Content Section
Artikkelit

Finnvera hakee ratkaisuja kestävän kasvun haasteisiin – ”Investointien rahoitus on turvattava”

""
Olemme varautuneet toimimaan monipuolisesti ja lisäämään myös suorien lainojemme tarjontaa, jos kasvua hakevien pk-yritysten rahoitukseen syntyy kapeikkoja. On tärkeää, että toimintaympäristömme tukee yritysten kasvuhalukkuutta myös rahoituksellisesti, sanoo Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.
Published date

Haasteellisten aikojen jälkeen talous elpyy ja vienti vetää. Yritykset eivät enää tarvitse rahoitusta koronakriisin aiheuttamaan kuoppaan liiketoiminnassa, vaan patoutuneeseen kysyntään vastaamiseen. Jotta päästään pysyvämmälle kasvu-uralle, tarvitaan uusia investointeja ja kestävää kasvua, muistuttaa Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

”Nyt rahoitetaan palautumista. Se näkyy kaupan ja toimitusten rahoituksen kasvuna, sekä kotimaassa että vientikaupoissa”, sanoo Juuso Heinilä.

Myös yritysten omistajanvaihdosten rahoitus on poikkeuksellisen korkealla, mikä on hyvä uutinen yrityskentän elinvoiman kannalta.

Finnveran tuore Rahoitus & kasvu -katsaus kertoo, että talouskasvu ja elpyminen näkyvät lisääntyneinä tilauksina yrityksissä. Etenkin teollisuudessa rahoituksen näkymät ovat positiiviset. Huolina ovat tuotannon pullonkaulat, kuten pula komponenteista ja yhä enemmän pula työvoimasta. Myös kustannusten nousu uhkaa yritysten kannattavuutta.

”Toivoisimme näkevämme pk-yrityksiltä enemmän investointeja nyt kun talouden näkymät ovat kirkastuneet. Jotta Suomen talous yltää pysyvämpään, kestävään kasvuun, me tarvitsemme yritysten uusia investointeja – sekä kiinteitä investointeja että tuotekehitystä”, sanoo Heinilä.

Julkisen rahoituksen rooli vihreässä siirtymässä perusteltu – hyödyttävät koko yhteiskuntaa

Kestävään kasvuun liittyvät vahvasti myös vihreät investoinnit.

Ilmastonmuutos on uhka, mutta toisaalta sen torjumiseen tähtäävät investoinnit voivat tuoda työtä ja kasvua Suomeen. Mahdollisuuteen tarttuminen näkyy jo myös Rahoitus & kasvu -katsauksessa. Finnveran rahoitusammattilaisista 61 % sanoo, että ilmasto- tai ympäristöratkaisuihin liittyvä liiketoiminta on lisääntynyt jonkin verran. Reilu kolmannes arvioi, että liiketoiminta sektorilla on pysynyt olemassa olevalla tasollaan.

”Haluamme olla rahoituksellamme turvaamassa vihreän siirtymän investointeja. On tärkeää, että Suomi on rahoituksen näkökulmasta kilpailukykyinen. Tiivistämme yhteistyötämme myös Euroopan komission kanssa, jotta voimme tukea käännettä kohti ympäristön kannalta kestävää taloutta”, toteaa Heinilä.

Julkisen rahoituksen rooli vihreässä siirtymässä on Juuso Heinilän mukaan perusteltu. Kyseessä voivat olla yksittäisten yritysten näkökulmasta kalliit investoinnit, jotka kuitenkin toteutuessaan hyödyttävät koko yhteiskuntaa.

Finnvera valmis lisäämään suoria lainoja takausten rinnalla

Rahoituksen saatavuus on koronakriisin jälkeisessä tilanteessa pääsääntöisesti hyvä, ja yrityksiä kannustetaan nyt hyödyntämään rahoitusta innovaatioihin ja kasvuun. Keskustelu pankkien sääntelyn kiristymisestä edelleen nostaa kuitenkin huolta kasvuyritysten rahoituksesta.

”Investointien rahoitus on turvattava, ja on selvää, että sääntelyn kiristyminen vaikeuttaa pankkien riskinottoa. Finnvera on varautunut riskinjakoon yhteistyössä muiden rahoittajien kanssa, ja olemme valmiit lisäämään myös omien suorien lainojemme myöntämistä”, Heinilä sanoo.

Kriisitilanteessa Finnveran rahoituksen painopiste oli pankkien lainoille myönnettävissä takauksissa, ja niillä tulee olemaan jatkossakin merkittävä rooli.

”Olemme kuitenkin varautuneet toimimaan monipuolisesti, jos kasvua hakevien pk-yritysten rahoitukseen syntyy kapeikkoja. On tärkeää, että toimintaympäristömme tukee yritysten kasvuhalukkuutta myös rahoituksellisesti. Suomi ei pysty huolehtimaan yhteiskunnan hyvinvoinnista, ellei yrityksiä saada käyntiin”, Heinilä summaa.

Jaa sivu: