Content Section
Uutiset

Sisä-Suomen aluekatsaus 1–12/2023: Finnveran rahoitus kasvoi Pirkanmaalla ja Hämeessä – Pirkanmaalla investointien rahoituksessa kasvuharppaus

""
Published date

Finnvera myönsi vuonna 2023 rahoitusta Sisä-Suomen alueelle eli Pirkanmaalle, Kanta-Hämeeseen ja Päijät-Hämeeseen yhteensä 155 miljoonaa euroa (147). Myönnetyn rahoituksen määrä kasvoi kaikkien kolmen maakunnan alueella hieman edellisvuodesta. Pirkanmaalla rahoitusta kohdistui selvästi aiempaa enemmän investointeihin. Päijät-Hämeessä kasvoi erityisesti vientiin ja toimitustakauksiin kohdistunut rahoitus. Myös Kanta-Hämeessä rahoituksen kasvu johtui suurelta osin viennin ja toimituksien rahoituksesta.

Finnvera myönsi viime vuonna alueen maakunnista Pirkanmaan yrityksille rahoitusta 89 miljoonaa euroa (86), Päijät-Hämeeseen 51 miljoonaa euroa (48) ja Kanta-Hämeeseen 15 miljoonaa euroa (13).

Alueen maakuntien vahva teollinen perintö näkyy edelleen, ja teollisuus oli jälleen suurin yksittäisistä toimialoista kaikissa kolmessa maakunnassa. Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä rahoitus teollisten toimialojen yrityksille kasvoi hienoisesti.

Pirkanmaalla rahoituksen määrä kasvoi - investointien rahoitus harppasi ylöspäin

Pirkanmaalla Finnvera oli yhdessä pankkien ja muiden rahoittajien kanssa rahoittamassa vuonna 2023 yhteensä 223 miljoonan euron kokonaisrahoitushankkeita (185). Rahoituksesta 99 miljoonaa euroa (98) kohdistui yritysten käyttöpääomatarpeisiin, ja määrä pysyi lähes edellisvuoden tasolla. Sen sijaan investointien osuus maakunnan rahoituksesta kasvoi voimakkaasti, ja kokonaishankkeista investointeihin kohdistui 77 miljoonaa euroa (54).

− Investointien rahoituksen näin voimakas kasvu on positiivista, kun yleisesti yritysten toimintaympäristön muutokset erityisesti nousseiden korkojen ja inflaation osalta ovat pikemminkin vähentäneet investointihalukkuutta ja investointeihin kohdistuneen rahoituksen määrää. On myös mahdollista, että Finnvera on haluttu jakamaan riskiä myös sellaisissa hankkeissa, joita pankit olisivat vakaampina aikoina rahoittaneet itse. Tärkeintä kuitenkin on, että hankkeita on viety eteenpäin epävarmuudesta huolimatta, sanoo Finnveran Sisä-Suomen aluejohtaja Juha Ketola.

Rahoitettujen yrityskauppojen lukumäärä laski hieman vuoteen 2022 verrattuna. Finnvera oli Pirkanmaalla rahoittamassa 71 yrityksen omistajanvaihdosta (75), ja myönsi niihin rahoitusta yhteensä 13 miljoonaa euroa (11).

− Rahoitettujen yrityskauppojen keskikoko kasvoi, mikä kertoo osaltaan yrityskauppamarkkinan toipumisesta sekä ostajien tulevaisuudennäkymien parantumisesta ja luottamuksen palaamisesta. Rahoitettujen yrityskauppojen määrä ei kuitenkaan ole vielä palannut koronaa edeltävien vuosien tasolle, Ketola sanoo.

""

Päijät-Hämeessä Finnveran myöntämä rahoitus jatkoi kasvuaan

Finnveran yhdessä muiden rahoittajien kanssa rahoittamien kokonaishankkeiden määrä oli Päijät-Hämeessä 116 miljoonaa euroa (110). Siitä investointien osuus oli 27 miljoonaa (28), eli investointirahoituksen määrä maakunnassa tasaantui. Yritysten käyttöpääomatarpeiden osuus puolittui edellisvuodesta ollen ainoastaan 25 miljoonaa (56).

− Parin edellisvuoden suuri käyttöpääomatarve johtui suurelta osin energian, raaka-aineiden ja komponenttien nopeasta hintojen noususta ja saatavuusongelmasta. Nyt inflaatiovauhdin hidastuttua yritykset ovat pystyneet jälleen sopeuttamaan toimintaansa paremmin, mikä on alentanut käyttöpääomarahoituksen tarvetta.

Sen sijaan maakunnan pk- ja midcap-yritysten kotimaan ja vientikauppojen toimituksiin liittyvät rahoitustarpeet lähes kolminkertaistuivat yhteensä 65 miljoonaan euroon (25).

− Toimituksiin liittyvät kasvaneet rahoitustarpeet kertovat, että alueen yritykset ovat saaneet tilauksia, joka heijastuu positiivisena vireenä koko maakuntaan. Toisaalta nousu saattaa kertoa myös muiden rahoittajien lisääntyneestä varovaisuudesta, jolloin Finnveraa on tarvittu entistä useammin mukaan, Ketola sanoo.

Yrityskaupparintamalla oli viime vuonna edellisvuotta hieman hiljaisempaa. Finnvera rahoitti omistajanvaihdoksia Päijät-Hämeessä 32 kappaletta (36) noin 4 miljoonalla eurolla (5).

""

Kanta-Hämeessä yritysten omistajanvaihdokset lisääntyivät huomattavasti – kirittää parhaimmillaan maakunnan elinvoimaa

Kanta-Hämeen alueella Finnvera oli mukana rahoittamassa yhteensä noin 29 miljoonan euron (26) kokonaisrahoitustarpeita, joista reilut puolet, 17 miljoonaa euroa (15), kohdistui yritysten käyttöpääomatarpeisiin. Investointien osuus rahoitetuista kokonaishankkeista oli Kanta-Hämeessä 7 miljoonaa euroa (7), joka on huolestuttavan alhaisella tasolla.

Sen sijaan rahoitettujen omistajanvaihdosten määrä kasvoi huomattavasti edellisvuodesta ja oli korkeimmillaan viiden vuoden tarkastelujaksolla. Finnvera oli mukana 23 yrityksen omistajanvaihdoksen rahoituksessa (16), eli kasvu edellisvuodesta oli huomattava.

− Yrityskauppoja tehtiin erityisesti pienissä yrityksissä, eniten matkailu- ja ravintolatoiminnassa sekä kaupan ja kuluttajapalvelujen alalla, kun yrittäjävetoiset pienyritykset vaihtoivat omistusta.  Yrityskauppojen piristyminen on erittäin positiivinen ilmiö, sillä yleensä omistajan vaihtuminen tuo yritykseen kasvuhakuisuutta, mikä kirittää parhaimmillaan koko maakunnan elinvoimaa, Ketola sanoo.

""

Vihreän siirtymän ja digitalisaation tarjoamat uudet liiketoimintamahdollisuudet vielä odottavat kasvuaan Sisä-Suomessa

Finnvera otti käyttöön kesäkuussa 2023 uudet lainatuotteet, ilmasto- ja ympäristölainan sekä digitalisaatio- ja innovaatiolainan, joiden tarkoitus on helpottaa pk-yritysten investointeja vihreään kasvuun ja toiminnan kehittämiseen muun muassa digitalisaation avulla. Lainat on toteutettu yhteistyössä Euroopan investointirahaston kanssa InvestEU-takausohjelman tuella. Lainoja myönnettiin valtakunnallisesti loppuvuoden aikana yhteensä 36 miljoonaa euroa, mutta Sisä-Suomen kolmen maakunnan alueelle lainoja myönnettiin yhteensä ainoastaan 4,5 miljoonaa euroa.

− Toivomme, että yritykset tarttuvat näiltä sektoreilta nouseviin liiketoimintamahdollisuuksiin, sillä näemme, että uusi kasvu- ja vientipotentiaali liittyvät entistä enemmän energiamurrokseen ja vihreään siirtymään. Digitalisaatio on usein avain liiketoiminnan kehittämiseen ja uudistamiseen. Uusien lainojen avulla madallamme yritysten kynnystä investoida ja tavoitella nopeampaa kasvua, Ketola sanoo.

Lisätiedot:

Juha Ketola, aluejohtaja, Finnvera, Sisä-Suomi, puh. 029 460 2658

Liite: Sisä-Suomen aluekatsaus 1-12/2023 (PDF)

Jaa sivu: