Content Section
Metsä Fibre

Finnvera takaamassa Metsä Fibren investointia Kemiin

Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan investoinnin arvo on 1,6 miljardia euroa. Finnvera myöntää 80 prosentin takuukatteen 500 miljoonan euron lainalle, jonka takaisinmaksuaika on 8,5 vuotta. Finnvera on hankkeen suurin yksittäinen vieraan pääoman rahoittaja.
""

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre on tehnyt investointipäätöksen Kemiin rakennettavasta biotuotetehtaasta. Biotuotetehdas hyödyntää puuraaka-aineen ja tuotannon sivuvirrat kokonaan erilaisina biotuotteina, joilla voidaan korvata fossiilisia materiaaleja ja polttoaineita. Kemiin nousevan tehtaan konsepti on samanlainen kuin vuonna 2017 käynnistetyn Äänekosken biotuotetehtaan. 

Metsä Fibren investoinnin arvo on 1,6 miljardia euroa. Finnvera myöntää 80 prosentin takuukatteen 500 miljoonan euron lainalle, jonka takaisinmaksuaika on 8,5 vuotta. Finnvera on hankkeen suurin yksittäinen vieraan pääoman rahoittaja. Finnveran vientitakuu on mahdollinen kotimaisessa vientiä edistävässä investointiprojektissa. Laitos lisää vuotuista vientiä Suomesta noin 0,5 miljardilla eurolla.

Myös päälaitetoimittajana on suomalainen yhtiö Valmet. Biotuotetehdasprojektin kotimaisuusasteen arvioidaan nousevan jopa noin 70 prosenttiin. Hankkeella ja sen rahoituksella on laaja taloudellinen vaikutus koko Suomeen.

Metsä Fibren mukaan Kemin biotuotetehdas luo koko suoraan arvoketjuunsa Suomessa noin 1 500 uutta työpaikkaa, joista suurin osa sijoittuu puunhankintaan. Kaikkiaan Kemin biotuotetehtaan suorassa arvoketjussa Suomessa työskentelee noin 2 500 henkilöä. 

Tehtaan rakennusvaihe kestää noin kaksi ja puoli vuotta, ja tehdas valmistuu vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä. 

Takuun haltija: Nordea Bank Abp, sivuliike Ruotsissa
Järjestäjäpankit: BNP Paribas Fortis S.A./N.V., Crédit Agricole Corporate and Investment Bank, Danske Bank A/S, DNB Bank ASA, Handelsbanken Capital Markets, Svenska Handelsbanken AB (Publ), Nordea Pankki Oyj, OP Yrityspankki Oyj, Skandinaviska Enskilda Banken AB (Publ), Swedbank AB (Publ)
Laitetoimittaja: Valmet Technologies Oy ja Valmet Automation Oy
Ostaja ja luotonsaaja: Metsä Fibre Oy
Projekti: Kotimainen vientiin liittyvä investointi biotuotetehtaaseen, joka rakennetaan Kemiin.

Hankkeen kohdemaa: Suomi
Luoton määrä: 500 miljoonaa euroa
Luottoaika: 2,5 + 8,5 vuotta
Julkaisuaika: 1.3.2021

Jaa sivu: