Etsi Finnverasta

Uutiset

Edellinen sivu

Vekselitakuusta vauhtia pienille vientikaupoille

02.06.2016

Vekselitakuu soveltuu parhaiten alle kahden miljoonan euron kauppoihin. Finnveran tiimipäällikkö Eeva-Maija Pietikäinen vastaa yleisimpiin kysymyksiin vekselitakuusta.

Millaisiin vientikauppoihin vekseli ja vekselitakuu soveltuvat?

Etenkin pienehköt yksittäiset pääomatavarakaupat kuten kone- ja laitehankinnat soveltuvat vekselillä rahoitettavaksi, mutta vekseliä voi käyttää myös jatkuvaan myyntiin.

Miten vekseli käytännössä toimii?

Viejä ja ostaja sopivat kauppaneuvotteluissa, että ostaja maksaa kauppahinnan luottoehdoilla, ja että luottoinstrumenttina on vekseli.  Tyypillisesti viejä asettaa vekselin eli antaa ostajalle maksukehotuksen, jonka ostaja hyväksyy allekirjoituksellaan. Vekseli on määrämuotoinen ja yksinkertainen velkasitoumus, jonka viejä siirtää pankille. Pankki diskonttaa vekselin, jolloin viejä saa rahat heti, ja jolloin ostaja maksaa vekseliluoton takaisin pankille sovitun maksuaikataulun mukaan. Finnvera antaa pankille vekselintakuun eli maksaa pankille korvauksen, jos ostaja ei suoriudukaan takaisinmaksusta.

Mitä riskejä vekselitakuu kattaa?

Vekselitakuu kattaa ostajaan ja ostajan maahan liittyvät luottoriskit. Tyypillisin riski on ostajan maksukyvyttömyys eli konkurssi.

Mitä asioita viejän täytyy erityisesti huomioida käyttäessään vekseliä?

Jo aikaisessa vaiheessa kaupantekoa kannattaa pohtia, voisiko vekselirahoituksen tarjoaminen olla hyvä vaihtoehto, ja tarkastaa omasta pankista ja Finnverasta, voiko vekseliä käyttää viennin kohdemaassa. Kaikissa maissa kuten Venäjällä se ei toimi. Toinen tarkistettava asia ovat vekselirahoituksen kustannukset. Rahoittajapankki määrittää koron ja Finnvera luottoriskin hinnan, ja usein vekselirahoitukseen voi liittyä myös juridisia kuluja. 

Myyminen luotolla edellyttää sitä, että asiakas on luottokelpoinen, joten tulee varautua pyytämään asiakkaalta 2–3 vuoden tilinpäätöstiedot – myös siihen vaihtoehtoon tulee varautua, että heikon luottoriskin vuoksi Finnvera ei voikaan myöntää takuuta.  

Miten vekselitakuuta haetaan?

Viejä hakee takuuta Finnverasta, koska viejä pystyy parhaiten antamaan vientikaupan tiedot. Hakemuksen yhteydessä pyydämme myös viejää allekirjoittamaan lahjonnanvastaisen vakuutuksen. Itse takuu myönnetään rahoittavalle pankille.

Millaisia ehtoja vekselitakuun myöntämiselle on?

Ostajan ja ostajan maan on oltava luottokelpoisia, ja ostajan maassa on oltava toimiva vekselilainsäädäntö.

Kuinka pitkä maksuaika voi olla?

Pääomatavaroille korkeintaan 5 vuotta. Jatkuvassa viennissä tyypillisesti esiintyy lyhyttä maksuaikaa eli 3 kk tai 6 kk.

Lisätietoja:

Tuotteet > Vientitakut > Vekselitakuu

Puhelinvaihde

029 460 11 (ark. 8.00-16.15)


Rahoitusneuvonta

029 460 2580 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Muu asiointi

029 460 2790 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Helsingin-pääkonttori

Porkkalankatu 1

PL 1010, 00101 Helsinki


Kuopion-pääkonttori

Kallanranta 11

PL 1127, 70111 Kuopio


Katso kaikki yhteystiedot