Content Section
Artikkelit

Vientikaupan rahoitus yrityksen kilpailueduksi

Varasto
Published date

Koronatilanne korostaa viennin rahoitusosaamisen tärkeyttä sekä riskienhallinnan että viennin kilpailukyvyn näkökulmasta. Suomalaiset yritykset käyttävät esimerkiksi luottovakuutusta vähemmän kuin pohjoismaiset kilpailijansa. Finnvera tarjoaa pk-yrityksille neuvontaa viennin rahoituspajoissa. Pajat antavat yrityksille työkaluja vientimyynnin kehittämiseen ja kasvattamiseen.

Tällä hetkellä eniten käytetty vientikaupan rahoitusinstrumentti on ennakkomaksu. Tämä kävi ilmi Finnveran ja Kansainvälisen kauppakamarin Vientikaupan rahoitusbarometrista vuonna 2019. Remburssia, pankkitakausta, luottovakuutusta ja vientitakauksia käytetään myös, mutta lähes viidennes kyselyyn vastanneista vientiyrityksistä ilmoittaa, ettei käytä mitään rahoitusinstrumenttia vientikaupoissaan. Kauppoja tehdään esimerkiksi laskua vastaan avokauppana.

Viejälle ennakkomaksun käyttäminen on riskitöntä, mutta ostajan kannalta maksuajallinen vaihtoehto on yleensä parempi. Maksuajan järjestyminen voi olla selkeä kilpailuetu viejälle. Valitettavasti suomalaiset yritykset käyttävät esimerkiksi luottovakuutusta vähemmän kuin pohjoismaiset kilpailijansa.

Myyjä voi myös olla taho, joka auttaa ostajaa kaupan rahoituksen järjestämisessä.

–Selvää on, että sekä koronatilanteessa että sen jälkeen suomalaisten myyjien pitää paremmin osata hallita maksutavat ja rahoitusinstrumentit. Tämä on hyvää asiakaspalvelua ja näin voidaan avittaa kauppojen syntymistä, sanoo Kansainvälisen kauppakamarin Suomen maajohtaja Timo Vuori. Hän oli mukana Finnveran vienninrahoitus-webinaarissa Kasvu Open -karnevaalissa lokakuussa.

Vuoren mukaan pk-yritykset odottavat viennin tilan paranevan merkittävästi ensi vuonna. Kansainvälisen kauppakamarin elokuisessa kyselyssä yli 40 prosenttia noin kahdesta sadasta vientiyrityksestä arvioi viennin kasvavan. Tänä vuonna vienti on vastaajilla pudonnut noin viidenneksellä. Vientikaupan rahoituksessa ei pk-yrityksillä koeta olevan suuria ongelmia.

Myyjä antaa maksuaikaa turvallisesti luottovakuutuksen avulla

Luottovakuuttamisen konkreettisista hyödyistä kertoi Kasvu Openissa jyväskyläläinen ympäristöteknologiayritys Tana Oy. Yrityksen 35 miljoonan liikevaihdosta yli 90 prosenttia tulee viennistä. Tanan loppuasiakkaat vaihtelevat yhden hengen yrityksistä isoihin julkisiin toimijoihin.

–Tanan jälleenmyyjät ovat ulkomailla, ja yrityksen vientikaupan luottopolitiikan mukaan koneiden maksuehdoista sovitaan pääsääntöisesti jo siinä vaiheessa, kun solmitaan jälleenmyyntisopimus, kertoo Tana Oy:n Business Support Manager Iidamaria Hartikainen.

Jos asiakas tarvitsee lisää maksuaikaa, Tana hakee yhteistyössä pankin kanssa luottovakuutusta kaupalliselta luottovakuuttajalta tai Finnveralta. Maksuaikaa voidaan yleensä antaa, jos ostaja saa luottovakuutuksen. Finnveran vientitakuiden avulla ostaja voi saada maksuaikaa jopa kolme vuotta.

Rahoitusosaaminen auttaa kehittämään vientimyyntiä

Viennin rahoitusosaamisen kasvattamiseksi Finnvera järjestää pk-yrityksille maksuttomia vientikaupan rahoituspajoja. Pajan tavoitteena on, että pk-yritys saa käyttöönsä työkaluja vientimyynnin kehittämiseen ja kasvattamiseen.

Yrityskohtaisesti räätälöitävässä pajassa Finnveran asiantuntijat käyvät läpi yrityksen avainhenkilöiden kanssa yrityksen viennin luottopolitiikkaa, eli muun muassa siitä, millaisia luottoriskin suojauskeinoja ja ostajarahoitusratkaisuja yritys voisi viennissään käyttää.

‒ Yrityksillä on usein olettamus luottovakuutuksen kalleudesta, kun tosiasiassa noin 100 000 euron vientikaupassa sen hinta on joitain tuhansia. Hinta on pieni suhteessa tappioon, jos ostaja jättäisikin maksamatta. Viejien kannattaa myös muistaa, että maksuajan tai rahoituksen tarjoaminen kaupan yhteydessä voi ratkaista kaupan itselle. Ylipäätään viennin rahoituksen tunteminen auttaa viennin suunnittelemisessa, ja rahoitustarpeista kannattaa keskustella hyvissä ajoin ennen tarjouksen tekemistä sekä oman pankin että Finnveran kanssa, sanoo rahoituspäällikkö Marjo Seppälä Finnverasta.

Lisää aiheesta:

Finnveran joulukuun webinaarin teemana oli viennin tärkeys Suomen taloudelle. Finnveran pääekonomisti Timo Lindholmin vieraina olivat Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja Finnveran suuryrityksistä vastaava liiketoimintajohtaja Jussi Haarasilta.

Katso webinaarien tallenteet täältä.

Lue lisää Finnveran mahdollisuuksista rahoittaa pk-yritysten vientikauppoja.

Jaa sivu: