Content Section
Uutiset

Suhdannerahoituksella taantuman yli - ensimmäiset suhdannetuotteet myönnetty tänään

Published date

Finnveran suhdannerahoitus auttaa talouden taantuman takia maksuvalmius- tai kannattavuusongelmiin joutuneita yrityksiä. Edellytyksenä on, että yrityksellä on mahdollisuudet kannattavaan liiketoimintaan taantumavaiheen jälkeen.

Suhdannelainat ja -takaukset on tarkoitettu enintään 1 000 henkilöä työllistäville yrityksille, joiden rahoituksen saatavuus on tämänhetkisessä suhdannetilanteessa vaikeutunut. Heikentyneen taloustilanteen vuoksi monilla yrityksillä on ongelmia maksuvalmiudessa tai kannattavuudessa.

- Suhdannetuotteillamme yritys voi varmistaa käyttöpääomansa riittävyyden. Voimme rahoittaa näillä tuotteilla myös yrityksen kilpailukykyä vahvistavia investointeja, kotimaan alueellisesta rahoituksesta vastaava varatoimitusjohtaja Veijo Ojala kertoo.

Suhdannerahoitusta saavalla yrityksellä pitää olla kannattavan toiminnan edellytykset.
- Arvioimme yritystutkimuksessamme, onko hakijayrityksellä mahdollisuudet toimia kannattavasti taantumavaiheen jälkeen. Yrityksen kanssa yhdessä selvitämme ongelmien syyt ja toimenpiteet, joita tarvitaan tilanteen parantamiseksi.
- Velkaraha ei automaattisesti vahvista toimintaedellytyksiä, vaan menestyäkseen yrityksen on kehitettävä myös uusia toimintatapoja.

Yhteistyössä muiden rahoittajien kanssa

Finnvera tekee yhteistyötä ja jakaa riskejä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera edellyttää, kuten aiemminkin, yrityksen muiden rahoittajien osallistuvan rahoitukseen vaikeissakin tilanteissa.
- Rahoitustarpeesta voimme suhdannelainalla rahoittaa yleensä enintään 50–70 prosenttia. Suhdannetakauksemme osuus voi olla enintään 80 prosenttia taattavan luoton määrästä.
Suhdannetuotteiden myöntämisen ehtona on, että yrityksen muut päärahoittajat sitoutuvat myöntämään lisärahoitusta tai vakauttamaan saataviaan.
– Näin varmistetaan suhdannerahoituksen suotuisat vaikutukset yrityksen rahoitustilanteeseen.

Taantuman yli pyritään pääsemään myös riittävällä määrällä lyhennysvapaita vuosia.
- Suhdannerahoituksen maksuohjelman alkuun on tarvittaessa mahdollista saada kahdesta kolmeen lyhennyksistä vapaata vuotta.
Ojala muistuttaa, ettei Finnveran suhdannerahoitus, kuten ei muukaan Finnveran myöntämä rahoitus, ole muutettavissa avustukseksi, vaan se on maksettava korkoineen takaisin.

Aiemmat kokemukset suhdannelainasta myönteisiä

Suhdannelainoja ja -takauksia voidaan myöntää 900 miljoonaa euroa vuosina 2009–2011. Ojala arvioi, että kolmen vuoden aikana suhdannetuotteita tarjotaan noin 6 000 yritykselle.

Suhdannelainat olivat käytössä ensimmäisen kerran 1990-luvun alkupuolen lamassa, jolloin niistä saatiin myönteisiä kokemuksia.
- Suhdannelainoja myönnettiin tuolloin yli miljardi markkaa 2 200 pk-yritykselle. Tämä rahoitus pelasti monet yritykset laman yli, ja syntyneet luottotappiot pysyivät kohtuullisina.
- Toivottavasti nyt käyttöönottamillamme suhdannetuotteilla on vähintään yhtä myönteisiä vaikutuksia suomalaisten yritysten parhaaksi.

Suhdannelainan ja –takauksen ehdot

Kenelle Enintään 1 000 henkilöä työllistävälle yritykselle, jolla ei ole konserniyhteyttä varsinaiseen suuryritykseen.
Määrä 30 000 - 10 000 000 euroa
Laina- ja takausaika 5–6 vuotta, TyEL-lainojen osalta 5–10 v, tarvittaessa 2–3 vapaavuotta.
Korko 6 kk euribor tai kiinteä korko + riskin mukainen marginaali
Takausprovisio Riskin mukainen marginaali
Vakuus Neuvotellaan tapauskohtaisesti
Muut kustannukset Toimitusmaksu
Muut ehdot Yrityksen päärahoittajien osallistuttava rahoitukseen myöntämällä lisärahoitusta tai vakauttamalla saataviaan.
Yrityksen edellytykset kannattavaan toimintaan selvitetään yritystutkimuksessa.
   

Rahoituksen hakeminen

Voit hakea lainaa tai takausta täyttämällä sähköisen rahoitushakemuksen Asioi sähköisesti -osiossa tai käyttämällä tuotesivuilta löytyvää tulostettavaa hakemuslomaketta (kts. linkit alla).

Soita ja kysy lisää suhdannelainasta ja -takauksesta puhelinpalvelustamme 020 690 782 tai lähimmästä aluekonttoristamme, valtakunnallinen vaihde 0204 6011.

Suhdannelaina
Suhdannetakaus
Suhdannetilanteesta selviäminen
Suhdannelaina ja -takaus -esite

Jaa sivu: