Content Section
Artikkelit

Koronatilanne haastaa yritysten vientinäkymiä – kilpailukyky ja riskienhallinta on mahdollista varmistaa

Published date

Koronan aiheuttama tilanne vaikuttaa monella tapaa vientikauppaan ja markkinoihin. Kahdeksatta kertaa, nyt virtuaalisesti, järjestetyn Team Finland –päivän teemana oli Kriisistä uudistumiseen. Kasvu ja kansainvälistyminen ovat kuitenkin keinoja päästä kriisistä eteenpäin. Vientikaupassa on mahdollista suojautua riskeiltä ja säilyttää kilpailukyky maksuehdoissa. Kartonkivalmistaja Pankaboardilla riskienhallinta on olennainen osa myyntiprosessia.

Miten ostajariskiä voi hallita ilman, että kauppojen voittaminen hankaloituu? Keinoista keskusteltiin Finnveran rahoituspäällikön Erno Ihton isännöimässä vientikaupan rahoitusklinikassa. 

–On olemassa riskienhallintakeinoja, joilla maksuajallinen myynti ulkomaiselle ostajalle on turvallista, kertoo Ihto.

Näitä keinoja ovat esimerkiksi laskusaatavien luottovakuuttaminen ja vahvistettu maksuajallinen remburssi. Finnveran vientikaupan rahoituspäälliköt neuvovat näiden keinojen käytöstä suoraa vientiä harjoittaville pk-yrityksille.

Yrityksen luottopolitiikka ohjaa viennin myyntiprosessia

Yrityksen viennin luottoriskien hallintaa klinikassa oli avaamassa Pankaboard Oy:n myynti- ja markkinointi johtaja Christer Nordman. Nordmanin mukaan yhtiö vakuuttaa käytännössä kaikki avoimet, maksuajalliset kauppansa joko yksityisellä luottovakuuttajalla tai Finnverassa. Luottovakuutuksella yritys voi suojautua luottotappioilta tilanteissa, joissa asiakas on maksukyvytön tai -haluton.

Pankaboardilla riskienhallinta on olennainen osa myyntiprosessia. Taloudellisen riskinhallinnan lisäksi luottovakuutuksen käyttö selkiyttää myyntiverkoston johtamista. Tämä on erityisen tärkeää, kun yhtiön oma myyntiverkosto on laaja ja asiakkaita on yli 600 lähes 70 maassa. Jos haettua luottovakuutusta ei saa, se on selkeä hälytysmerkki siitä, että ostaja voi olla maksuvaikeuksissa. Pankaboard käyttää viennissään myös muita luottoriskien hallintavälineitä kuten rembursseja, perittäviä ja ennakkomaksuja.

Finnvera voi auttaa vientiyrityksiä riskienhallinnassa aiempaa laajemmin – luottovakuutuksia nyt myös EU-maihin

Luottovakuutus on helppo sekä varsin edullinen tapa vakuuttaa vientisaatavat. Luottovakuutus tukee yrityksien riskienhallintaa ja auttaa viejiä jatkamaan kauppasuhteita epävarmuuden aikana. Riskienhallinannan kautta luottovakuutus myös auttaa yrityksiä kasvamaan kannattavasti.

EU-komissio otti keväällä käyttöön koronapandemian vuoksi toimenpidepaketin, jonka ansiosta Finnvera voi myöntää lyhyen riskiajan (alle 2 vuoden) vientitakuita myös EU-maihin ja läntisiin teollisuusmaihin 31.12.2020 saakka. Vientikaupat pitää tehdä kesäkuun 2021 loppuun mennessä. Luottovakuutus soveltuu kansainvälistä ulkomaankauppaa harjoittaville yrityksille, ja se sopii myös pienille vientikaupoille. Finnveralla on esimerkiksi 10 000 euron ostajakohtaisia luottorajoja.

Team Finland -verkoston palvelut käyttöön kansainvälistymisessä

Kahdeksatta kertaa järjestettyyn Team Finland -päivään osallistui ennätyksellisesti yli 900 suomalaisyritysten johdon ja kansainvälisen myyntiportaan edustajaa. Yritysten edustajilla oli mahdollisuus yhden päivän aikana tavata virtuaalisesti noin 400 Team Finland -verkoston asiantuntijaa yli 90 maasta.

Team Finland -verkosto kokoaa yhteen yrityksille suunnatut valtiorahoitteiset kansainvälistymispalvelut.  Verkoston ydintoimijoita ovat Business Finland, Finnvera, työ- ja elinkeinoministeriö, ulkoministeriö sekä ELY-keskukset ja TE-toimistot.

Lue lisää vientikauppojen rahoituksesta.

Tutustu Team Finlandin palveluihin.

Kriisistä uudistumiseen – Team Finland -päivän avauksessa keskusteltiin kansainvälistymisen edellytyksistä. Katso keskustelu videolta.