Content Section
Artikkelit

Juuso Heinilä: Rahoitusmarkkinoilla kuohuu – Finnvera valmiina toimimaan nopeasti

Viimeistään finanssikriisi osoitti, että rahoitusmarkkinoiden maantieteellisesti kaukaisillakin häiriöillä on tapana iskeä myös Suomeen voimalla, kirjoittaa Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.
Published date

Rahoitusmarkkinat kuohuvat Silicon Valley Bankin romahdettua viranomaisten pelastettavaksi. Onko tällä vaikutuksia myös Suomeen? Viimeistään finanssikriisi osoitti, että rahoitusmarkkinoiden maantieteellisesti kaukaisillakin häiriöillä on tapana iskeä myös Suomeen voimalla, kirjoittaa Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

Rahoitusmarkkinoiden tilanne on huolestuttava. Rahapoliittinen täyskäännös ja korkojen nopea nousu tuovat parhaillaan esille pinnan alla kyteneitä ongelmia. Silicon Valley Bank ei hallinnut korko- ja likviditeettiriskejään romahtaen nopeasti viranomaisten pelastettavaksi. Kysymys on kuitenkin laajempi koskien koko rahoitus- ja talousjärjestelmän vakautta, joka natisee liitoksistaan.

Keskuspankkien tilanne on vaikea. Inflaatio ei johdu vain sodasta ja energiakriisistä vaan sen ytimessä on pitkään jatkunut yhtäaikainen elvyttävä raha- ja finanssipolitiikka. Inflaation pysäyttämiseksi koronnostot näyttävät välttämättömiltä, mutta niiden heijastusvaikutuksia rahoitusjärjestelmään on vaikea arvioida etukäteen. Korkotaso ei ole historiallisesti erityisen korkealla, mutta korkotason nousu on etenkin suhteellisesti ollut dramaattinen ja yllättänyt monet rahoitusmarkkinoiden toimijat huonosti valmistautuneina. Jälkikäteen arvioiden korkotason normalisointi aloitettiin liian myöhään ja elvyttävä finanssipolitiikka jatkui liian pitkään.

Pankkijärjestelmän vakauden näkökulmasta SVB:n kaatuminen oli ikävä käänne. Finanssikriisin jälkeen sääntelyä ja valvontaa kiristettiin eri puolilla maailmaa. Tästä huolimatta SVB:n talletuspako eteni hyvin perinteiseen tapaan ja samalla tuli selväksi, etteivät sääntely ja valvonta ole olleet Yhdysvalloissa rahoitustaseen riskien osalta riittäviä. Käsitykseni mukaan tilanne on Euroopassa parempi. Arvioin silti amerikkalaispankkien vaikeuksien heijastuvan nopeasti myös eurooppalaiseen keskusteluun pankkisääntelystä.

Viimeistään finanssikriisi osoitti, että rahoitusmarkkinoiden maantieteellisesti kaukaisillakin häiriöillä on tapana iskeä myös Suomeen voimalla. Lähiviikkoina on syytä seurata suomalaispankkien ottolainauksen kustannusten kehitystä. Mikäli pankkien riskinoton ja puskurien tasapainoon kiinnitetään kasvavaa huomioita, suomalaispankit ovat lähtökohtaisesti hyvässä asemassa.

On kuitenkin mahdollista, että myös Suomessa pankit vähentävät riskinottoa ja tällä voisi olla merkittävä vaikutus esimerkiksi suomalaisten pk-yritysten rahoituksen saatavuuteen.

Seuraamme Finnverassa rahoitusmarkkinoiden tilannetta tarkasti. Olemme valmiina toimimaan nopeasti, mikäli suomalaisten yritysten rahoituksen turvaaminen sitä edellyttää.

Juuso Heinilä
liiketoimintajohtaja, pk- ja midcap-liiketoiminta

Jaa sivu: