Rahoitus ja kasvu

Miten yritykset pääsevät koronan aiheuttaman kriisin yli? Millainen merkitys rahoituksella on? Näistä keskustellaan Finnveran Rahoitus & kasvu LIVE -webinaareissa.
Sisällysluettelo

Rahoitus & kasvu -katsaus 1/2021

Korona jakoi toimialat voittajiin ja häviäjiin

Koronakriisi on jakanut toimialat ja jopa yritykset alojen sisällä menestyviin ja kärsiviin. Teollisuudessa tilanne on selvästi parempi kuin muilla toimialoilla. Ravintola- ja matkailualan yrityksissä puolestaan kamppaillaan aikaa vastaan, ja rahoittajien joustavuutta tarvitaan. Julkinen yritysrahoitus on koronakriisin aikana kasvanut merkittävästi, ja riskejä on jaettu uudelleen yksityisten ja julkisten rahoittajien kesken. Konkurssien määrä kasvaa, mutta monessa tapauksessa syyt ovat koronaa syvemmällä. Tämä käy ilmi Finnveran Rahoitus & kasvu -katsauksesta ja rahoitusammattilaisille tehdystä kyselystä.

Korona jakoi toimialat voittajiin ja häviäjiin – Konkurssien määrä kasvaa mutta ei yksin koronan takia

""

Ke 3.3.2021

Talous nousuun 2021 - miten ja paljonko?

Talous nousuun 2021, mutta miten ja paljonko? Siitä puhutaan Finnveran Rahoitus & kasvu LIVEssä keskiviikkona 3.3.2021 klo 9-10. Pääekonomisti Timo Lindholmin vieraina ovat matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän johtaja Tommi Uitto Nokiasta, johtaja Emilia Kullas EVAsta ja toimitusjohtaja Pauli Heikkilä Finnverasta. Luvassa mielenkiintoista keskustelua Suomen taloudesta, viennistä, kilpailukyvystä ja rahoituksesta. 

Aiemmat Rahoitus & kasvu LIVE -webinaarit

Suomi elää viennistä?

Mitä tarkoittaa, kun sanotaan, että Suomi elää viennistä? Mikä merkitys viennin rahoituksella on kilpailukyvylle? Torstaina 3.12. klo 9.00-9.45 Finnveran pääekonomisti Timo Lindholmin vieraina olivat Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja Finnveran suuryrityksistä vastaava liiketoimintajohtaja Jussi Haarasilta.

Yritysmarkkinoilla uusjako?

Koronakriisin jälleenrakennus tarvitsee kasvua. Mitä puhe kasvusta tarkoittaa yritysten kannalta? Omistajanvaihdos nostaa usein yrityksen kasvu-uralle. Onko omistajanvaihdos ratkaisu kasvuun ja onko yritysmarkkinoilla edessä uusjako? Näistä puhuttiin Finnveran Rahoitus & kasvu LIVEssä keskiviikkona 11.11.2020. Pääekonomistimme Timo Lindholmin haastattelussa LUT-yliopiston professori Timo Pihkala ja Finnveran aluepäällikkö Elisa Sipponen.

Milloin on kasvun aika? 

Miten koronan aiheuttamasta kriisistä selvitään ja milloin on kasvun aika? Näistä teemoista puhuttiin Rahoitus & kasvu LIVEssä keskiviikkona 7.10.2020.  Timo Lindholmin haastattelussa olivat Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter ja Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä. Webinaarin aluksi esiteltiin katsaus yritysten rahoituskysynnän lähiajan näkymiin.

 

 

Lisää aiheesta

Finnveran Rahoitus & kasvu -katsaus: Yritysten tarve uusille lyhennysvapaille ja käyttöpääomalle kasvaa – Monilla yrityksillä kriittiset hetket edessä vuoden 2021 alkupuoliskolla

Nousu koronan aiheuttamasta montusta on pitkä ja vaativa urakka, joka edellyttää uutta kasvua ja työn tuottavuuden parantumista. Lähtökohtia heikentää se, että talouskasvussa Suomi on jäänyt pahasti esimerkiksi Ruotsin jälkeen jo pitkään. Kilpailukykyä tarvitaan kansainvälisillä markkinoilla nyt enemmän kuin normaaliaikoina, mikä korostaa viennin rahoituksen merkitystä.

Timo Lindholm Pk-yritysbarometristä: Heikko taloustilanne pitkittyy

Korona-ajan ensimmäisen Pk-yritysbarometrin viesti on odotetun synkkä. Suhdanne pysyy heikkona, liikevaihto ei kasva ja investoinnit vähenevät. Kun barometrissä kysytään odotuksia aina 12 kuukaudeksi eteenpäin, on saldolukujen viesti selvä: talouden vaikeudet pitkittyvät ja käännettä parempaan saadaan odottaa ensi vuoden jälkipuolelle saakka. Myönteistä on rahoitusjärjestelmän toimivuus sekä yritysten uudistumishalukkuus.

Rahoituksen hyvä saatavuus on jatkunut, vaikka koronakriisi on vaikeuttanut yritystoimintaa. Pk-yritysten suhdanneodotukset putosivat jyrkästi

Tuoreen pk-yritysbarometrin viesti on melko synkkä: saldoluvut putosivat koronakriisin takia selvästi kaikilla osa-alueilla. Kriisi on myös lisännyt yritysten rahoitustarvetta. Barometrin mukaan yritysten ulkoisen rahoituksen käyttö nousi edellisen barometrin luvuista seitsemän prosenttiyksikköä. Nyt 32 prosenttia yrityksistä raportoi ottaneensa viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana rahoitusta.

Koronakriisin vaikutukset leviävät vientiyrityksiin ja alihankintaketjuihin – Finnvera varautunut turvaamaan lainarahoituksen saatavuutta takausten lisäksi lainoilla

Rahoitusjärjestelyt ovat vaarassa vaikeutua erityisesti yrityksillä, jotka tarvitsisivat järjestelyjä toistamiseen kriisin aikana. Finnvera on varautunut turvaamaan elinkelpoisten yritysten lainarahoituksen saatavuuden takauksilla ja omilla lainoilla kriisin kaikissa vaiheissa, sanoo liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä. Finnveran rahoituksen painopiste on edelleen takauksissa, mutta yritykset voivat nyt hakea myös lainaa suoraan Finnverasta, jos rahoituksen järjestyminen sitä edellyttää.

Koronatilanne haastaa yritysten vientinäkymiä – kilpailukyky ja riskienhallinta on mahdollista varmistaa

Koronan aiheuttama tilanne vaikuttaa monella tapaa vientikauppaan ja markkinoihin. Kasvu ja kansainvälistyminen ovat kuitenkin keinoja päästä kriisistä eteenpäin. Vientikaupassa on mahdollista suojautua riskeiltä ja säilyttää kilpailukyky maksuehdoissa. 

Yrityskaupat vilkastuneet kevään notkahduksesta

Koronapandemia hiljensi yrityskaupat kevään ajaksi, mutta kesällä on ollut jo selvästi havaittavissa vilkastumista. Tämä on hyvä asia yritysten kasvun kannalta, kertoo Finnveran Finnveran Etelä-Suomen aluepäällikkö Elisa Sipponen.