Etsi Finnverasta

Artikkelit

Edellinen sivu

Luottovakuutus suojaa isoilta murheilta vientikaupoissa

10.10.2018

Vientiä harkitsevat ja uusille markkinoille laajentavat pk-yritykset tarvitsevat lisää tietoa luottovakuutuksen hyödyistä. Yritysten luotonhallintaan erikoistuneen Finnriskin Timo Nisumaa listaa keskeisiä perusteita luottovakuutuksen käytölle.

Herättelylle on aihetta, sillä joka viides vientiyritys on joutunut kirjaamaan luottotappioita viimeisen kahden vuoden aikana. Kauppoja on jäänyt jopa syntymättä, kun yritys ei ole myöntänyt maksuaikaa tai saanut suojattua ostajariskiä.

Tiedot ovat peräisin Finnveran, Keskuskauppakamarin ja Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n kesäkuussa julkaisemasta kyselystä, jonka aiheena oli Yritysten rahoitusosaaminen vientikaupoissa.

Kyselyn perusteella ennakkomaksut nousivat tärkeimmäksi keinoksi hallita ostajaan liittyviä luottoriskejä.

Nisumaa sanoo, että ennakkomaksujen käyttö ei ole yleisesti mahdollista kiristyneen kilpailun takia. Luottotappioiden pelossa ei myöskään kannata jättää vientikauppoja tekemättä.

– Suurista yrityksistä varmasti 99 prosenttia on miettinyt luottovakuutuksen käyttämistä, keskisuurissa prosentit putoavat jo merkittävästi, mutta ne tietävät luottovakuutuksen. Pk-yrityksissä tilanne on aivan toinen, Nisumaa arvioi.

Hänen mukaansa luottovakuutus suojaa ensisijaisesti luottotappioilta. Vakuuttajalta saa rahat 30 päivässä, jos asiakasyritys ajautuu maksukyvyttömäksi tai konkurssiin. Korvausta voi hakea myös 90 päivän maksuviiveen jälkeen, mikäli saatava on riidaton.

Lisäksi yritys pystyy laajentamaan nopeammin uusille markkinoille ja saa kilpailuetua myöntämällä maksuaikaa asiakkailleen.

– Osalla yrityksistä on yhä vääriä käsityksiä siitä, miten luottovakuutus toimii. Sen käyttäminen on helppoa ja hinta on halvempi verrattuna muihin suojausmekanismeihin, kuten remburssiin, Nisumaa sanoo.

Yritys voi kysyä luottovakuutuksista esimerkiksi Finnveralta, vakuutusmeklareilta tai yksityisiltä vakuutusyhtiöiltä.

Eniten luottovakuutusta käytetään eteläisen Euroopan maissa, joissa maksuajat ovat pitkät ja yritysten luottamus asiakkaan maksukykyyn tai -haluun on heikko. Suomi on pohjoismaisessa vertailussa hännänhuippuna yhdessä Norjan kanssa.

– Tanskalaiset yritykset käyttävät paljon luottovakuutusta. Maa sijaitsee lähellä Saksaa. Siellä luottovakuuttaminen on luontainen osa yritysten välistä kaupankäyntiä, Nisumaa sanoo.

Vakuuttaminen voi pelastaa

Viennin rahoittajat ja yksityiset luottovakuuttajat ovat päättäneet ryhtyä laajaan yhteistyöhön pk-vientiyritysten rahoitusosaamisen vahvistamiseksi. Maanlaajuinen vientikaupan rahoituskiertue on parhaillaan käynnissä.

Nisumaa on törmännyt uransa aikana tapauksiin, joissa yritykset ovat olleet liian sinisilmäisiä ja joutuneet kirjaamaan luottotappioita.

– Eräs yritys laajensi uusille markkinoille kovaa vauhtia. Ulkomainen asiakas tilasi yritykseltä pieniä eriä, joista maksettiin jopa ennakkoon. Sitten tuli iso tilaus, johon pyydettiin maksuaikaa 90-120 päivää. Maksua ei ikinä tullut ja asiakas oli kadonnut. Tällaisia tapauksia on sattunut jopa kokeneille viejille, Nisumaa kertoo.

Hänellä on myös hyviä esimerkkejä, joissa myyntisaamisten suojaaminen on pelastanut jopa konkurssilta.

– Suomalainen keskisuuri yritys yritti pitkään päästä Euroopan suurimman elintarvikealan yrityksen kanssa kauppoihin. Lopulta kaupat toteutuivat ja suomalaisyrityksen liikevaihto lähti rajuun kasvuun. Yhtäkkiä paljastui, että ulkomaisen yrityksen konsernijohto oli syyllistynyt miljardiluokan petoksiin ja lopputuloksena oli konkurssi. Ilman luottovakuutusta suomalaisyrityksen koko toiminta olisi vaarantunut, Nisumaa sanoo.

FAKTA: Mikä luottovakuutus?

  • Luottovakuutus suojaa yritystä luottotappioilta, joita syntyy, jos asiakasyritys ei halua tai ei pysty maksamaan laskuaan esimerkiksi konkurssin takia.
  • Ongelmatilanteissa korvausta voi hakea 90 päivän maksuviiveen jälkeen, jos saatava on riidaton.
  • Ulkomaisten asiakkaiden maksutapakäyttäytymisestä on vaikea saada tietoa. Luottovakuutus torjuu myös tätä riskiä.
  • Luottovakuutus on tarkoitettu jatkuvaan, lyhyen maksuajan kauppaan. Se sopii myös pienille kaupoille.
  • EU-lainsäädäntö kieltää Finnveraa myöntämästä luottovakuutusta Eurooppaan ja läntisiin teollisuusmaihin. Katso listaus täältä.
Puhelinvaihde

029 460 11 (ark. 8.00-16.15)


Rahoitusneuvonta

029 460 2580 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Muu asiointi

029 460 2790 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Helsingin-pääkonttori

Porkkalankatu 1

PL 1010, 00101 Helsinki


Kuopion-pääkonttori

Kallanranta 11

PL 1127, 70111 Kuopio


Katso kaikki yhteystiedot