Content Section
Artikkelit

Milloin takaus, milloin laina? - Katso vinkit pk-yrityksen rahoitusratkaisuihin

""
Published date

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan eri vaiheisiin, kuten yrityksen perustamiseen, kasvuun, investointeihin, omistusjärjestelyihin, vientiin ja kansainvälistymiseen. Pääsääntöisesti Finnvera myöntää takauksia. Suoria lainatuotteita käytetään tietyissä erityistilanteissa, kuten esimerkiksi yrittäjälaina, jota käytetään omistusjärjestelyissä.

Aloittavan yrityksen ensisijaiseksi rahoittajaksi pankki

Pankki on usein luontevin valinta aloittavan yrityksen ensisijaiseksi rahoittajaksi. Jos yrityksesi vakuudet eivät riitä pankin luotolle, pankki voi hakea Finnveran alkutakausta myönnettävän luoton vakuudeksi. 

- Arvioimme yrityksen takaisinmaksukykyä liikevaihdon, kannattavuuden ja tulevaisuuden suunnitelmien pohjalta. Ilman uskottavaa liikevaihdon näkymää tai tilauskantaa rahoitusta on pääsääntöisesti mahdotonta myöntää, sanoo liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

Tuotekehitysvaiheessa olevan startup-yrityksen ensisijaiset rahoitusmuodot ovat omat sijoitukset ja pääomasijoitukset, TE-palveluiden myöntämä starttiraha sekä Business Finland, joka rahoittaa kasvuun, kansainvälistymiseen ja uuteen liiketoimintaan tähtäävien innovaatioiden kehittämistä.

Finnveran pk-takaus on tarkoitettu yli kolme vuotta toimineille kasvua tavoitteleville pk-yrityksille.

Finnveran ensisijainen rahoitusmuoto on takaus

Finnveran ensisijainen rahoitusmuoto on takaus. Finnveran tehtävänä on täydentää rahoitusmarkkinoita eikä kilpailla rahoituksen tarjoajana muiden rahoittajien kanssa, vaan jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä. Asiakkaan näkökulmasta keskeinen hyöty takausten käyttämiseen on pankkisuhteen vahvistuminen, mistä arvioimme olevan hyötyä yritykselle jatkossa.

- Neuvottelethan rahoitushankkeesta aina ensin pankkisi kanssa. Jos yritykseltäsi puuttuu pankin edellyttämiä vakuuksia, Finnveran osittainen takaus voi olla ratkaisu pankkirahoituksen järjestymiseen. Myönnämme yritykselle lainaa vain osana ennalta sovittua kokonaisrahoitusta, ja Finnvera myöntää suoria lainoja käytännössä erittäin harvoin. Asiantuntijamme auttavat oikean ratkaisun löytymisessä, jatkaa liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

Suoria lainatuotteita käytetään vain tietyissä erityistilanteissa, kuten esimerkiksi yrittäjälainaa yritysten omistusjärjestelyissä tai kasvulainaa suuremmissa kasvu- ja kansainvälistymishankkeissa sekä omistusjärjestelyissä. 

Pankkien ja Finnveran rahoituksen suurin ero vakuuskäytännössä

Pankkien ja Finnveran rahoituksen suurin ero on vakuuskäytännössä. Finnveran rahoituspäätös perustuu yrityksen menestysmahdollisuuksien arviointiin, kun taas pankit edellyttävät rahoitukselleen vakuuksia. Jos yrityksen menestymismahdollisuudet arvioidaan riittäviksi, Finnveralla on mahdollisuus ottaa pankkeja suurempi vakuusriski.

- Finnveran rooli yrityksen rahoittajana on aina väliaikainen. Pitkällä tähtäimellä pyrimme siihen, että yritykset saavat tarvitsemansa rahoituksen vapailta markkinoilta, jatkaa Heinilä.

 

Lue lisää:

 

Jaa sivu: