Content Section
Uutiset

Finnveran rahoitusmahdollisuuksiin tehdyt ja suunnitteilla olevat muutokset

Published date

Suomen valtio pyrkii turvaamaan kannattavaksi arvioidun liiketoiminnan rahoitusta rahoituskriisin aikana useilla toimenpiteillä. Finnveran rahoituksen vastuukattoja on jo vuoden vaihteessa nostettu sekä kotimaan rahoituksen että vientitakuiden osalta. Viennin rahoittajien likviditeettiongelmia Finnvera voi puolestaan helpottaa jälleenrahoituksella. Sekä vastuukattojen että jälleenrahoituksen osalta lakimuutokset tulivat voimaan vuodenvaihteessa.

Uusimpana yritysrahoitusta helpottavana hankkeena Finnveralle on esitetty useita uusia toimenpiteitä, jotka perustuvat ministeri Antti Tanskasen ehdotuksiin, jotka julkaistiin 8. tammikuuta.

Työ- ja elinkeinoministeriö on esittänyt 13. tammikuuta, että Finnveran osalta toteutettaisiin pk-rahoitukseen, suhdannetuotteisiin ja vientiyritysten rahoittamiseen liittyviä toimenpiteitä.

Vastuukattoja nostettiin 1.1.2009 alkaen

Laissa on määritelty Finnveran rahoitukselle vastuukatto, joka rajoittaa Finnveran myöntämien lainojen, takausten ja vientitakuiden kokonaisvastuita. Kotimaan rahoituksen osalta vastuukatto on presidentin hyväksymällä lakimuutoksella nostettu 2,6 miljardista eurosta 3,2 miljardiin euroon ja vientitakuiden osalta 7,9 miljardista 10 miljardiin euroon. Lakimuutos tuli voimaan 1.1.2009 alkaen.

Rahoituskysynnän kasvaessa vastuukattojen nostaminen mahdollistaa entistä useamman kannattavaksi arvioidun hankkeen rahoittamisen. Rahoituspäätös perustuu aina yritystutkimukseen, jossa selvitetään, onko yrityksellä edellytyksiä kannattavaan liiketoimintaan lähitulevaisuudessa.

Uusi jälleenrahoitusmalli voimaan

Viennin rahoittajien likviditeettiongelmia helpotetaan ns. jälleenrahoitusmallilla, jossa ulkomaista ostajaa rahoittava suomalainen tai ulkomainen pankki voi siirtää vientiin liittyvän ostajaluoton tai osan siitä Finnveran tytäryhtiön Suomen Vientiluotto Oy:n rahoitettavaksi, jos hankkeeseen ei saada rahoitusta kohtuullisin ehdoin muualta.

Tammikuun alussa voimaan tulleen lain mukaan Suomen Vientiluotto voi jälleenrahoittaa vientihankkeita enintään 1,2 miljardilla eurolla.

Suomen Vientiluoton vienti- ja alusluottoja koskevien korontasaussopimusten ja -tarjousten vuosien 1997 - 2010 myöntämislimiitti korotettiin lisäksi 5 miljardista eurosta 6 miljardiin euroon.

Ehdotuksia Antti Tanskasen raportista

Ministeri Antti Tanskasen laatima raportti yritysrahoituksen kehittämiseksi sisältää useita Finnveran toimintaa koskevia toimenpide-ehdotuksia, joista Työ- ja elinkeinoministeriö on 13.1. esittänyt toteutettavaksi seuraavia:

  • kotimaan rahoituksen vastuukaton nostaminen 3,2 miljardista eurosta 4,2 miljardiin euroon
  • suhdannelainojen ja -takausten käyttöönotto em. vastuukaton puitteissa
  • valtion Finnvera Oyj:lle maksaman luotto- ja takaustappiokorvauksen kasvattaminen
  • viennin jälleenrahoituksen kasvattaminen 1,2 miljardista eurosta 6,2 miljardiin euroon
  • vientitakuiden vastuukaton nostaminen 5 miljardilla eurolla
  • Finnveran pääomittaminen vuosina 2009-2012 vastuiden lisääntymisen vuoksi

Vuosittaisia myöntämisvaltuuksia korotettiin

Työ- ja elinkeinoministeriö vahvistaa vuosittain Finnveran myöntämien korkotuettomien lainojen ja takausten vuotuisen enimmäismäärän. Rahoituskysynnän nousun johdosta tätä vuotuista myöntämisvaltuutta korotettiin jo vuoden 2008 aikana ensin syksyllä 60 miljoonalla eurolla ja vielä ennen vuoden vaihdetta 33 miljoonalla eurolla.

Myöntämisvaltuuden korotukset koskivat vuonna 2008 myönnettyjä korkotuettomia lainoja ja takauksia.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Pauli Heikkilä, puh. 020 460 7321 tai 0400 429 210
varatoimitusjohtaja Topi Vesteri, puh. 020 460 7238 tai 0400 702 002 (viennin rahoitus)
varatoimitusjohtaja Veijo Ojala, puh. 020 460 7405 tai 0400 672 401 (kotimaan rahoitus)

viestintäjohtaja Leena Jaakkola, puh. 020 460 7232 tai 040 352 9332

Jaa sivu: