44) lähes kolminkertaistui edellisestä vuodesta. Maakunnista Pohjois-Karjalan teollisuus imuroi eniten Finnveran investointirahoitusta, yhteensä yli 64 miljoonaa euroa (21).

Keskeinen tekijä viime vuoden näin merkittävään investointien rahoituksen kasvuun on ELY-keskusten investointitukien rahoituspäätösten ja maksatuksen käynnistyminen pitkän odottelun jälkeen. Hanke- ja rahoitusvolyymien kehitys Finnverassa osoittaakin konkreettisesti sen kuinka tärkeää julkisten tukien saatavuus on koko Itä-Suomen yritysten investointiaktiivisuudelle, Vänttinen sanoo.

""

Omistajanvaihdosrahoitusten kokoluokka kasvoi Itä-Suomessa

Valtakunnallisesti Finnveran myöntämä rahoitus omistajanvaihdoksiin ja rahoitettujen omistajanvaihdoshankkeiden lukumäärä laski, mutta maakuntien välillä oli suuria eroja. Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa Finnvera osallistui aikaisempaa suurempien omistusjärjestelyjen rahoittamiseen, minkä seurauksena omistajanvaihdosten rahoitus näissä maakunnissa kasvoi. Pohjois-Savossa pysyttiin edellisvuoden tasolla, ja Pohjois-Karjalassa sekä myönnetyn rahoituksen määrä että rahoitettujen omistajanvaihdoshankkeiden lukumäärä laskivat selvästi.

Korkealla pysytellyt korkotaso, toimintaympäristön yleinen epävarmuus ja rahoittajien lisääntynyt varovaisuus hidastavat yrityskauppojen määrää. Myös ammattitaitoisen työvoiman kova kysyntä vetää työntekijöitä palkkatyöhön yksinyrittämisen sijaan. Lukuisat ikääntyneet yrittäjät ovat joutuneet ajamaan oman yrityksensä alas ja lopettaneet jopa kannattavan liiketoiminnan, koska toiminnalle ei ole löytynyt jatkajaa. Me tarjoamme erilaisia rahoitusratkaisuja omistajanvaihdostilanteisiin, jotta kannattavien yritysten jatko ei jäisi rahoituksesta kiinni, Vänttinen painottaa.

Lisätiedot:

Mikko Vänttinen, aluejohtaja, Itä-Suomi, Finnvera, puh. 029 460 2721, [email protected]

Liite: Itä-Suomen aluekatsaus 1-12/2023 (PDF)

Jaa sivu: