Content Section
Uutiset

Finnveran riskinotto Venäjällä

Published date

Finnvera on jatkanut takuiden myöntämistä Venäjälle globaalin talouskriisin aikana.

Finnveran Venäjän riskinotto on aktiivista. Finnveran vientitakuutoiminnan vastuukanta Venäjällä on 1 033 miljoonaa euroa, josta tarjousten osuus 360 miljoonaa. Takuita on myönnetty 228 kappaletta ja uusia hakemuksia käsittelyssä on 80. Venäjä on poliittisen riskin maista Finnveran suurin vastuumaa sekä euromäärillä että myönnettyjen takuiden kappalemäärillä mitattuna.

Finnvera on jatkanut takuiden myöntämistä Venäjälle globaalin talouskriisin aikana. Asiakkaamme voivat vakuuttaa Finnverassa lyhyen maksuajan vientisaatavansa ja myös keskipitkälle maksuajalle voidaan myöntää ostajaluottotakuita. Takuun myöntäminen edellyttää ostajan luottokelpoisuuden arviointia.

Venäjän pankkisektorin ongelmien vuoksi riskinottoa yksityisistä pankeista on kuitenkin rajoitettu. Valtion pankkeja voidaan hyväksyä vastapuoliksi, koska Venäjän valtion oletetaan tukevan niitä tarvittaessa. Yksityisten pankkien osalta valtion tuki on epävarmaa ja näin ollen takuupäätökset tehdään huolellisen analyysin jälkeen hanke- tai kauppakohtaisesti.

Raportoivista OECD-maista Suomella on viidenneksi suurimmat vientitakuuvastuut Venäjästä. Kansantalouden koolla mitaten vastuut ovat suunnilleen yhtä suuret kuin Saksalla. Esimerkiksi Ruotsin vastaavat Venäjä-vastuut ovat pienemmät.

Yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen on yksi Finnveran tärkeimmistä tavoitteista. Asian toinen puoli on se, että riskinottoon liittyy aina tappion vaara, jos vientikaupan vastapuoli ei hoidakaan velvoitteitaan. Tavoitteet saavutetaan kestävällä tavalla vain silloin, kun otettavat riskit ovat mahdollisimman hallittuja. Sen vuoksi Finnvera joutuu usein myös hylkäämään hankkeita, jos tappiovaara on suuri.

Lisätiedot:
tutkimusjohtaja Raija Rissanen, puh. 020 460 7276

Jaa sivu: