Content Section
Uutiset

Finnverasta maaliskuussa 5 300 päätöstä pk-rahoitusjärjestelyissä – eniten kasvua Pohjois-Karjalassa ja Pohjanmaalla

ennakkotietojafinnveranvuodesta2017vienninrahoituskasvoivoimakkaastikasvavissajakansainvalistyvissayrityksissainvestointienosuusra.jpg
Published date

Finnvera teki maaliskuussa nykyisille ja uusille pk-yritysasiakkaille yhteensä yli 5 300 päätöstä rahoitusjärjestelyistä. Määrä on yli viisinkertainen edellisvuoden maaliskuuhun verrattuna. Uutta kriisirahoitusta on myönnetty jo yli tuhannelle yritykselle, ja maksuaikajärjestelyjä on tehty samaan aikaan yli neljälle tuhannelle yritykselle. Eniten kasvua uuden rahoituksen myöntämisessä on ollut Pohjois-Karjalassa ja Pohjanmaalla, joissa rahoitusjärjestelyiden määrä on kolminkertaistunut edellisen vuoden maaliskuuhun verrattuna. Pienintä muutos on ollut Kainuussa, jossa on myös ensimmäisiä tautitapauksia ilmennyt muuta maata myöhemmin.

Alueellisesti ja toimialoittain tarkasteltuna rahoituksen järjestelytarpeet ovat edenneet hieman eri tahtiin. Matkailualalla tilanne näkyi Lapissa nopeasti, kun taas palvelualoilla sekä teollisuuden alihankintaketjuissa tarpeet kasvoivat kuukauden loppupuolella eri puolilla Suomea.

− Uutta rahoitusta on maaliskuussa myönnetty eniten teollisuuteen sekä majoitus- ja ravitsemusalalle, jolle uutta rahoitusta on myönnetty nelinkertaiselle määrälle yrityksiä normaaliin nähden, kertoo liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

Uusien takaushakemusten määrän odotetaan edelleen jopa kaksinkertaistuvan

Kriisin alkaessa rahoitusjärjestelyissä painottuivat nykyisten luottojen järjestelyt, mutta hyvin pian kysyntä lisääntyi voimakkaasti myös uusien luottojen takauksissa. Finnvera arvioi, että lyhennysvapaahakemusten päivävauhti kääntyy nykyisestä neljästäsadasta vähitellen laskuun.

− Olemme tehneet paljon töitä pysyäksemme kasvaneen kysynnän vauhdissa, ja tässä olemme myös onnistuneet. Maksuaikamuutokset on käsitelty hyvin nopeasti, ja esimerkiksi pk-takauksen käsittelyaika on edelleen vain kaksi päivää, Heinilä toteaa.

Huhtikuussa uusien takaushakemusten määrän arvioidaan vielä kaksinkertaistuvan maaliskuun luvuista.

Suurempien yritysten valmius kohdata taloudellinen kriisi on pienempiä parempi, joten hakemusten euromääräinen keskikoko tullee kasvamaan jatkossa suurempien yritysten lähtiessä hakemaan rahoitusta.

− Valmistaudumme kysynnän kasvuun paitsi pienempien pankkilainojen takauksissa myös vaativissa useiden miljoonien eurojen hankkeissa, sanoo Heinilä.

 

Maakunta

Myönnetty rahoitus 03/2020 (kpl)

Kasvu %

Pohjois-Karjala

62

377

Pohjanmaa

56

331

Kymenlaakso

32

300

Lappi

47

236

Etelä-Karjala

32

220

Uusimaa

399

196

Etelä-Pohjanmaa

39

144

Pirkanmaa

141

135

Keski-Pohjanmaa

14

133

Varsinais-Suomi (sis. Ahvenanmaa)

122

130

Satakunta

45

114

Etelä-Savo

32

113

Pohjois-Pohjanmaa

84

91

Keski-Suomi

59

74

Kanta-Häme

30

58

Päijät-Häme

31

55

Pohjois-Savo

63

43

Kainuu

16

33

Yhteensä

1304

143

Lisätiedot:

Juuso Heinilä, liiketoimintajohtaja, Finnvera, puh. 029 460 2576