Rahoitus ja kasvu

Miten yritykset pääsevät koronan aiheuttaman kriisin yli? Millainen merkitys rahoituksella on? Näistä keskustellaan Finnveran Rahoitus & kasvu LIVE -webinaareissa.
Sisällysluettelo

Ke 8.12.2021

Rahoitus & kasvu LIVE: Luova tuho pelastaa yritykset

Tuottavuuden kasvu edellyttää yrityskentän uudistumista. Avainasemassa on luova tuho. Miten se toimii Suomen taloudessa? Finnveran Rahoitus & kasvu LIVEssä keskiviikkona 8.12.2021 klo 9.00-10.00 vieraina Työn ja talouden tutkimuksen johtaja Mika Maliranta, alivaltiosihteeri Leena Mörttinen valtiovarainministeriöstä ja Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä. Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki haastattelee. 

Webinaari ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Tervetuloa mukaan!

Finnveran Rahoitus & kasvu -katsaus 2/2021

Kustannusten nousu, komponentti- ja tekijäpula kasvun jarruina

Tuore Rahoitus & kasvu -katsaus osoittaa, että Suomen talous on toipunut hyvin, ja yrityksissä puretaan nyt patoutunutta kysyntää ja investointitarpeita. Yritykset eivät juurikaan tarvitse rahoitusta enää koronan aiheuttamaan liikevaihdon sakkaamiseen. Investointeja näkyy kuitenkin toivottua vähemmän. Katsauksen mukaan riskinä on finanssikriisin jälkeisen talouskehityksen toistuminen, ellei Suomi pysy kiinni maailmantalouden kasvussa.

Lue lisää uutisestamme

""

Ke 17.11.2021

Rahoitus & kasvu LIVE: Ilmastonmuutos - uhka ja mahdollisuus

Ilmastonmuutos haastaa hakemaan kestävän kasvun keinoja. Uhka on todellinen, mutta uusilla teknologioilla ja tuotekehityksellä on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa. Miten yritykset näkevät tämän mahdollisuuden? Finnveran Rahoitus & kasvu LIVEssä keskiviikkona 17.11.2021 klo 9.00-9.45 vieraina Ilmastorahaston toimitusjohtaja Paula Laine ja Nordean vanhempi ilmastoasiantuntija Matti Kahra. Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki haastattelee. 

Ke 13.10.2021

Rahoitus & kasvu LIVE: Ei kasvua ilman rahaa?

Miltä kasvun ja investointien tilanne näyttää Suomessa tuoreiden talousennusteiden valossa, miten investointeja saataisiin Suomeen lisää, miten ja millainen raha edistää kasvuhankkeita parhaiten sekä mikä merkitys kasvulle on osaavan työvoiman saatavuudella? Nämä olivat aiheena Finnveran Rahoitus & kasvu LIVEssä keskiviikkona 13.10.2021. Finnveran pääekonomistin Mauri Kotamäen vieraana pääomasijoittaja Ilkka Kivimäki ja Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum

Kasvu, ilmastoteema ja luova tuho

Näistä keskustellaan Finnveran Rahoitus & kasvu LIVEissä syksyllä 2021

Finnveran Rahoitus & kasvu LIVE -webinaarit jatkuvat jälleen syksyllä 2021. Teemat jatkavat talouskasvun eväiden ja yritysten näkymien tarkastelua talouden ison kuvan ja globaalien trendien valossa. Ensimmäinen webinaari järjestetään ke 13.10. teemalla Ei kasvua ilman rahaa?

17.11. jatketaan ilmastoteemalla. Ilmastonmuutos haastaa hakemaan kestävän kasvun keinoja. Vieraina Ilmastorahaston toimitusjohtaja Paula Laine ja Nordean vanhempi ilmastoasiantuntija Matti Kahra. Joulukuussa 8.12. aiheena on luova tuho ja talouskasvu. Vieraana tuolloin Työn ja talouden tutkimus Laboren johtaja Mika Maliranta, alivaltiosihteeri Leena Mörttinen valtiovarainministeriöstä ja FInnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä.

Webinaarit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Tervetuloa mukaan!

""

Aiemmat Rahoitus & kasvu LIVE -webinaarit

Talous nousuun 2021 - miten ja paljonko?

Talous nousuun 2021, mutta miten ja paljonko? Siitä puhuttiin Finnveran Rahoitus & kasvu LIVEssä keskiviikkona 3.3.2021 klo 9-10. Pääekonomisti Timo Lindholmin vieraina ovat matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän johtaja Tommi Uitto Nokiasta, johtaja Emilia Kullas EVAsta ja toimitusjohtaja Pauli Heikkilä Finnverasta. 

Suomi elää viennistä?

Mitä tarkoittaa, kun sanotaan, että Suomi elää viennistä? Mikä merkitys viennin rahoituksella on kilpailukyvylle? Torstaina 3.12.2020 klo 9.00-9.45 Finnveran pääekonomisti Timo Lindholmin vieraina olivat Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja Finnveran suuryrityksistä vastaava liiketoimintajohtaja Jussi Haarasilta.

Yritysmarkkinoilla uusjako?

Koronakriisin jälleenrakennus tarvitsee kasvua. Mitä puhe kasvusta tarkoittaa yritysten kannalta? Omistajanvaihdos nostaa usein yrityksen kasvu-uralle. Onko omistajanvaihdos ratkaisu kasvuun ja onko yritysmarkkinoilla edessä uusjako? Näistä puhuttiin Finnveran Rahoitus & kasvu LIVEssä keskiviikkona 11.11.2020. Pääekonomistimme Timo Lindholmin haastattelussa LUT-yliopiston professori Timo Pihkala ja Finnveran aluepäällikkö Elisa Sipponen.

Milloin on kasvun aika? 

Miten koronan aiheuttamasta kriisistä selvitään ja milloin on kasvun aika? Näistä teemoista puhuttiin Rahoitus & kasvu LIVEssä keskiviikkona 7.10.2020.  Timo Lindholmin haastattelussa olivat Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter ja Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä. Webinaarin aluksi esiteltiin katsaus yritysten rahoituskysynnän lähiajan näkymiin.

 

 

Lisää aiheesta

Rahoitus & kasvu -katsaus 1/2021: Korona jakoi toimialat voittajiin ja häviäjiin

Koronakriisi on jakanut toimialat ja jopa yritykset alojen sisällä menestyviin ja kärsiviin. Teollisuudessa tilanne on selvästi parempi kuin muilla toimialoilla. Ravintola- ja matkailualan yrityksissä puolestaan kamppaillaan aikaa vastaan, ja rahoittajien joustavuutta tarvitaan. Julkinen yritysrahoitus on koronakriisin aikana kasvanut merkittävästi, ja riskejä on jaettu uudelleen yksityisten ja julkisten rahoittajien kesken. Konkurssien määrä kasvaa, mutta monessa tapauksessa syyt ovat koronaa syvemmällä. Tämä käy ilmi Finnveran Rahoitus & kasvu -katsauksesta ja rahoitusammattilaisille tehdystä kyselystä.

Finnveran Rahoitus & kasvu -katsaus: Yritysten tarve uusille lyhennysvapaille ja käyttöpääomalle kasvaa – Monilla yrityksillä kriittiset hetket edessä vuoden 2021 alkupuoliskolla

Nousu koronan aiheuttamasta montusta on pitkä ja vaativa urakka, joka edellyttää uutta kasvua ja työn tuottavuuden parantumista. Lähtökohtia heikentää se, että talouskasvussa Suomi on jäänyt pahasti esimerkiksi Ruotsin jälkeen jo pitkään. Kilpailukykyä tarvitaan kansainvälisillä markkinoilla nyt enemmän kuin normaaliaikoina, mikä korostaa viennin rahoituksen merkitystä.

Koronakriisin vaikutukset leviävät vientiyrityksiin ja alihankintaketjuihin – Finnvera varautunut turvaamaan lainarahoituksen saatavuutta takausten lisäksi lainoilla

Rahoitusjärjestelyt ovat vaarassa vaikeutua erityisesti yrityksillä, jotka tarvitsisivat järjestelyjä toistamiseen kriisin aikana. Finnvera on varautunut turvaamaan elinkelpoisten yritysten lainarahoituksen saatavuuden takauksilla ja omilla lainoilla kriisin kaikissa vaiheissa, sanoo liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä. Finnveran rahoituksen painopiste on edelleen takauksissa, mutta yritykset voivat nyt hakea myös lainaa suoraan Finnverasta, jos rahoituksen järjestyminen sitä edellyttää.

Koronatilanne haastaa yritysten vientinäkymiä – kilpailukyky ja riskienhallinta on mahdollista varmistaa

Koronan aiheuttama tilanne vaikuttaa monella tapaa vientikauppaan ja markkinoihin. Kasvu ja kansainvälistyminen ovat kuitenkin keinoja päästä kriisistä eteenpäin. Vientikaupassa on mahdollista suojautua riskeiltä ja säilyttää kilpailukyky maksuehdoissa. 

Yrityskaupat vilkastuneet kevään notkahduksesta

Koronapandemia hiljensi yrityskaupat kevään ajaksi, mutta kesällä on ollut jo selvästi havaittavissa vilkastumista. Tämä on hyvä asia yritysten kasvun kannalta, kertoo Finnveran Finnveran Etelä-Suomen aluepäällikkö Elisa Sipponen.