Content Section
Uutiset

Onko omistajanvaihdos ajankohtainen?

Published date

Finnveran yhtenä tavoitteena on edistää rahoituksen keinoin yritysten omistusvaihdoksia. Tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana olemme olleet rahoittamassa lähes 550 yrityksen omistuksenvaihdosta.

Yrityksen ostaminen on vaihtoehto myös uuden yrityksen perustamista miettiville.  Pienten yritysten kauppahinta voidaan yleensä rahoittaa pelkästään ostajalle myönnettävällä rahoituksella.  Yrityskoon kasvaessa myös kauppahinnat nousevat ja edellyttävät usein erillisen, ostoon tarkoitetun apuyhtiön käyttöä.

Mitä ostetaan? Yritysosto on useimmiten ostajille ainutkertainen tapahtuma, eivätkä  myöskään tiedot yrityskauppoihin liittyvistä yksityiskohdista ole aina riittäviä. Yksi peruskysymyksistä on, ostetaanko toimivan yhtiön osakkeet vai pelkkä liiketoiminta.

Paljonko rahaa tarvitaan? Kauppahinnan lisäksi on otettava huomioon myös ostettavan yrityksen tarvitsema rahoitus – esimerkiksi kasvun vaatima käyttöpääoma tai myyjien antamien vakuuksien vapauttaminen.

Mistä rahoitusta? Kokonaisrahoituksen järjestäminen on usein ostoprosessin haastavin vaihe. Tämän vuoksi mahdollisiin rahoittajiin kannattaa ottaa yhteyttä jo hankkeen alkuvaiheessa. Finnveran rahoituksen edellytyksenä on aina kanssarahoittaja sekä riittävä oman pääoman ehtoinen rahoitus.

Yrityskauppoihin liittyy paljon selvitettäviä asioita. Apua tarjoavat sekä yksityiset että julkiset toimijat, mutta niiden löytäminen voi olla joskus työlästä. Finnvera on kokoamassa erityistä omistuksenvaihdoksen rahoitusohjelmaa osana yritysten omistusvaihdosten edistämistä.

Asiantuntijana muutosjohtaja
Kari Villikka
Finnvera

Kirjoitus on julkaistu syyskuun Finnvera Info -lehdessä ( PDF )

Jaa sivu: