Content Section
Uutiset

Oulun yrityksissä on kasvuhaluja

Pk-yrityksille suunnattu valtakunnallinen Rohkeutta on! -kiertue keräsi ICT-toimialan murroksen kanssa kamppailevaan Ouluun kymmeniä kasvuhaluisia yrittäjiä.

”Yritykset ovat kilpailijoita ja me Team Finlandissa olemme huoltojoukkoja, jotka auttavat niitä menestymään. Syksyllä olemme sopineet kullekin huoltajalle omat roolit, jotta voisimme pelata yhteen mahdollisimman hyvin.”

Näin tiivisti julkisia yrityspalveluita tarjoavan Team Finland -verkoston roolin Finpron toimitusjohtaja Markus Suomi Oulussa keskiviikkona. Ympäri Suomea järjestettävissä Rohkeutta on! -tilaisuuksissa Finnvera, Finpro, Tekes ja ulkoasiainministeriö kertovat pk-yrityksille palveluistaan kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Huoltojoukkojen palveluista oli saapunut kuulemaan puolen sataa pohjoispohjalaista yrittäjää, jotka saattoivat myös testata omia kasvuideoitaan Team Finlandin asiantuntijoiden vetämillä sparrausklinikoilla.

Yli puolet liikevaihdostaan kansainvälisiltä markkinoilta saavan, maatalouskoneita valmistavan Oy El-Ho Ab:n vientipäällikkö Mari Huuki kävi sparrauskeskusteluja Finnveran ja Finpron asiantuntijoiden kanssa.

”Tällainen kiertue on osoitus siitä, että julkinen sektori kunnioittaa pk-yrityksiä ja on alkanut ottaa sen tarpeet huomioon. Sain sparrausklinikoilta hyviä vinkkejä ja jatkamme keskusteluja tämän jälkeen”, Huuki kertoo.

Oulussa lupaavia yrityksiä

Joka kymmenes suomalainen pk-yritys ilmoittaa olevansa voimakkaasti kasvuhakuinen, mutta todellisuudessa kasvuyritykset ovat harvassa. Pohjois-Pohjanmaan ELY-alueella kasvuyrityksiä oli kaudella 2009-2012 yhteensä 64. Se on kolmanneksi eniten Uudenmaan ja Pirkanmaan ELY-alueiden jälkeen. Kasvuyritykset työllistivät Pohjois-Pohjanmaalla 5300 henkilöä.

Oulun seudulla yrittäjyys on tärkeässä roolissa ICT-alan rakennemuutoksessa selviämiseksi. ELY-alueen johtajan Leila Helaakosken mukaan tässä on onnistuttu hyvin. ICT-alalla tapahtuneiden 10000 henkilön irtisanomisten jälkeen kortistossa on vain 1400 alan osaajaa.

”Oulu on tunnettu erityisesti tietoteknisestä osaamisestaan. Nokian jälkeen on syntynyt monia lupaavia yrityksiä, kuten Valopaa, iLOQ ja ZEF Solutions, listasi paneelikeskustelussa Tekesin johtaja Mika Lautanala.

Huoltojoukot arvossa

Rohkeutta on! -tilaisuudessa kuultiin myös kasvuyrittäjien käytännön kokemuksista kansainvälistymisestä. Viime vuonna Nuoreksi tutkijayrittäjäksi valittu Anssi Lehikoinen Rocksole Oy:stä kertoi, että ”kun menee hyvin, selkään taputtajia riittää. Mutta kun ollaan ryteikössä, tarvitaan huoltojoukkoja”.

Tukijoukkojen hyödyntämiseen maailmalle menossa hän rohkaisi myös muita yrittäjiä. Tukea voi saada julkisten toimijoiden lisäksi myös uusista osakkaista ja hallituksen jäsenistä. ”Yrittäjä tarvitsee leveämpiä hartioita. Ottakaa hyviä ihmisiä jakamaan riskiä. Tämä on joukkuepeliä”, Lehikoinen opasti.

Lisätietoja Team-Finland -verkostosta:

Tekes: johtaja Ulla Hiekkanen-Mäkelä, ulla.hiekkanen-makela[at]tekes.fi, 050 5577706
Finpro: viestintä- ja markkinointijohtaja Outi Torniainen, outi.torniainen[at]finpro.fi, 040 512 1375
Finnvera: viestintäjohtaja Tarja Svartström, tarja.svartstrom[at]finnvera.fi, 040 826 2006
Team Finland -viestintäpäällikkö Mari-Kaisa Brander, mari-kaisa.brander[at]vnk.fi, 029 516 0192