Etsi Finnverasta

Uutiset

Edellinen sivu

Onko omistajanvaihdos ajankohtainen?

16.10.2015

Finnveran yhtenä tavoitteena on edistää rahoituksen keinoin yritysten omistusvaihdoksia. Tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana olemme olleet rahoittamassa lähes 550 yrityksen omistuksenvaihdosta.

Yrityksen ostaminen on vaihtoehto myös uuden yrityksen perustamista miettiville.  Pienten yritysten kauppahinta voidaan yleensä rahoittaa pelkästään ostajalle myönnettävällä rahoituksella.  Yrityskoon kasvaessa myös kauppahinnat nousevat ja edellyttävät usein erillisen, ostoon tarkoitetun apuyhtiön käyttöä.

Mitä ostetaan? Yritysosto on useimmiten ostajille ainutkertainen tapahtuma, eivätkä  myöskään tiedot yrityskauppoihin liittyvistä yksityiskohdista ole aina riittäviä. Yksi peruskysymyksistä on, ostetaanko toimivan yhtiön osakkeet vai pelkkä liiketoiminta.

Paljonko rahaa tarvitaan? Kauppahinnan lisäksi on otettava huomioon myös ostettavan yrityksen tarvitsema rahoitus – esimerkiksi kasvun vaatima käyttöpääoma tai myyjien antamien vakuuksien vapauttaminen.

Mistä rahoitusta? Kokonaisrahoituksen järjestäminen on usein ostoprosessin haastavin vaihe. Tämän vuoksi mahdollisiin rahoittajiin kannattaa ottaa yhteyttä jo hankkeen alkuvaiheessa. Finnveran rahoituksen edellytyksenä on aina kanssarahoittaja sekä riittävä oman pääoman ehtoinen rahoitus.

Yrityskauppoihin liittyy paljon selvitettäviä asioita. Apua tarjoavat sekä yksityiset että julkiset toimijat, mutta niiden löytäminen voi olla joskus työlästä. Finnvera on kokoamassa erityistä omistuksenvaihdoksen rahoitusohjelmaa osana yritysten omistusvaihdosten edistämistä.

Asiantuntijana muutosjohtaja
Kari Villikka
Finnvera

Kirjoitus on julkaistu syyskuun Finnvera Info -lehdessä (PDF)

Puhelinvaihde

029 460 11 (ark. 8.00-16.15)


Rahoitusneuvonta

029 460 2580 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Muu asiointi

029 460 2790 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Helsingin-pääkonttori

Porkkalankatu 1

PL 1010, 00101 Helsinki


Kuopion-pääkonttori

Kallanranta 11

PL 1127, 70111 Kuopio


Katso kaikki yhteystiedot