Content Section
Valmet Automotive

Rahoitus vauhdittaa siirtymää autonvalmistajasta liikenteen sähköistäjäksi – Valmet Automotivelle 100 miljoonan euron EGF-luotto

Akkuklusteri elää voimakasta kasvuvaihetta Suomessa liikenteen sähköistymisen myötä. Rahoitus tukee Valmet Automotiven siirtymää liikenteen sähköistäjäksi.
""

Akkuklusteri elää voimakasta kasvuvaihetta Suomessa liikenteen sähköistymisen myötä. Rahoitus tukee Valmet Automotiven siirtymää liikenteen sähköistäjäksi. Muutoksella on merkittävä vaikutus suomalaiseen vientiin ja työllisyyteen. Finnvera on myöntänyt Valmet Automotivelle 100 miljoonan euron luoton, jolla on Euroopan investointipankin (EIP) EGF-takaus.

Valmet Automotiven asiakkaita ovat muun muassa Mercedes Benz ja Volvo.

Autoteollisuuden tarve akkujärjestelmille ja akkujen tuotantokapasiteetille kasvaa jatkuvasti. Rahoitus tukee yhtiön muutosta autonvalmistajasta akkuteollisuuteen ja vihreään siirtymään.

- Käyttöpääomarahoituksen lyhyen ajan käyttötarkoitus liittyy myös pandemiaan, jolla on ollut vaikutuksia toimitusketjuihin ja tuotantoon. Pidemmällä aikavälillä rahoitus tukee yhtiön tuotevaihdoksia ja siirtymää liikenteen sähköistymiseen, sanoo Valmet Automotiven talousjohtaja Juha Torniainen.

Marraskuussa 2021 yhtiö julkisti oman tuotekehityksen tuotteena modulaarisen akkualustan, joka soveltuu paitsi liikenteen, myös työkoneiden sähköistämiseen.

Valmet Automotivella on Suomessa tehtaat Salossa ja Uudessakaupungissa. Yhtiö työllistää yhteensä 4 500 henkeä, joista suurin osa työskentelee Suomessa. Tuotanto suuntautuu lähes kokonaan vientiin, ja yhtiö on Suomen suurimpien vientiyritysten joukossa.

- Tekemisemme kasvaa ja monipuolistuu ja sillä on merkittävä vaikutus suomalaiseen vientiin ja työllisyyteen, Juha Torniainen sanoo.

Akkuliiketoiminnan näkymät ovat erittäin vahvat. Valmet Automotiven arvion mukaan muutaman vuoden kuluessa akkujen liikevaihto saavuttaa autonvalmistuksen liikevaihtotason. Akkujen kysyntä autoteollisuudessa ja muillakin aloilla kasvaa erittäin nopeasti.

Suomi tarjoaa toimintaympäristönä erinomaisia kasvumahdollisuuksia akkuliiketoiminnalle. Kansallinen akkuklusteri on monipuolinen, suomalainen osaaminen on korkealuokkaista ja energia puhdasta.

EGF-takausohjelma jatkuu kesäkuun 2022 loppuun

Finnvera liittyi huhtikuussa 2021 EIP:n Pan-European Guarantee Fund (EGF) -takausohjelmaan, jonka puitteissa Finnvera voi kesäkuun 2022 loppuun saakka myöntää kaikkiaan 650 miljoonaa euroa käyttöpääoma- ja investointilainoja pääasiassa suurten yritysten rahoitustarpeisiin. Rahoituksella on EIP:n 75 prosentin takaus.

Takausohjelma on tarkoitettu EU:n pk-yritysmääritelmän ylittäville keskisuurille ja suurille yrityksille, joiden henkilöstömäärä on vähintään 250, vuosiliikevaihto yli 50 miljoonaa euroa ja taseen loppusumma yli 43 miljoonaa euroa.

- Takausohjelman pidentäminen laajentaa edelleen Finnveran mahdollisuuksia toimia kaupallista markkinaa täydentävänä rahoittajana, jolloin myös suuret yritykset pystyvät hyödyntämään EU:n laajuista takausohjelmaa, sanoo Finnveran liiketoimintajohtaja Jussi Haarasilta.

Finnvera käyttää takausohjelman piirissä suoraa luottoa. Yksittäisen luoton määrä voi olla enintään 100 miljoonaa euroa ja luottoaika enintään 6 vuotta. Rahoituksen tarkemmista ehdoista sovitaan hankekohtaisesti. Lähtökohtaisesti ehdot vastaavat yrityksen muun rahoituksen ehtoja.

Lue myös: Mahdollisuus myöntää suurille yrityksille Euroopan investointipankin takaamaa käyttöpääomalainaa jatkuu kesäkuun 2022 loppuun

EGF-takauksen alainen Finnvera-luotto
Luotonsaaja: Valmet Automotive Oy

Luoton määrä: 100 miljoonan euron käyttöpääomalimiitti
Luottoaika: 4 vuotta
Solmittu: 12/2021

Julkaisupäivä: 27.1.2022

Jaa sivu: