Content Section
Uutiset

Finnveran pääomasijoitustoiminta ja FiBAN ry tiivistävät yhteistyötään

Published date

Finnveran pääomasijoitustoiminta ja Finnish Business Angels Network FiBAN ry ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jolla kahden suuren kotimaisen bisnesenkeliverkoston yhteistyötä tiivistetään.

Finnveran vuonna 2008 käynnistämä maksuton SijoittajaExtra-palvelu on kasvanut yli 240 rekisteröityneen bisnesenkelin verkostoksi, jolle on toiminnan aikana esitelty yli 300 aloittavaa yritystä potentiaalisina sijoituskohteina. Koska yksityinen bisnesenkelitoiminta on FiBAN ry:n perustamisen myötä organisoitunut ja kehittynyt kahden viimeisen vuoden aikana ripeästi, Finnvera päätti lopettaa uusien jäsenten rekisteröimisen omaan palveluunsa vuoden 2012 lopussa. Julkisen toimijan on oltava aktiivinen, kun toimintoja käynnistetään, mutta väistyttävä, kun yksityisellä sektorilla on valmiudet tuottaa samat palvelut.

Yrityksiä on esitelty bisnesenkeleille yhteensä 29 ExtraEvent-tilaisuudessa. Finnvera järjestää tilaisuudet vielä vuonna 2013 yhteistyössä FiBANin kanssa siten, että 29.1. ja 12.3. tilaisuuksien jälkeen kutsut lähetetään vain FiBANin jäsenille. FiBAN on tehnyt SijoittajaExtran bisnesenkeleille tarjouksen liittymisestä jäseneksi ilman liittymismaksua.

Yhteistyösopimus on jatkoa vuoden 2012 aikana kehittyneelle toimintamallille. FiBANin jäsenet on kutsuttu mukaan ExtraEvent-tilaisuuksiin vuoden 2012 alusta alkaen. Tilaisuuksia järjestettiin viime vuonna 8 ja niihin valittiin esiintymään 64 yritystä, jotka olivat hakeneet bisnesenkelisijoitusta. Hakijoita oli yhteensä 208, joista 117 tuli Finnveran hakukanavan kautta ja 91 FiBANin kautta. Hakemukset käsittelevä neljän bisnesenkelin raati on elokuusta alkaen muodostunut FiBANin jäsenistä. Bisnesenkeleille, joita vuoden 2012 tilaisuuksissa oli keskimäärin paikalla 40-50, esiteltiin myös 25 Finnveran oman hankevirran, Vigo-kiihdyttämöiden ja Tekesin nuorille innovatiivisille kasvuyrityksille suunnattuun NIY-ohjelmaan kuuluvaa yritystä.

Bisnesenkelisijoitusten haku Finnveran kautta on päättynyt vuoden 2013 alussa. Enkelisijoituksia voi hakea nyt FiBANin kautta.

Tietoa FiBANista

FiBANin jäsenmäärä on ollut vahvassa kasvussa, ylittäen 250 jäsenen rajan tammikuussa. Enkelirahoitusta hakevia yrityksiä on FiBANin tietokannassa tällä hetkellä noin sata ja hankevirran arvioidaan nousevan jopa kolmeen sataan tänä vuonna.

Bisnesenkeleille tehdyn kyselyn mukaan verkoston kautta tehtiin vuonna 2012 ensimmäisen puolen vuoden aikana sijoituksia yli 3,5 miljoonalla eurolla. Vahva kasvu jäsenmäärässä sekä vuoden 2013 alusta alkaen myös bisnesenkeleiden verokannustin antaa olettaa, että tämän vuoden sijoitukset nousevat vähintään 10 miljoonan euron tasolle.

Tietoa Finnveran pääomasjoitustoiminnasta

Finnveran pääomasijoitustoiminta teki vuonna 2012 ensisijoituksen 23 yritykseen ja jatkosijoituksia 41 kohdeyritykseen yhteensä 15,7 miljoonalla eurolla. Bisnesenkelit tekivät näihin yrityksiin 9,8 miljoonan euron sijoitukset.  Bisnesenkeleiden tekemissä 9,8 miljoonan euron sijoituksissa Finnveran kohteisiin oli kasvua vuoteen 2011 verrattuna 13 %. Finnveran sijoituksissa 2/3 oli mukana myös enkelisijoituksia. Yhteensä 115 bisnesenkeliä teki 183 sijoitusta, jolloin enkelisijoituksen keskiarvo oli noin 53.000 euroa.

Finnveran pääomasijoitustoiminnalla oli vuoden 2012 lopussa salkussaan 138 yritystä, joihin se on sijoittanut yhteensä 75,3 miljoonaa euroa ja vastaavasti yksityisiä sijoituksia on 145,8 miljoonaa.

Lisätietoja:

Leo Houtsonen, Finnveran pääomasijoitustoiminta, +358 29 460 2733
Jan D. Oker-Blom, FiBAN, +358 40 551 7551

www.fiban.org

Jaa sivu: