Etsi Finnverasta

Tiedotteet

Edellinen sivu

Vesteri jatkaa valtiollisten vientitakuulaitosten komitean puheenjohtajana

15.11.2010

Finnveran varatoimitusjohtaja Topi Vesteri on valittu uudelleen Bernin unionin valtiollisten vientitakuulaitosten komitean puheenjohtajaksi. Bernin unioni on luottoriskien ja poliittisten riskien vakuuttajien kansainvälinen järjestö. Vesterin johtamaan komiteaan kuuluu 33 valtiollista takuulaitosta, joiden vastuukanta on yhteensä yli 500 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Lyhyen maksuajan luottovakuuttajien komitean johtoon valittiin espanjalaisen Cescen johtajistoon kuuluva Beatriz Reguero. Investointien poliittisten riskien vakuuttajien komitean puheenjohtajaksi valittiin johtaja Joanne Palmer Kanadan EDC:stä.

Järjestön presidentiksi valittiin jatkokaudelle Australian takuulaitoksen EFICin toimitusjohtaja Angus Armour ja varapresidentiksi Zurich-vakuutusyhtiön toimitusjohtaja Daniel Riordan Yhdysvalloista.

Bernin unioniin kuuluvien takuulaitosten myöntämät takuut kattavat vuosittain noin 10 prosenttia maailmankaupan kokonaismäärästä. - Takuita myönnetään tyypillisesti sellaisille riskeille, joita viejät tai pankit eivät halua tai voi itse kantaa, varatoimitusjohtaja Topi Vesteri kertoo.

Finanssikriisin jälkimaininkeja

Rahoitusmarkkinakriisi nosti takuut maailmanlaajuisesti ennätyksellisen korkealle vuonna 2009. Tammi-syyskuussa 2010 takuukysyntä on tasaantunut, kun yksityinen rahoitusmarkkina on alkanut toimia aktiivisesti. Takuiden määrä tullee kuitenkin ylittämään tänä vuonna vuoden 2008 tason ja yltämään hyvin lähelle vuoden 2009 ennätysmäärää.

Lyhyen maksuajan tavarakaupan luottovakuutusten määrä laski vuonna 2009, kun yksityiset luottovakuuttajat osittain vetäytyivät markkinoilta. Kriisin vuoksi Suomi anoi useiden muiden maiden tavoin EU:lta lupaa väliaikaisesti vakuuttaa lyhyen maksuajan kauppoja läntisiin teollisuusmaihin. Lupa on voimassa tämän vuoden loppuun. Suomi neuvottelee EU:n kanssa jatkosta, koska luottovakuutusmarkkina ei ole kaikilta osin palautunut ja etenkin pk-yritysten on vaikea saada luottovakuutuksia vientikaupoilleen.

Valtiolliset takuulaitokset ovat paikanneet lyhyen maksuajan luottovakuutuksiin syntynyttä markkinapuutetta aktiivisesti. Niiden markkinaosuus nousi kriisin myötä vuosien 2005-2008 keskimääräisestä 15%:sta vuoden 2009 28 %:iin. Lyhyen maksuajan luottovakuutuksen korvauksia maksettiin vuonna 2009 yli 2,1 miljardia dollaria ja korvausmenot olivat 81% luottovakuutuksen maksutulosta.
- Näiden riskien vuoksi yksityisten luottovakuuttajien vetäytyminen markkinoilta oli ymmärrettävää, Topi Vesteri toteaa. - Valtiollisille takuulaitoksille ei tämän vuoksi silti ole tullut ainakaan vielä merkittäviä tappioita.

Valtiollisten takuulaitosten korvausmenot kolminkertaistuivat rahoituskriisin myötä yli kolmeen miljardiin dollariin. Kriisiä ennen korvaukset olivat ennätyksellisen matalalla eli noin miljardissa dollarissa vuonna 2008. Topi Vesteri kertoo, että laitosten takuumaksutulo ylitti kuitenkin selvästi korvausmenot. Suurimmat vastuumaat takuutoiminnassa olivat Yhdysvallat ja Venäjä. -Näin on myös Finnveran takuutoiminnassa, Vesteri toteaa. - Finnveran lisäksi Saksan, Italian ja Ranskan vientitakuulaitokset ovat taanneet Yhdysvaltoihin risteilyaluskauppoja. Myös muiden toimialojen investointeihin Yhdysvalloissa on liittynyt merkittäviä vientitakuilla katettuja ostajaluottoja.

Lisätietoja: Tuukka Andersen p. 020 460 7351

Puhelinvaihde

029 460 11 (ark. 8.00-16.15)


Rahoitusneuvonta

029 460 2580 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Muu asiointi

029 460 2790 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Helsingin-pääkonttori

Porkkalankatu 1

PL 1010, 00101 Helsinki


Kuopion-pääkonttori

Kallanranta 11

PL 1127, 70111 Kuopio


Katso kaikki yhteystiedot